top of page

En poäng i Myrbacka

I skillnad till cupspelets direkthet är fotbollsserier långa och uthållighetskrävande. Åland Uniteds första match av 23 i årets Nationella Liga förde med sig ett oavgjort resultat och ett poäng, som kan komma att vara ett viktigt sådant speciellt som det erövrades på bortaplan i tuffa Myrbacka mot gamla storlaget PK-35 Vanda som detta år är ute efter att återvända till den nationella toppen.

Matchernas inledning har under vinterns cupmatcher varit lyckosamma för Åland United. Denna eftermiddag var det dock hemmalaget som kom i förarsätet under den första kvarten. Åland Uniteds presspel och försvar på planens centrala delar falerade en del och de bollsäkra rödsvarta i PK-35 Vanda kom åt att rulla runt och spela med en rörlighet som faktiskt till en del överraskade gästerna. Så väldigt många målchanser kom det dock inte under denna tid och Reetta Suomelas skott över mål och Oona Sevenius framfusiga läge där Christina Dineson fick göra sig stor, måste anses som de bästa lägena under den tidiga matchen.

I den 20e minuten kom Dana Leskinen till skott, som dock gick över mål. Detta var dock startskottet till en vändning i matchbilden. Åland United kom mera och mera åt att hålla bollen själva. PK-35 Vanda sjönk djupare ner i försvarsposition och gästerna kunde spela in, ut och runt. Dock var det sällan som man blev riktigt farliga framåt. Hårt jobbande Catarina Realista på mittfältet kom närmast då hon i den 38e minuten avslutade tajt utanför stolpen efter fint förspel av Karen Reyes och Dana Leskinen. PK-35 Vanda formerade om laget en aning för att få mera grepp om spelet, men fick sedan se gästerna gå till ledning i matchens 43e minut. Monica Hagströms hörna skruvade mot bakstolpen där ÅU uppvaktade Velma Oikarinen i mål så pass hårt att den planerade utboxningen resulterade i snedträff och 0-1 till bortalaget.

0-1 var siffrorna i halvtid och Steve Beeks gjorde sitt bästa för att visa var man kommit fel i början och hur man sedan skulle göra för att kunna bli bättre på att dominera spelet.

Andra halvlek började i alla fall ganska snarlikt den första. Redan 2 minuter in fick Dineson jobba hårt för att avstyra en farlig hörna och i 56e minuten klämde Wilma Forsblom i med ett hårt skott som ÅU keepern kunde hålla. Igen var det hemmalaget som låg på och tvingade Åland United till slarviga uppspel och inte helt optimala beslut.

Precis som i första halvlek gled matchen efter den första kvarten över till Åland United. Igen låg PK-35 Vanda lågt i en 4-4-2 och igen löpte bollen både sidlänges och lodrätt. Cassandra Korhonen hade ett tomt mål framför sig då hon i den 59e minuten kom förbi Oikarinen efter en delikat lång passning från Anna Westerlund. Cassandra fick dock aldrig till ett skott, eller en petning mot mål som kunde ha räckt, utan hemmaförsvaret hann fast och tryckte bollen utåt. Cassandra hade en chans till, som Oikarinen räddade och även Sarah Troccoli kom till avslut på en hörnretur, men sköt bollen över mål.

Då inga mål kom till blev det istället PK-35 Vanda som gjorde 1-1. Karoliina Autio, som kommit in i halvtid klämde i med ett långskott efter att ha kört in med bollen från höger. Det praktfulla skottet fick bollen att söka sig mot bakstolpen varifrån den gick i nät. Och matchen var tillbaka igen. Åland United jobbade framåt för att återta ledningen. I 78e minuten kom Hagström åt att avsluta, men fick snedträff och bollen flög utanför. Några minuter senare fick man lön för mödan och kunde jobba in 1-2 på hörna. Cassandra Korhonen var det som efter en par returer kunde sopa in bollen från nära håll.

I dag var det dock inte meningen att regerande mästarna skulle få med sig alla tre poäng. Oona Sevenius laddade mot mål och bollen styrdes via ÅU försvaret i mål otagbart för Dineson. 2-2 i 84e minuten och ingenting var således klart. Trots en jakt från Åland Uniteds sida kunde man inte komma i läge och då sedan Karoliina Autios skott träffade ribban på övertid var det nästan en välsignelse då Ifeoma Kulmala blåste av matchen. 2-2 alltså och hemmalaget firade som efter en seger, medan ÅU surade och hängde med huvudena.

Steve Beeks summerade det hela direkt efter slutsignalen:

"Vi jobbade och slet väl. Det kanske inte är läge att säga sådant här, men vi har inte vunnit mot PK-35 Vanda här i Myrbacka på åtta år. I fjol inledde Åland United ligan med oavgjort och här i Vanda förlorade man 0-1. Vår egen kapacitet visar sig i den besvikelse vi trots allt detta känner efter en oavgjord premiär."

Serielunken är nu igång. Sommaren blir lång och förhoppningsvis het, samt alldeles alldeles underbar! Ilves borta i Tammerfors nästa lördag och sen, den 1 maj är det dags för första hemmamatchen i årets Nationella Liga för Åland United.

Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Sarah Troccoli- Dana Leskinen, Catarina Realista, Monica Hagström, Karen Reyes (77e Mariana Jaleca)- Cassandra Korhonen