top of page

Honka gick inte att knäcka i år

Tre matcher mot Honka och tre förluster. Det blev Åland Uniteds saldo denna säsong. Honka är emellertid det enda laget i Nationella Ligan som vi inte har vunnit över. Det blev dock en spännande match för de 270 som kommit för att se medaljkamp i Finlands högsta fotbollsliga.

Bortalaget inledde väldigt energiskt och efter böljande fram och tillbaka uppstod en chans i Åland Uniteds straffområde och där klämde Elli Seiro i för fullt. Ett skott som ingen målvakt i hela Världen hade tagit sökte sig via ribban in i mål och i 6e minuten stod det 0-1 på Wiklöf Holding Arenas resultattavla.

Efter det tidiga ledningsmålet gjorde Honka det de gör bäst i hela Nationella Ligan. De spelade på resultat. Ändlösa stunder bedrevs då bollen var död och tuffa närkamper resulterade i trassliga situationer mest på mittplan. Åland United ville dock inte slänga segerdrömmarna. Man kom under halvlekens gång att trycka ner Honka allt mer och radade upp en hög målchanser och farliga inlägg utan rätt timing framför mål. Dessutom stod Honkamålvakten Sofia Manner stark. Under den första halvleken kom Jacqui Hand till tre kvalificerade avslut. Olivia Ulenius hade två, Dana Leskinen en och Anna Nurmis frispark från mittersta tredjedelen visade sig segla så farligt mot mål att Manner måste styra bollen till hörna. För Honka blev det att skjuta på distans och Venla Lambergs skott i den 25e minuten får vi plocka fram som den kanske mest uppseendeväckande episoden i den ändan av planen, om man inte räknar med målen då.

Mål ja. Första halvlek bjöd på två mål till. I den 36e minuten snubblade Noora Hämäläinen med bollen i egen backlinje. Aada Törrönen fanns där som ett skott och två sekunder senare förpassade hon bollen förbi Manner och utjämnade till 1-1 till den fåtaliga men trogna publikens förtjusning. Sedan, strax innan paus, i den 44e minuten fick Elli Seiro bollen via en slarvig passning i Åland Uniteds straffområde. Seiro spelade snett bakåt till Wilma Sjöholm och 1-2 var det där.

I ett måls underläge jobbade Pille Raadik och Per Löfkvist tillsammans med övrig tränarstab på att ingjuta hopp i hemmalaget, som faktiskt hade dominerat matchbilden. Även några små taktiska poängteringar förstärktes för att ge laget ännu större möjligheter att utjämna och gå förbi.

Trots att Eevi Sutela inledde andra halvlek med ett skott som Jessica Kiviaho fick dyka för att fånga kom andra halvlek i mycket att också bedrivas genom Åland Uniteds bollinnehav. Just bollinnehavet blev dock ofta aningen krystat, då tanken på att gå framåt och jaga ibland fick spelarna till något för hastiga lösningar utan den kvalitet vi är vana att se i tillslagen. Chanser radade man dock upp. Jaqcui Hand, Anna Nurmi, Dana Leskinen och Riikka Lilja testade alla på skott från längre eller aningen kortare distans. Nurmis skott kom närmast då Manner räddade bollen i stolpen. Sarah Troccoli hotade med huvudet i straffområdet, så även Sanni Ojanen vars nick styrdes på mål av Hand, men Manner fick en kroppsdel på bollen och hörna var resultatet. I andra ändan hotade Honka fortfarande med långskott. Eevi Sutelas kanon gick förbi och Wilma Sjöholms dundrade i ribban.

Hur man än slet lyckades man inte få hål på någondera målvakten och matchen slutade 1-2 till stor lycka för Honka och till frustrerat förtret för Åland United. Fyra matcher kvar. Vi ligger trea för tillfället men kämpar realistiskt fortfarande om silver. Nästa helg borta i Helsingfors mot HPS. Vikingline har platser lediga för många supportrar att följa med. Detta är stora matcher som man inte vill missa!

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Riikka Lilja- Olivia Ulenius (87e Anni Hakasalo), Sarah Troccoli (79e Tilda Råtts), Silja Tuominen, Dana Leskinen- Jacqui Hand, Aada Törrönen