Hemmaseger på Första Maj

Trots tomma läktare på grund av coronarestriktioner var det en speciell stämning över Wiklöf Holding Arena denna Första Majeftermiddag. Åland Uniteds första hemmamatch i nationella Ligan 2021 gick av stapeln och åtminstone fick TV tittarna se målchanser. Redan i den fjärde minuten hade Mariana Jaleca haft tre lägen som antingen klarades av Fanny Söderström i dagerns motståndare JyPKs mål, eller så missade målramarna.

JyPK satsade på ett lågt försvarsspel, men kunde ibland även avancera med hjälp av duktiga spelare som Kia Voutilainen och Henni Rinkinen. Dock blev de aldrig riktigt farliga och hemmalaget kom hela tiden att vara den förande parten. Det farligaste tillbudet kom i den 17e minuten då egentligen 4 chanser uppstod efter varandra i samma sekvens. Signy Aarna, Mariana Jaleca, Sarah Troccoli hade alla sina försök och slutligen blev det Anni Miettunen som sköt över mål.

5 minuter senare rasslade dock nätet. Miettunen slog ett fint inlägg mot bakre ytan och där fanns Dana Leskinen som styrde in bollen som volley. 1-0 där kändes nog minst sagt rättvist, men det trummades på framåt. Cassandra Korhonen kom åt att försöka, men Söderström stod rättplacerad och kunde fånga bollen i famnen. I den 36e minuten kom sedan Mariana Jaleca i avslutsläge och knorrade upp bollen i krysset till 2-0. Marianas första mål för Åland United.

Även 3-0 skulle det bli före halvtid. Signy Aarna fick tag i en returboll och drämde till via stolpen. Ingen chans för Söderström i målet denna gång. I dessa siffror gick lagen sedan till halvtidsvila. I Åland Uniteds omklädningsrum styrde Steve Beeks upp presspelet som hade varit den största svagheten under första halvan. jyPK skulle inte få samma möjligheter att lätt hålla i bollen nära eget mål.

Andra halvlek blev sedan i mycket spel mot ett mål, trots att JyPK fick till en målchans direkt i början. Kia Voutilainens skott träffade dock sidonätet och Matilda Nurmi kunde fortsätta sin lugna afton i mål. Sen var det närmast jakt på flera mål som gällde. Fram till minut 79 då målet slutligen kom hade Monica Hagström ett avslut, Likaså Anni Miettunen, Signy Aarna och Sarah Troccoli. Cassandra Korhonen i sin tur kom i läge hela fyra gånger och Söderström fick visa sig på styva linan. Sedan till slut lyckades Cassandra och 4-0 var ett faktum.

Även den sista kvarten (tilläggstid inräknad) bjöd på hårt tryck framåt och Cassandra, Dana Leskinen samt Selma Viktorsson kunde väl ha ökat på siffrorna med dels bättre sikte och dels utan stundtals storspel av Söderström. Matchen slutade således 4-0 och Åland United har nu 7 poäng på tre spelade matcher. Nästa vecka bär det av till Vanda och TiPS borta. Spännande mest hela tiden nu under säsongen.

Steve Beeks var förstås glad åt tre poäng, men ansåg nog att man kunde kräva mera av hemmalaget:

"Så som matchen var kunde vi och borde vi ha gjort minst dubbelt mera mål. Våra avslut var helt enkelt inte tillräckligt bra. Vi behöver bli bättre på att döda matcher då detta erbjuds oss!"

Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Pille Raadik (73e Louise Andersson), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Anni Miettunen- Dana Leskinen, Monica Hagström (73e Selma Viktorsson), Sarah Troccoli, Mariana Jaleca (68e Ellen Strömborg)- Signy Aarna (68e Karen Reyes), Cassandra Korhonen