top of page

En femetta på Harju gav tre poäng

Resorna i den heta sommaren fortsatte för Åland United och denna lördag ställdes man mot JyPK på Harju stadion i Jyväskylä. För bortalaget var det fråga om att återvända till den vinnande fotbollen och att hänga fast i toppstriden, medan det för hemmalaget var fråga om ännu en kamp om att få till de första poängen för säsongen.

Åland United började starkt och inspirerat, trots att JyPK i form av Aada Törrönens långskott hade haft det första avslutet på mål. I fjärde minuten blev det dock Cassandra Korhonen som resolut och målmedvetet sköt in matchens första mål förbi välkämpande Nanna Leivonen. Leivonen fick vara mycket aktiv under de första minuterna. Dana Leskinens skott från vinkel greppade hon, men då Anni Miettunen i den 12e minuten bröt in från vänster och avslutade i bortre nätgaveln fick hon ge sig en andra gång.

Första halvlek i det stekheta Jyväskylä kom inte att se fler mål. Både Miettunen och Korhonen hade sina chanser, samt Dana Leskinen och Catarina Realista, vars bicykleta landade på måltaket, kom till avslut, men Leivonen höll. Speciellt i början av halvleken bjöd på god fotboll av Åland United, men allt efter hade kvaliteten lite sjunkit och i halvtidsvilan, som man valde att hålla utomhus på grund av de heta omklädningsrummen', efterlyste Steve Beeks skärpan man hade haft i början av matchen.

Det blev dock JyPK som startade andra halvlek bäst. I den 47e minuten uppstod en trasslig situation i Åland Uniteds straffområde efter en hörna. Det hela slutade med att KuPS lånet Saana Hartikainen nickade in 1-2 och hade det funnit några olyckskorpar på plats hade de nog börjat kraxa där. Bortalaget lät sig dock inte skrämmas. I den 53e minuten stod det 1-3 efter Dana Leskinens vackra avslut. Dana fick passningen av välspelande Selma Viktorsson, som i dag gjorde ett av sina bästa framträdanden i Nationella Ligan.

Sedan rasslade det på. 1-4 blev det i 66e minuten då Sanni Ojanens långa passning frispelat Cassandra Korhonen. Denna dag gjorde Cassandra väldigt få misstag då hon avslutade och Leivonen lämnades utan chans. Två minuter senare var Leskien nära igen med ett avslut på nära håll, dock utan lycka, men i den 77e minuten nickade Anna Westerlund in en hörna från bakre ytan och 1-5 stod det på resultattavlan.

1-5 skulle matchen bli. Catarina Realista kom ännu till skott och i den 88e minuten kom Dana Leskinen helt fri efter att Korhonen spelat bollen till henne. Danas långa löpning i dessa sista minuter ledde dock till kramp precis då hon skulle avsluta och ett fint mål fick därmed inte se dagens ljus.

Domaren Minka Vekkeli blåste av matchen i ställningen 1-5 och tre poäng åker då nattbuss till Åbo tillsammans med Åland United i natt.

Steve Beeks var i stort nöjd med föreställningen:

"Vi lät dem skrämma oss en del där i början av andra halvlek. I övrigt var det roligt att se att vi faktiskt ville fortsätta producera och spela bra fotboll även i en stor ledning."

Bara man kommer hem är det sedan dags att förbereda sig för en rätt stor match inkommande lördag. Tabelltvåan TiPS från Vanda kommer till Mariehamn och ett toppmöte kommer att äga rum på Wiklöf Holding Arena. Men dit är det alltså en vecka!

Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Signy Aarna (78e Louise Andersson)- Selma Viktorsson (78e Ellen Strömborg), Catarina Realista, Monica Hagström- Dana Leskinen (90+1a Pille Raadik), Cassandra Korhonen, Mariana Jaleca (78e Karen Reyes)