Förlust i Vanda, resten kvar!

Fotboll är en så underbar sport att den inte bjuder på helt förutsägbara scenarion. Varje framgång måste man kämpa för och det gäller att vara på topp under en lång tid för att vinna ligor och serier. Just denna lördag hade TiPS, sett till helheten en bättre eftermiddag än Åland United och helt rättvist stannade poängen i Vanda.

I början av matchen kunde dock Åland United ha gjort matchbilden helt annorlunda. Redan under matchens första minut hittade Pille Raadiks inlägg Dana Leskinens panna. Nicken gick dock över mål och effekten med ett bortamål i första minuten blev dock outnyttjad denna gång. Denna första forcering ledde faktiskt dock till att Åland United mer eller mindre dominerade allt som hände på planen. Spelet fördes i mycket på TiPS planhalva. Rätt svårt att komma till riktiga målchanser hade man dock och Leskinens skott över mål i den 15e minuten får demonstrera anfallsspelets farlighet från gästernas sida.

En aning motsägelsefullt började chanserna öppna sig åt bägge håll då TiPS efter den första kvarten fick lite mer grej på spelet och kunde både försvara och anfalla i högre grad än man gjort under den lätt hysteriska första kvarten. Under matchens andra kvart kom målchanserna att följa på varandra åt bägge håll. Anna Nurmi nickade en TiPS hörna utanför, Monica Hagström pressade åt sig bollen och kom till avslut, men TiPS målvakten Elsa Sulku stod rätt och klarade bollen lätt. Och sen var det ju mittfältsvirtuosen Oona Siren som kom två gånger till avslut, utan att träffa mål under matchens andra kvart.

I den 29e minuten började det bli mål. Åland United foulades under en kontring och frisparken gavs snabbt av Anni Miettunen ute till vänster. Monica Hagström fick bollen och snabbt lyfet hon in den med en bollbana som skulle ge målvakten största möjliga svårigheter. Sulku kunde inte hålla bollen i spel, utan den seglade in i krysset och till en 0-1 ledning för Åland United.

Vad som skedde efter målet är sedan fotbollshistoria. De flesta av oss har sett Pelés försök att göra mål från mittlinjen vid VM 1970. Vi har också sett Carli Lloyd lyckas med det samma i VM finalen 2015. Nu var det Roosa Ariyo som klämde till direkt från avspark och bollen seglade i mål över Christina Dineson. Ett fantastiskt mål, men frustrerande för Åland United.

I läget 1-1 gick lagen till halvtidsvila och sedan följde 45 minuter av ytterligare spel. Redan i början av andra halvlek fick hemmalaget till stånd några klara målchanser. Monica Hagström och Anna Westerlund bland annat stod för viktiga blockeringar i början av andra halvlek. Sedan, i den 51a minuten kom TiPS Joanna Tynnilä att stå på rätt plats och ett inlägg som ofrivilligt förlängts av ÅU försvaret kom att segla mot Tynniläs huvud. Mål var det där och siffrorna 2-1 i rumpan började ses som realistiskt.

Åland United kämpade på. Trots att såväl Jenna Topra, Elli-Noora Kainulainen, Anna Nurmi och framför allt Oona Sirén hade chanser och spelade väldigt bra kunde TiPS utöka ledningen. Tvärtom försökte Steve Beeks och hans stab förändra vissa moment i spelet genom att byta ut spelare. Ellen Strömborg kom dock riktigt nära , av de nämnda, och missade mål vid något som kunde ha kommit att kallats för en föreningsnick.

Matchen slutade således 1-2 och resan hem är inget man förstärker, trots transportföretagens stora begränsningar. Nästa match kommer dock, till all lycka snart. På torsdag står nästa match för dörren. Nykomlingarna i Nationella Ligan, HPS står för motstånden. Seriespelet fortsätter.

Steve Beeks, som sett mycket , uttryckte sig ganska tydligt om dagens eskapader:

"Så klart är jag besviken över resultatet. Vi har haft problem ända sedan januari att hålla uppe vår standard under hela matcher. Nu, till exempel kom TiPS åt att dominera redan under slutet av första halvlek och sedan under stora delar av andra. Så här i efterskott är jag missnöjd att vi inte möblerade om i laguppställningen före den sista kvarten. HPS blir nu en helt ny historia och vi får göra vårt bästa att inte gå på pumpen igen."