Dramatiskt värre i tung hemmaförlust

En av säsongens stora hemmamatcher och ett fantastiskt vårväder hade lockat 239 åskådare, eller de två första omgångarnas åttondestörsta siffra, till Wiklöf Holding Arena. Åland United-HJK brukar vara tajt, hett och dramatiskt. MInst så kan man säga även om denna lördags match i Nationella Ligan.

Två medaljtippade lag som förlorat sin första match ställdes mot varandra. Det syntes och kändes då tempot skruvades upp och ytorna på mittfältet blev jättesmå. Det gavs och togs i närkamper och lugnt bollinnehav var en bristvara. Jacqui Hand kom åt att skjuta från en väldigt liten vinkel i den 6e minuten. Bollen tog i stolpen, men hade den kommit innanför ramen hade Annika Laihanen i HJK målet troligtvis varit i vägen med kroppen.

Matchen var tuff och HJK såg farliga ut i sina anfall, men kom dock inte till riktiga skottlägen., Silja Tuominen däremot avslutade för Åland United, men skottet i 16e minuten gick över Laihanens mål. I den 27e minuten blev det dock nätrassel. Taylor Aylmer slog en frispark rakt i djupled förbi HJKs backlinje. Jacqui löpte i rätt tid och kom fri med Laihanen, igen i en ganska liten vinkel. Bollen fann sig ändå mellan stolpen och målvakten och 1-0 till hemmalaget stod det där.

HJK hamnade i uppförsbacke och katastroftankar fyllde säkert åtminstone bortasupportrarnas sinnen, efter 0-1 förlusten förra helgen. Jenna Topra dammade dock på efter att ha kommit i läge efter en HJK bollvinst vid halva planen. Förbi mål hamnade bollen och nästa kvalificerade målchans kom sedan till Jacqui Hand och Åland United. Skottet i 41a minuten, efter en fin löpning med boll hamnade dock över ribban. Ännu precis före halvtid kom Lotta Kalske åt att försöka, men träffen, som för all del hade en hel del tryck flög skruvad rakt in i Jesica Kiviahos famn.

Halvtid 1-0 till Åland United alltså. Andra halvlek blev sedan oerhört händelserik och dramatisk. HJK hade kommit för att fajtas om tre poäng och skydde inga medel. Ria Karjalainen hade kommit in i halvtid och hon gav genast prov på sin farlighet men Jessica i målet höll. I andra ändan kom Jacqui Hand och Aada Törrönen till både skott och nickar, både inne i och utanför straffområdet, men utan lycka.

I 61a minuten kom då utjämningen. En HJK hörna kunde inte rensas av hemmaförsvaret och på den andra returbollen pangade Mimmi Nurmela in 1-1. Sedan var det Vilda Västern. Det kämpades hejvilt och avslutssituationer uppstod. Joanna Tynnilä och Milja Kiviranta speciellt hade HJKs farligaste chanser. För hemmalagets del var det var det Anna Nurmi och Aada Törrönen som var aktivast. Taylor Aylmer och Jacqui Hand stod för mycket av framspelandet, tillsammans med Silja Tuominen. På övertid hade Tilda Råtts en gyllene chans på inlägg av Hand. Tilda styrde dock bollen från främre ytan tajt över ribban i den 90e minuten. Tre minuter senare var det Olivia Ulenius som kom i skottläge snett vänsterifrån. Laihanen kunde göra sig stor och Olivias skott tog på HJK målvakten och 1-1 såg ut att bli slutresultatet.

Sen kom då slutavgörandet. Lotta Vuorio hade egentligen gjort en bra match som domare, men under de sista hetsiga minuterna tappade hon en aning av sitt grepp och både varningar och utvisningar delades ut. sedan i den 98e minuten slog Tynnilä ett inlägg som Kiviranta jobbade på. Jessica Kiviaho kom också ut och spelarna krockade så Åland Uniteds målvakt låg ner. Vuorio visslade dock inte och bollen rumlades fram till mållinjen. Hailey Whitaker rusade till för att få bort den under Kivirantas ben. Ria Karjalainen kom dock bakifrån, skuffade Whitaker med två händer i ryggen så hon föll över Kiviranta och slog sedan in bollen i mål. Kan man tänka sig, målet godkändes och HJK vann matchen med 1-2.

Det var drama, känslor, svett och tårar. Precis vad man vill att Nationella Ligan ska vara. Då man hamnar på förlorande sidan känns det alltid illa. Tyvärr kommer nog detta andra bortamål att ifrågasättas en tid, fast det ju inte hjälper då det kommer att stå. HJK tog sin trepoängare och Åland United ligger på nionde plats efter två omgångar. Nästa helg möter vi ONS som ligger tia borta i Uleåborg. Där och då börjar vår jakt, som faktiskt i år inte är så lång, med tanke på hur jämnt hela serien har börjat.