top of page

Hemma mot regerande mästarna på söndag

För mindre än en månad sedan spelade Åland United kvartsfinal i cupen mot KuPS på Wiklöf Holding Arena. Efter en heroisk försvarsinsats och straffar kunde hemmalaget den gången kvittera ut segern och avancera. Nu kommer ett stärkt och revanschsuget regerande mästarlag tillbaka till Mariehamn för att göra upp om poängen i Nationella Ligan.


I fjol möttes lagen i tre ligamatcher, förutom cupsemifinalen som ÅU även då vann. På Wiklöf Holding Arena i maj slutade det första mötet 1-1. I Kuopio lite mer än en månad senare lyckades Åland United vinna med 3-2 efter dramatiska skeden. Dramatiskt var det också i övre slutserien i september då KuPS äntligen ur sin synvinkel lyckades vinna i Mariehamn, dock med 4-3 efter riktigt svängiga skeden. Det har varit oerhört dramatiskt, med få undantag då dessa två lag drabbat samman under de senaste åren.


Ollipekka Ojala fick alltså igen smaka på bitter brygd i cupen. Klubben har dock inte låtit några blad vara ovända och en stor satsning på både spelare, infrastruktur och verksamhet gör att få förvånades då man premiärslog Ilves på hemmaplan i snöstormen med 5-1 förra helgen. Trots att man lät storstjärnan Gentjana Rochi vila fann man nätet och andra notoriska målskyttar som Aino Kröger och Lavdije Begolli gjorde två mål var. Emmi Sirén fick också träff förra helgen och gjorde sitt första mål för KuPS i Nationella Ligan efter flytten från TiPS.


KuPS kryllar alltså av starka vältränade och duktiga fotbollsspelare. Man spelar ett aktivt och energiskt spel med mycket rörelse, samt är väldigt starka med bollen. Med urkraft kan de tvinga ner sin motståndare i låga positioner och sedan uppstår målchanserna där, eller som förra helgen genom att skjuta utifrån då försvaret backar för mycket. KuPS känner pressen och förväntningarna. man är skyhög favorit att spela hem ett nytt mästerskap och även att avancera långt i UWCL spelet mot hösten. Det är i mycket fråga om hur de pallar kraven som inte bara de själva, utan också supportrarna, av vilka några är på väg till Wiklöf Holding Arena denna söndag ställer.


Åland United hade en tuff start med en solklar förlust borta mot HJK. Laget har under veckans träning fått analyserat och behandlat, samt vänt den matchen ryggen. Alla är överens om att nivån både kan och måste höjas. Skador finns fortfarande, men alla är på bättringsvägen. Dana Leskinen, Dom Bond-Flasza och Louise Andersson är troligen ute ur matchtruppen ännu. Det är ändå klart att det är de 11 spelarna på planen som kommer att ha betydelse. Steve Beeks och hela laget vet att detta är en stor och svår match, men även att historien visat att just Wiklöf Holding Arena är ett ställe där KuPS aldrig någonsin får enkla poäng, om ens några alls. Det är dags att spräcka poängnollan i årets Nationella Liga.


Matchen sparkar av på söndag klockan 14.30. Vi hoppas att folk ser det stora med att det faktiskt spelas fotboll på denna nivå på Åland och kommer till Wiklöf Holding Arena. Går det dock inte kan man se det hela i direktsändning på Ruutu+.

159 visningar

Commenti


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page