Förlust på Bolt Arena

Starten på årets Nationella Liga blev tuff för Åland United. Hemmalaget HJK var för dagen skarpare, starkare och helt enkelt bättre.

Redan under den första kvarten radade HJK upp målchanser. Leonie Pankratz och Ria Karjalainen delade på tre lägen och missade målet väldigt tajt. Oona Sevenius långskott kunde Matilda Nurmi dock greppa rätt enkelt. Hemmalaget förde spelet från första början och bollen hölls ganska stadigt på Åland Uniteds planhalva. Essi Sainio kom också till skott, men Matilda Nurmi täckte främre ytan och kunde styra det avslutet till hörna.

Sedan i 25e minuten snappade Veera Hellman upp en slarvig sidledspassning nära HJKs offensiva tredjedel. Ria Karjalainen löpte i djupet och Hellman serverade henne ett avslutsläge som hon inte missade och 1-0 stod det på Boltarenans resultattavla. Bara två minuter senare kunde Sainio med kraft forcera in längs kortlinjen och slå en inåt snett bakåt passning som Hellman med kyla förvaltade mitt ibland Åland Unitedförsvarare som inte helt enkelt hann med. 2-0 där och det luktade kalldusch innan man ens hunnit börja skruva upp värmen.

Den händelserika sekvensen mitt i första halvlek fortsatte dock och minuten efter Hellmans mål fick Åland United sin första hörna för matchen. Monica Hagström slog bollen hårt och flackt in framför mål, där den möttes av Helena Bozics huvud. Som en projektil flög den blåvita Moltenbollen in i krysset bakom Annika Laihanen i HJK målet och bortalaget hade gett sig själv en chans att ta upp kampen igen.

Fortsättningsvis var det dock de blåvita som dominerade. Åland United hade väldigt svårt att få till längre passningskedjor och tvingades gång på gång jaga och försvara efter enkla bolltapp. Olivia Ulenius utmanade några gånger sin motståndare, men kom sedan aldrig hela vägen och inga riktiga passningsvinklar bjöds hon på heller. HJK hade initiativet och kom flera gånger nära mål. Karjalainen, Hellman och även Nea Lehtola hade sina avslut, men Matilda Nurmi i ÅU målet häll. I 39e minuten höll Matilda ännu mer då hon lyckades rädda Hellmans hårda skott i stolpen.

Lika lyckosam var Nurmi inte mera i den 45e minuten, precis innan halvtid, då Essi Sainio drämde till på distans. Matilda fick fingrarna på bollen som flög i ribban. Oona Sevenius var alertast på returen och i det samma som hon slog in bollen till 3-1 golvade hon också Matilda, som uppoffrande kom ut för att täcka. Målet godkändes, Matilda låg nere, halvtidsvisslan ljöd och till all lycka visade det sig att det såg värre ut än det var för Åland Uniteds målvakt som kunde fortsätta matchen .

Andra halvlek blev snäppet bättre för bortalaget, fast man ändå inte fick till så mycket till eget spel. HJK dominerade fortfarande. Steve Beeks hade i alla fall genom coaching och i viss mån interna förflyttningar i laget fått till aningen bättre balans. Kit Loferski kom att blixtra till vid några tillfällen, men hennes beslut i avgörande lägen behöver ännu lite finslipas för att hålla på proffsnivå. Hon bäddade i alla fall förtjänstfullt för Sarah Troccoli som stod för Åland Uniteds enda avslut på mål i en spelsituation. Laihanen räddade dock den bollen i 56e minuten. HJK kom fortfarande till avslut. Närmast var Jenna Topra som styrde bollen över från en meters avstånd och på slutet steg Leonie Pankratz fram och tvingade Nurmi till ännu en stor räddning.

Mål blev det också i den andra halvleken. I den 76e minuten fick Veera Hellman göra dagens andra mål genom en retur från Karjalainens mage. I slutet, 89e minuten blev det sedan 4-2 då hemmalagets Essi Sainio nickade in en hörna i eget mål.

4-2 till HJK alltså och inget snack om saken denna gång. Åland United reser hem, samlar sig och satsar på en ny resning. Nästa söndag är det KuPS hemma som gäller på Wiklöf Holding Arena klockan 14.30. Vi hoppas många då vill komma och stöda laget in på en väg som kan ge oss en fin säsong, trots denna djupdykning i premiären. Nu behövs alla!

En positiv sak att nämna är att Cajsa Kronström fick sig en debut i Nationella Ligan då hon kom in istället för Riikka Lilja i den 81a minuten. Ännu en åländsk spelare som har spelat i högsta ligan för vår åländska klubb.

Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik (46e Sarah Troccoli)- Margarida Sousa, Monica Hagström, Riikka Lilja (81a Cajsa Kronström)- Olivia Ulenius (70e Maryette Karring), Signy Aarna, Kit Loferski