top of page

Honka borta på söndag. Sen vänder tåget.

Det går fort då det är roligt. Sommaren kommer och vips är första halvan av Nationella Ligans grundserie spelad. Den nionde och sista matchen för våromgången spelas för Åland Uniteds del nu på söndag och i Hagalund. Just i Hagalund huserar FC Honka och där, på den ofta väldigt goda naturgräsplanen ska de tre poängens öde avgöras. Enligt Södra Finlands nya coronarestriktioner kommer publik att vara möjlig att släppa in, för första gången detta år på Honkas hemmamatcher.


Honka, som har en av hela Nationella Ligans bredaste spelartrupper, kom att bli en av de klubbar som så att säga gick på plus jämfört med förra året, då man vaknade sent och nästan spelade sig till medaljer. Man förlorade visserligen några spelare. Främst tänker vi då förstås på Dana Leskinen, som på söndag kommer att återvända till sin gamla hemarena. Dessutom gick Vilma Hakala tillbaka till HJK efter sitt ettåriga Honkaäventyr. Även Alisa Hokkanen återfinns i Nationella Ligan detta år, då hon spelar för HPS.


På plussidan kunde Rosa Lappi-Seppälä notera systrarna Krista och Katja Hakala, samt målvakten Sonja Ferm från PK-35 Helsingfors. Bägge Hakala är dock just nu tillbaka i Rönnbacka på lån. I övrigt höjdes många ögonbryn då HJKs forwards Hanna Ruohomaa och Eveliina Parikka valde att åka Metro till träningarna denna säsong. Också mittbacken Daniela Sandås från TPS samt Niia Salminen från JyPK anslöt till Esbolaget. Det skulle finnas bredd och kvalitet sade man och målet var helt och fullt att vinna mästerskapet.


En aning motigt har det börjat för Honka. Efter att ha fallit ut i cupens kvartsfinal mot KuPS inleddes dock Nationella Ligan helt hyfsat med en oavgjord (Ilves) och två segrar (JyPK och PK-35 Helsingfors). Därefter har man faktiskt inte vunnit en enda match. Senaste segern är från april månad och de enda poängen sedan dess har kommit i 0-0 matcher mot HJK den 17e maj och PK-35 Vanda den 28 maj. Mycket av Honkas harmoni har verkat hamna på soptippen.


Förutom förstärkningarna har laget en gedigen grund. Katarina Naumanen och Nana Yang i försvaret, med spelare som Saara Lappalainen, Milla Punsar och Wilma Spets framför sig och sedan Jasmin Leppioja tillsammans med nyförvärven på topp borde enligt alla konstens regler kunna både dominera matcher och vinna dessa. Nu har Lappi-Seppäla med sin ivrige assistent Omar Adlani inte hittills lyckats få bitarna på plats, trots att man planerade allt i detalj på förhand och bland annat inte gick med på Åland Uniteds förslag att spela matchen på torsdag så även studenter kunde ha större möjlighet att delta utan att göra stora prioriteringar. Honka framhärdade dock och stod fast vid att matchen ska spelas denna söndag, den 6/6, dagen efter studentdimissionen, eftersom spelarna behöver vila. Detta alltså inför det månadslånga ligauppehållet då landslagen först tar sitt och sedan infaller midsommarsemester.


Passligt uppretade av Honkas krånglande kommer Åland United till spel, fortfarande på luktastånd till KuPS som leder och TiPS som ligger en placering över med en poäng mera. Skadeläget i Steve Beeks trupp är så bra det kan vara och endast Selma Viktorsson, som till följd av Honkas planering drabbas, kommer inte att vara med i matchtruppen.


Anni Miettunen tillbringade några säsonger i Honka och har även coachats av Rosa Lappi-Seppälä. För henne är det nog ingenting annat än en match då tre nya poäng kan plockas som gäller:

"Vi går in med passlig aggressivitet till denna sista match innan serien vänder. Hela laget var missnöjt med förra veckans KuPS match då vi inte kom upp i förväntad prestationsnivå. Nu på söndag har vi en perfekt chans att igen visa hur bra vi kan vara tillsammans. Vi jobbar mycket under träningarna för att nästa match ska kunna visa upp ett ännu bättre Åland United. Nu är det bara att flytta över träningsplanens grejer till matchen och resultattavlan."


Honka-Åland United sparkar av klockan 14.00 på söndag i Hagalund. Kan man inte vara där och se oss går det bra att följa matchen i direktsändning på Ruutu+.292 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page