Fem mål framåt mot GUSK

Det blev en trasslig, men ändå klar historia på Wiklöf Holding Arena i den kyliga lördagen. Planen var grön och fin mitt ibland snödrivorna och rekordantal bollar användes i brist på Bollkajsor. Gamla Upsala SK hade fått gunga på Eckerölinjen och såg rätt skakade ut då matchen började inför de cirka 50 personer som hörsammat kallelsen om gratis inträde och Chipslotteri.

Redan i den andra spelminuten var bollen i GUSKs ribba då en försvarare snedträffat en rensningsnick. Den första mer organiserade målchansen kom sedan i den 5e minuten då Olivia Ulenius skott gick rakt på gästernas målvakt Hannah Kohl. Även GUSK kom till ströchanser, närmast på distans, som Julia Wänglunds skott i den 13e minuten rätt i famnen på Jessica Kiviaho. Jessica satte igång ett motanfall som kom att leda till matchens första mål. Jacqui Hand kom fri bakom GUSKs backlinje ute till höger och spelade in ett hårt lågt inlägg mot Aada Törrönen vid bakstolpen. Aada hade utan problem bredsidat in bollen, men en olycklig svensk försvarare gled emellan och stötte in bollen i eget nät. 1-0 till Åland United.

2 minuter senare var det dags för 2-0 då Jacqui Hand kämpade åt sig en returboll efter en hörna och sköt in den från närhåll. Gästerna var ännu mer i gungning efter baklängesmålen och Åland United anföll mest hela tiden. Skärpan var dock inte på toppnivå denna dag och tyvärr sågs en hel del slarviga ageranden som gjorde det hela mer hafsigt än de hade behövt vara. I 32a minuten blev det dock 3-0 när Anni Hakasalo pressade Kohl och det skärrade bortaförsvaret, vars trebackslinje inte hade den bästa dagen på jobbet, och avslutade med att göra sitt första mål i Åland Unitedtröjan.

Trots att GUSK, främst med hjälp av några slarviga uppspel av Åland United kom till skott, främst minns man Sofia Paulssons avslut i 38e minuten, var det hemmalaget som bjöd på uppvisning då man kommit in i sista tredjedelen. Riikka Lilja och Dana Leskinen serverades bägge gyllene lägen av Jacqui Hand, men avsluten gick tajt utanför. Sen till slut i den 44e matchminuten fick Riikka träff och ett behärskat lågt skott från ca 20 meter flög in bakom Hannah Kohl. Till halvtid gick man således i siffrorna 4-0.

Andra halvlek blev en hackig historia. Steve Beeks ville såväl experimentera som rotera, då detta är det sista tillfället med fria byten under försäsongen. Därmed byttes det friskt över hela fältet. I den 52a minuten kom 5-0 av Jacqui som avslutade på en retur efter Riikkas hårda avslut från bakre ytan. GUSK hade även haft krismöte i halvtid och stod upp aningen bättre, på samma gång som Åland United möblerade om mer eller mindre kontinuerligt.

Man brukar tala om transportsträcka och lite så blev nog andra delen av andra halvlek för åskådarna. GUSK satte in alla sina avbytare och Åland United lika så. Under de sista 10 minuterna kom gästerna i en ny andning. Klara Schotte gjorde så när mål i den 80e minuten då hon styrde ett hårt inlägg centimeter över. 3 minuter senare blev det dock verklighet och Camilla Olsson förvaltade en dålig rensning efter en GUSK hörna och 5-1 firades med glädje av gästerna. På övertid blev det sedan ännu 5-2 då Victoria Heikfolks frispark rätt snopet slank hela vägen in i mål.

En formidabel seger och fortsatt hög svansföring innebar dock lördagen. Nu blir det mer tävlingsbetonat, förhoppningsvis ända fram till påsk. Nästa lördag är det HJK borta i Nationella Cupen och därefter, den 11 mars HPS hemma i den samma.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho (76e Elin Gripenberg)- Anna Nurmi (78e Othilia Nordberg), Sanni Ojanen (69e Senja Salo), Senja Salo (46e Pille Raadik), Hailey Whitaker (69e Anni Hakasalo)- Olivia Ulenius (69e Elin Lindström), Jaylin Bosak (69e Minna Kurtén), Silja Tuominen (22a Riikka Lilja), Anni Hakasalo (46e Silja Tuominen)- Jacqui Hand (64e Dana Leskinen), Aada Törrönen (31a Dana Leskinen)