Delad poäng i toppmatchen

Det var en toppmatch som utlovades på förhand när tabellettan KuPS stod för motståndet på Wiklöf Holding Arena, och det var en toppmatch vi fick bevittna. När två bra lag möter varandra är det trångt och tufft. Marginalerna är det allt som oftast som står för avgörandet. Så skulle det även bli denna soliga lördag i Mariehamn inför 254 besökare.

Lina Lehtovaara blåste igång planenligt kl. 17:00 och det var Åland United som tog något kommando de första minuterna av matchen. Rakt spel och mycket duell inledde Åland United med, utan att komma till desto farligare lägen, men nog tillräckligt att skaka om KuPS försvaret. Efter de inledande minuterna var det KuPS tur att ta över kommandot med mycket bollinnehav på Åland Uniteds planhalva. Man lyckades skapa en hel del hörnor och skott utan att desto mera bryta sig in på de farligaste mål-sektorerna. Åland United fick till lite tryck igen efter ca. 30 minuter spel sedan var det KuPS igen. Fram och tillbaka om vem som hade kommandot i matchen, men resultatet stod sig rättvist 0-0 efter 45 min spelat.

Andra halvlek startade och Åland United inledde piggt, men fortsatt mycket kamp på mittfältet och trångt i alla lägen för båda lagen. Lavidje Begolli i KuPS var en av matchens stora profiler idag, hon jobbade otroligt mycket i båda ändar av planen både i förspelet och som spindeln i nätet i KuPS speluppbyggnad. Av de 3 stora profilerna i KuPS (Rochi, Begolli, Kröger) var det just Begolli man inte lyckades stänga ner. Rochi och Kröger fick nöja sig med långskott från sämre lägen, om ens det, i stora delar av matchen och när de väl kom till skott stod den för dagen brilliant spelande ÅU målvakten Christina Dineson för flertalet tv-räddningar och stoppade allt. Det var Åland United som öppnade målkontot först. En djupledsboll av Catarina Realista mot Cassandra Korhonen som precis innan kortlinjen hann få till ett perfekt lågt inlägg mot Karen Reyes som tog chansen och sänkte den placerat med vänstern otagbart för Emma Immonen i KuPS målet. 1-0.

Det skulle vara jämnt spel och trots att KuPS gick ner på en 3-backslinje när Anni Hartikainen kom in och Taryn Jakubowski flyttat in central från ytterback position så ändrades inte matchbilden mycket. KuPS höll mycket i boll utan att skapa desto mera förutom långskott och offside-blåsningar. Åland United kom emellertid på farliga anfall som inte resulterade i flera mål.

I den 80:e minuten var det dags för KuPS att kvittera. Lavidje Begolli serverade Gentjana Rochi, som denna gång inte var i offside, en riktigt fin djupledsboll in till straffområdet, Rochi fick till ett bra skott med vänsterdojan ur snäv vinkel som Christina räddade. Däremot blev returen liggande framför mål och skulle rensas. Tyvärr blev rensningen av Pille, som var först på bollen, ett skott som oturligt tog på Anna Westerlund och bollen blev fritt liggande för Aino Kröger att slå in returen. 1-1 alltså.

Åland United såg i slutminuterna ut som det hungrigare laget att gå för vinst, Steve bytte in Mariana Jaleca Perreira mot Karen Reyes och flyttade upp Dana Leskinen på anfallet. Man fick till lite tryck i form av hörnor och anfall men inte tillräckligt för att vinna matchen. 1-1 blev alltså slutresultatet i detta toppmöte var det gällde att sätta chanserna och undvika misstag. Åland United satte sin chans men tyvärr blev det ett misstag för den i övrigt riktigt bra spelande backlinjen + målvakt.