Hemmaseger på WHA

”Målet var att göra mål och vinna matchen. Det gjorde vi. Vi prickade också både stolpen och ribban samt höll nollan i vår egen ända. Därmed kan man säga att vi är på banan igen och kan se fram emot nästa vecka.” Så sade Samuel Fagerholm efter att Åland United lyckats ta sin första seger på en tid.

ONS startade matchen i den vackra sommarkvällen på WHA väldigt positivt. Marie Levasseur och Anna Olmala pressade högt och understöddes av hårda stötar från mittfältsspelarna Julia Angeria och Veera Vääräkoski. Trots att Åland United haft flera hörnor och att Emelie Johansson haft två målchanser under de 6 första minuterna spelade ONS aggressivt och störde aktivt hemmalagets speluppbyggnad.

Då Åland United kom förbi den första aggressiva pressen fick man dock mera ytor och kunde bli riktigt farliga vid några tillfällen. Signy Aarna var igenom i den 18e minuten, men Catherine Levasseur som åtminstone tillfälligt gjorts om till mittback försvarade väldigt uppoffrande och lyckades glida bollen till hörna. I följande minut kom Selma Viktorsson till att skjuta, men Matilda Nurmi i ONS målet lade sig i vägen för bollen på ett bra sätt.

Som sagt hade ONS mycket energi i början och kunde, tack vare Åland Uniteds slarv få till flera hörnor under den första halvtimmen. Två målchanser hade man också. Angeria sköt över efter en hörnretur i den 22a minuten och sedan tre minuter senare var det Catherine Levasseur som nickade över mål, likaså på en hörna.

Man kan säga att hemmalaget avgjorde matchen inom 3 minuter i första halvlek. Först var det Anna Westerlund som resolut skottade in en returboll i krysset med sin vänstra fot i den 31 minuten. Detta så klart efter en hörna, vad annars. I den 34e minuten var det sedan Rosa Maria Herreros Ossorio som även hon avslutade en retur på sitt eget skott efter ett väldigt fint anfall av hemmalaget som hade kulminerat i en ypperlig crossboll från Bri Campos. 2-0 till ÅU där och ONS värsta iver lade sig mer eller mindre i det samma.

Ännu i slutet av första halvlek hade Åland United bud på flera mål. Ett riktigt snyggt sådant hade det varit om Sara Nordin fått sin nick på mål i den 38e minuten. Hon hade gjort en offensiv löpning och Anna Westerlunds långa inlägg hittade Saras panna vid bakre ytan. Tyvärr gick bollen förbi mål och omgångens mål måste bli ett annat än det som kunnat uppkomma här. Även Johansson hade en par chanser till, men avslutet på returen hamnade i sidonätet.

2-0 i halvtid alltså och det gällde för hemmalaget att få lite mer kontroll på spelet genom att hållas mera tajt i försvarsspelet. Detta ledde till ett till synes lite passivare spel i början av andra halvlek och de riktigt farliga chanserna uteblev till en början. Signy Aarna löpte aktivt på topp. I den 50e minuten frispelades hon av Rosa Herreros, men skottet gick utanför. I den 67e minuten bröt hon sig också fri, men fick felträff och missade målet igen. Sedan i den 87e minuten hade hon en riktigt gyllene chans då Sara Nordins stenhårda skott studsade ner från ribban. Matilda Nurmi var redan nere på marken men Signy kom inte åt att lyfta bollen i nät, utan träffade den redan liggande målvakten. Mycket slit, men tyvärr inget mål i dag för Aarna.

Även Selma Viktorsson kom nära att göra sitt första ligamål, men det skruvade skottet i den 68e minuten tog i stolpen. Trots att ONS hade hållit huvudet uppe och kämpat hela matchen blev det först på övertid som de skulle kunna hota Anna Tamminens mål. Angerias skott i den 92a minuten var nog välriktat, men inte egentligen så problematiskt för Anna att kasta sig rätt på.

Hemmaseger för Åland United alltså inför 179 åskådare. Nästa helg bär det av till Åbo för TPS borta och sedan den 20/7 är det dags för den efterlängtade revanschmatchen mot HJK på WHA klockan 17.00. Då hoppas vi på några hundra supportrar till!

ONS lag: Matilda Nurmi- Satu Rousti, Ida Ruuskanen, Catherine Levasseur, Roosa Immonen- Silja Tuominen, Julia Angeria, Veera Vääräkoski, Lotta Niemelä(64e Elle Poukkula)- Marie Levasseur, Anna Olmala (87e Jenni Holappa)

ÅUs lag: Anna Tamminen- Emelie Johansson, Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Sara Nordin, Bri Campos, Selma Viktorsson (84e Sofia Lindström)- Monica Hagström (64e Phoenetia Browne), Signy Aarna, Rosa Maria Herreros Ossorio (71a Rebecca Björkvall)