top of page

Fyra mål, tre poäng och EM uppehåll stundar

Regn och rusk kantade NJS 55 års jubileumsmatch i Klövskog denna lördag eftermiddag. Ett hårt kämpande hemmalag lyckades hålla ut nästan en hel halvlek innan Åland United fick igång målskyttet.

En våt och hal plan och mycket blåst var det alltså och förutsättningarna för en riktig fotbollsmatch på naturgräs fanns följaktligen. Första halvlek var en rätt ensidig historia där Åland United förde spelet, dock utan att riktigt bli så farliga man ville i öppet spel. En hel del fasta situationer uppstod dock och där fanns Riikka Lilja som fick servera både hörnor och frisparkar, som ofta blev riktigt farliga. Såväl Dana Leskinens styrning, Kit Loferskis och Olivia Ulenius skott som de två nickarna av Sarah Troccoli var alla efterspel på Riikkas leveranser. Sedan i den 34e minuten fick Olivia en chans i öppet spel också, där dock Jenni Aarniva i NJS målet täckte till hörna. Framspelare där var ingen annan än just Riikka Lilja.

Trots stor dominans av bortalaget och de farliga fasta situationerna blev Åland United ändå lite hafsiga i offensiven och många felbeslut fick bollen att rulla för långt, eller att brytas av det samlade NJS försvaret, som i sin tur sällan kunde hota med kontringar de heller. I den 41a minuten blev det sock islossning. Olivia Ulenius, som var väldigt bra i första halvlek kom runt på vänsterkanten och serverade ett inlägg som Aarniva, hårt uppvaktad av Signy Aarna, tappade. Margarida Sousa var där på returen och bollen slogs in i tomt nät. En lättnad för Åland United den stora dominansen till trots. 2 minuter senare blev det 0-2, förstås på en hörna slagen av Riikka Lilja. Bollen sökte sig i nät genom en olycklig touch av en hemmaförsvarare och halvtidssiffrorna var därmed klara.

I andra halvlek fortsatte hemmalaget kämpa i defensiven och Åland United att dominera. Den stora skillnaden till första halvlek var att passningarna följde ett vettigare mönster och att spelarnas rörelser följde den överenskomna taktiken på ett bättre sätt. I den 53e minuten bjöd Åland United på årets troligen bästa anfall, då Sarah Troccoli hittade Kit Loferski ute på högerkanten. Kits låga inlägg kom precis i steget på Signy Aarna som bara hade att panga in bollen. 0-3 var det där och mycket såg bra ut. Till och med regnet slutade sakteligen. I den 55e minuten nickade Troccoli in 0-4 på Liljas hörna från vänster och saken var klar.

Trots helt hyfsat spel av bortalaget och NJS fortsatta kamp inför jubileumspubliken bjöds det på väldigt få riktigt farliga målchanser under den sista halvtimmen. Olivia Ulenius ribbskott i den 78e minuten får framhållas som det närmaste mål man kom.

0-4 slutade det hela alltså. Åland United ligger på fjärde plats i Nationella Ligan nu när EM pausen inleds. NJS ligger 10e och jagar ännu sin första vinst. Den 23e juli återkommer vi, då på Wiklöf Holding Arena och mot alltid tuffa HPS.

Spelarna åker nu antingen på en kort semester, där de sedan kommer att träna enligt schema och personliga instruktioner, eller så åker de för att representera sina landslag.

Steve Beeks var rätt nöjd med eftermiddagen:

"Speciellt i andra halvlek såg det lite mer ut som vi ville. Skönt med lite ledigt nu. Sen har vi andra halvan kvar och mycket att spela för."

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Anna Westerlund, Sanni Ojanen, Kit Loferski- Olivia Ulenius, Sarah Troccoli, Margarida Sousa (69e Netta Hanhimäki), Riikka Lilja- Dana Leskinen (57e Monica Hagström), Signy Aarna (69e Aada Törrönen)