Förlust i Hagalund. Åland United till serieuppehållet som trea.

Fotbollssäsonger är långa och innehåller många backar och dalar. Åland United stötte på en backe borta mot Honka denna söndag den 6e juni. Ändå ligger vi fint på tredje plats då halva grundserien är spelad.

Även vädrat bjöd på det ena och det andra. Allt från stekande sol till åskskurar i form av hagel fick man över sig på den klassiska fina gräsplanen i Hagalund. Under första halvlek visade hemmalaget sin ettrighet främst i och med ett ganska kompakt försvarsspel, samt nåra enstaka skott, som dock väldigt sällan hotade Christina Dinesons mål. Gästerna Åland United i sin tur kunde stundtals dominera spelet och två riktigt fina målchanser hade Cassandra Korhonen, men hon missade målet med den ena och vid andra läget räddade Sofia Manner i Honkamålet på ett bra sätt.

I halvtid var känslan att man inte riktigt kommit upp till full kapacitet och Steeve Beeks manade på laget att fortsätta gör det man är bra på.

Andra halvleken inleddes med initiativrikt, men inte så innehållsrikt anfallsspel från Honka. Då Åland United ridit ut den första stormen kunde man etablera lite tryck framåt själv också. I den 58e minuten gick man till ledning då Dana Leskinens inlägg, som förvisso hotade bakre ytan inte kunde hållas av manner, utan gick i mål. 0-1 där alltså.

Åland Uniteds glädje vara de dock inte länge. Redan en minut efter Leskinens mål slog Eveliina Parikka en liknande boll som Dana hade gjort och likväl letade sig denna boll in i mål genom att falla precis under ribban och innanför bakre stolpen av Dinesons bur. Väldigt retfullt.

I ställningen 1-1 böljade spelet fram och tillbaka och var nog mera hafsigt än god fotboll med högt tempo. I den 70e minuten hade Honka en frispark nära straffområdet. Den skruvade Jasmin Leppioja in och hemmalaget gick därmed upp i en 2-1 ledning.

Något måste göras och Steve Beeks valde att jaga utjämning och seger under den sista kvarten genom att stuva om en aning i uppställningen. Detta ledde till dels ökat tryck framåt för ÅU, men även till ytor för Honka att kontra på. I den 80e minuten bröt Tiia Savolainen in från höger. Inlägget räddades först av Dineson, men ÅU försvaret kunde inte rensa undan bollen, utan Ainoi Vuorinen fick slå in 3-1 på en studsande retur. Resten av matchen blev rätt desperat, men inga fler mål gjordes och Honka firade segern, som var deras första sedan i april som en cupseger. Åland Uniteds huvuden hängde dock neråt.

Steve Beeks talade kort, men ändå ärligt eftger matchen:

"Detta är en stor besvikelse för oss. Vi hade chanser att leda i halvtid och vi borde kunna göra bättre ifrån oss. Jag tar ansvar för den sista kvarten och det som där hände. Jag kände att vi behövde jaga och därmed uppstod lite förvirring på sina håll. Det måste också sägas att väldigt få spelare i dag hade någon jättelyckad dag, så i och med det räckte vi inte till att vinna i dag. Gratulerar till Honka."

Nu går Nationella Ligan på paus. Först är det landslagsuppehåll som gäller, sedan midsommarledighet. Åland United spelar sin nästa match lördagen den 3/7 hemma på Wiklöf Holding Arena och då mot PK-35 Vanda. Vi ligger trea i ligatabellen 8 poäng efter KuPS och 4 poäng efter TiPS. De alltid så händelserika och överraskande högsommarmatcherna i juli och augusti kommer att bli viktiga för toppstriden. Åland United hoppas att all publik som tillåts med julimånads restriktioner ska hitta sin väg att följa oss på plats. Det behövs nu!

ÅUs lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik (Signy Aarna)- Monica Hagström, Catarina Realista, Sarah Troccoli, Dana Leskinen- Cassandra Korhonen, Mariana Jaleca (Karen Reyes)