top of page

Gratis inträde och förhoppningsvis folkfest då vi möter Honka hemma.

Den nionde matchen för Åland United i Nationella Ligans grundspel går av stapeln inkommande lördag klockan 17.00 hemma på Wiklöf Holding Arena. Alltid obekväma FC Honka från Esbo ställer sig på andra sidan av mittlinjen i en rätt högoktanig match vad gäller serietabellen. Åland United ligger tvåa, med 18 poäng och 3 poäng efter ledande HJK. Honka i sin tur rullar på på fjärde plats, bara 4 poäng efter hemmalaget. Således är båda lagen indragen i medaljkampen i detta skede och alla studsar kommer att ses som betydelsefulla även i den stora bilden.


Omar Adlanis Honka har som vanligt blandat och gett. Säsongen inleddes med en sensationell bortaseger mot HJK. Sedan fortsatte man och förlorade med uddamålet mot KuPS, innan två 0-0 matcher följde. Allt som allt har Honka varken vunnit eller förlorat med mera än ett mål denna säsong. Målskillnaden 8-5 ger dessutom vid handen att matcherna har varit väldigt målfattiga. De 8 målen har i sin tur fördelats på 4 spelare. Wilma Sjöholm, Noora Juusela och Elli Seiro har gjort 2 var och sedan har försvararna Daniela Sandås och Inka Kaivola stått för varsitt mål.


Inför säsongen och som den nu har visat sig i inledningen är Honka ett av de mest intressanta lagen gällande transfermarknaden. Betydande förluster från i fjol är bland annat Milla Punsar och Wilma Spets som gått till Tyskland och Italien, samt målvakterna Sonja Ferm som gått till ONS och Emma Immonen som slutat sin karriär. Sen ser vi ju förstås även att Senja Salo numera spelar för Åland United, för att nämna några. På plussidan kan man nämna till exempel den tidiga säsongens succémålvakt Sofia Manner från Isländska UMF Fjölnir, Amerikaduon Dakota Chan och Jackie Altschuld, Venla Lamberg (JyPK), Iida Laine (HPS), Noora Hämäläinen (Ilves) och förstås Wilma Sjöholm (HJK) som äntligen hittat formen efter en par tunga år med skador. Dessutom har Honka som vanligt förstärkts över sommaren av collegestudenterna Aino Vuorinen och Nana Yang, som bägge har mångårig erfarenhet av Nationella Ligan och just FC Honka.


Förutom att Åland United enligt traditionen ofta har svårt just mot Honka behöver vi nämna hur laget detta år i sina bästa stunder har kunnat mäta sig med den absoluta toppen, medan man i mindre inspirerade lägen varit högst medelmåttiga. Det gäller alltså att fokusera mest på sin egen prestation för hemmalaget om man vill ta hem en seger, samt att vara på hugget då de troligen väldigt få målchanserna uppenbarar sig.


Efter en tung vecka har Åland United, genom lite extra ledigt över helgen tagit sig an serielunken igen. För Senja Salo innebär lördagens match det första mötet med sin gamla klubb sedan hon lämnade inför årets säsong. Inga nya skador, förutom en ömmande axel för Miranda Garcia Cervantes har uppdagats. Steve Beeks torde kunna välja bland samma spelare som i fredagens TPS match. IFK Mariehamns damer har även de seriematch på lördag, så slutet av veckan får avgöra vilka spelare som stannar i Åland Uniteds trupp och vilka som spelar med farmlaget.


Matchen sparkar alltså av 17.00 och vår samarbetspartner Ömsen bjuder alla på gratis inträde. Helgen är även vigd för firandet av den nationella Fotbollsdagen. Alla orsaker att komma och stöda sitt favoritlag på plats finns alltså. Kan man ändå inte komma går det att se det hela direkt via Ruutu+.


Bild Sascha Zachhuber


204 visningar

1 Comment


Ni önskas en Fin dag med många hejarklackar på plats.

Like
thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page