Hattrick och 4-0 i Valborgskvällen!

Det var nog inte mycket snack om vem som skulle avgå med 3 poäng då Åland United och ONS möttes på Wiklöf Holding Arena denna Valborgsmässoafton inför 110 åskådare. Redan i matchens första minut spelade Anna Westerlund en boll över motståndarnas backlinje så att Kit Loferski fick bli farlig. Kit fälldes i straffområdet och innan 2 minuter hade spelats hade hon själv fört Åland United till 1-0 ledning efter att ha tagit straffsparken och satt bollen i mål bakom ONS målvakten Iina Rautiainen.

Åland United dominerade tillställningen. Anfall efter anfall riktades mot det låga 1-4-1-4 försvaret ONS upprätthöll och så måna direkt farliga målchanser uppstod inte. Dock kom ONS till skott i den 17e minuten genom Sara Sievistö, men bollen fångades av den rätt stående Lainey Burdett i ÅU målet. I den 21a minuten smällde det igen då Loferski bröt en bakåtpassning och tog sig in i straffområdet förbi Annika Kangas och satte bollen förbi Rautiainen ur liten vinkel. 2-0 där och matchbilden fortsatte snarlik. ONS spelade enligt bästa förmåga och kunde även bygga anfall, främst via Tiia Pohjanen på mittfältet som tilläts ha mycket boll. Närmare än ett skott förbi målet, av just Pohjanen kom man dock inte.

I den 39e minuten pressade Åland United till sig bollen igen. Kit Loferski frispelade Sarah Troccoli vars avslut räddades av Rautiainen. Loferski var framme på returen och i det samma som hon gjorde 3-0 och fullbordade sin hattrick fick hon även en smäll som tvingade henne att lämna planen till förmån för Signy Aarna.

I halvtid föreläste Steve Beeks i fulla 15 minuter om presspel, mittfältets prioriteringar samt ytterbackarnas positionering. Fyllda av information tog sig sedan Åland United an andra halvlek.

Redan 2 minuter in i halvleken kom Signy Aarna fri och fick till ett skott som föranledde kvällens första hörna efter räddning av Rautiainen. De vanligtvis så farliga fasta situationerna var inte riktigt påkopplade denna afton och hemmalaget skapade istället sina chanser genom brytningar och omställningar på offensiv planhalva. 4-0 kom just i samband med en sådan i den 54e minuten. Riikka Lilja spelade bollen kontrollerat fram till Aada Törrönen, som kunde avancera rakt framåt och sedan placera den förbi Rautiainen in i nätmaskorna. Det kanske snyggaste och mest kontrollerade målet denna dag.

ONS fortsatte kämpa hela matchen. Närmast utdelning kom man genom ännu ett långskott från Pohjanen, men det gick denna gång förbi. Åland United sökte efter lägen för fler mål. Inhoppande Dana Leskinen var väldigt ivrig och förutom att spela fram andra jobbade hon sig också till en par lägen, där bara lite fåfäng i att göra snygga avslut hindrade henne från att faktiskt få träff denna gång.

4-0 räckte dock gott och väl och tre poäng stannade i Mariehamn. Åland United stannar på femte plats och tar sikte på att möta tabellfyran PK-35 nästa lördag hemma på Wiklöf Holding Arena. ONS har ännu inte tagit poäng, men nu kommer de äntligen att få möta lite mer realistiskt motstånd och kommer säkert att ha spräckt sin poängnolla inom några veckor.

Steve Beeks var förstås nöjd över segern, men vill att laget lär sig kontrollera spelet ännu mer:

"Vi hade ju allt i en liten ask. Vi kunde ha varit bättre på att värdera situationer. Att hålla i bollen då tid gavs och att välja när vi går i djupled på bättre sätt. Ändå fick vi ju resultatet med oss i dag och det har vi ju i alla fall med oss."

Som sagt spelar Åland United hemma nästa lördag, den 7 maj, klockan 17.00. Då är alla välkomna att stöda laget att ta över fjärdeplatsen i serietabellen.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik (67e Cajsa Kronström)- Jacqui Hand, Netta Hanhimäki (58e Monica Hagström), Sarah Troccoli (58e Margarida Sousa), Riikka Lilja- Kit Loferski (40e Signy Aarna), Aada Törrönen (58e Dana Leskinen)