Första gången på 10 år. PK-35 Vanda slaget i Myrbacka.

Den 17/4 2013 hände det senast. Åland United slog då PK-35 Vanda på sin hemmaplan i Myrbacka med 2-0. Målskyttar den gången var de i Åland Uniedsupportrars öron legendomsusade Monica Dolinsky och Tiina Saario. Efter den gången har försök på försök gjorts, men högst oavgjort har uppnåtts, samt många förluster. Lördagen den 29/7 2023 lyckades det igen. 2-1 till Åland United.

En så typisk dag för den senaste tiden, det vill säga regnigt och mulet väder gjorde förhållandena på Myrbacka stadion rätt goda för fotboll faktiskt, i alla fall då regnet inte öste ner som kraftigast. Under matchens första kvart kom Åland United till två avslut, genom Olivia Ulenius och Aada Törrönen vars skott bägge gick över mål. Småningom började hemmalaget PK-35 Vanda få övertaget gällande bollinnehav och allt mer av spelet började föras på Åland Uniteds planhalva. Bortalagets presspel gjorde dock PK-35 Vandas passningsspel lite mer stressat än det brukar vara och okarakteristiskt många felpass fick man se denna eftermiddag.

Småningom byggdes ett tryck upp mot Jessica Kiviahos mål och spelare som Liina Tervo, Rosa-Tuulia Mikkola och Ilona Walta hotade framåt ordentligt och tvingade Jessica i Åland Unitedmålet till några riktigt svettiga räddningar. Allra farligast var nog dock Roosa Toivanen vars nickar på de över 10 hörnorna som hemmalaget uppnådde under halvleken var kraftfulla och ur Åland Unitedögon sett fruktansvärt ohotade och oförsvarade. Jessica Kiviaho höll dock sitt lag med i matchen. Till slut, på tre minuters stopptid höll inte muren mera, utan Liina Tervo slog in en boll i tomt mål, efter att Jessica först klarat ett skott och Åland Unitedförsvaret inte klarat av att rensa undan returen. 1-0 till de rödsvarta i halvtid således.

I halvtid gick Steve Beeks grundligt igenom förbättringspunkter inför andra halvlek. Han betonade också att detta är första gången, sedan den olyckliga premiären borta mot HPS som laget har sett ut så här. "Vi har så mycket mera i oss, de har inte mycket mer än vad de visat hittills" var ett tydligt budskap för det mentala planet.

Huruvida Åland United kom upp till sin egen högsta nivå under andra halvlek går att diskutera, men man var inte beredda att försvinna ur guldkampen här och nu, det var klart. Efter en stark inledning av PK-35 Vanda och en nick i ribban på ännu en hörna av Toivanen gick det för dagen ljusblåa bortalaget till attack. Efter en genial passning av Riikka Lilja ut till Hailey Whitaker som också jobbat förträffligt i uppspelsfasen slog Hailey ett hårt och välriktat inlägg mot främre stolpen. Dit löpte som sig bör Tilda Råtts. Tilda hade med högsta sannolikhet styrt bollen i nät, men nu hann just Roosa Toivanen först och oturligt studsade bollen i mål från hennes fot någon centimeter från Tildas egen fot samt målvakten Jenna Rantanen som också hade kastat sig fram mot bollen. 1-1 kändes väldigt skönt vid det läget och nu slogs vi om segern igen.

Trots att Åland Uniteds spel inte nådde himmelska sfärer denna eftermiddag kunde man ändå etablera mera tryck framåt under andra halvlek. Stor kamp av Aada Törrönen, Dana Leskinen, Riikka Lilja och Silja Tuomeinen, för att nämna några exempel gjorde att man fick bättre hand om mittfältet nu än vad som varit fallet under första halvlek. Via hårt jobb kom Aada i 2-3 lägen i sista tredjedelen samt endel avslut, samt ordnade chanser för Silja vars skott räddades till hörna och Tilda Råtts 1v1 läge som missade målet med några decimeter kom man närmare och närmare. Sedan drog Dana Leskinen på och drämde en frispark i stolpen också. I andra ändan kom PK-35 Vanda fortfarande uibland fram till avslut och speciellt Rosa-Tuulia Mikkola var farlig, men Jessica Kiviaho stod stark, trots att hon fick smällar över hela kroppen och huvudet vid många tillfällen.

I den 81a minuten anföll Åland United igen i PK-35 Vandas starffområde. Aada Törrönen kämpade och rev så pass att målvakten Rantanen lite oförsiktigt kastade sig mot Dana Leskinens fötter och visst blev det straffspark. Dana, som även hon fått känna på en del dubbar, både mot fötter och även rakt på handen, tog själv straffen och 1-2 var det där. Lutet av matchen blev en kamp där hemmalaget så klart jagade det där klassiska utjämningsmålet som de som ofta gjort just mot Åland United på denna arena och bortalaget förde en överlevnadsstrid, dock inte utan målchanser. Inhopparen Anni Hakasalo serverades en chans att avgöra av Silja Tuominen. Skottet gick dock rakt på Rantanen.

Inga fler mål blev det och Åland Unied hade stigit ur den regnvåta askan och tog en väldigt uppskattad bortaseger. Vi ligger kvar på andra plats och nu är vi ju mitt i sommarens oxveckor. Ilves på tisdag hemma på Wiklöf Holding Arena gäller. Smällarna är många, spelarna få. Men hoppet lever och vi hoppas starkt att du vill dela hoppet med oss.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Olivia Ulenius (93e Minna Kurtén), Riikka Lilja, Silja Tuominen. Dana Leskinen- Tilda Råtts (77e Anni Hakasalo), Aada Törrönen