Bronset bärgat hemma på Wiklöf Holding Arena

En match återstår för Åland United att spela i Nationella Ligan denna säsong. Placeringarna i toppen av tabellen har dock avgjorts i den näst sista omgången. KuPS blir mästare, HJK tvåa och Åland United som tar sin 17e nationella medalj, den 12e ligamedaljen och den 10e i alla tävlingar samt 6e i ligaspel på 6 år tar hem bronsmedaljen.

PK-35 Vanda som kom till match med en väldigt tunn trupp till följd av de snabba förändringarna då lördagens match blåste bort och det istället, på nolltid blev att resa till Åland på tisdag försökte få matchen överkomlig genom att ta maximal tid på sig varje gång bollen gick död, ända från avspark. Man lyckades också bra hålla tempot nere och det blev för hemmalaget att speeda upp det hela med det vanliga rätlinjiga spelet och mer bollinnehav än man brukar ha just mot Jari Väisänens lag. Åland United behärskade spelet då det gällde anfallsfotboll och trots bortalagets tajta försvar kom man till några chanser. Aada Törrönen hotade sedvanligt, främst i vid position och kom till skott och avslut vid några tillfällen under första halvlek. Jacqui Hand nickade över mål i den 14e minuten och Sarah Troccoli avslutade i den 17e men rätt på Irea Virtanen Espejo i vandalagets mål. Ett skott av Jacqui som gick förbi mål och en väldigt närapå situation där Riikka Lilja jobbade in Dana Leskinens inlägg framför mål och Aada Törrönen avslutade via en försvarare till hörna summerar första halvlek vad det gäller målchanser.

0-0 i halvtid var det och Steve Beeks styrde upp spelet inför andra halvlek med allt fokus på att bibehålla kontrollen och helt enkelt göra en bra fotbollsmatch. "Jag hoppas att deras lägen kommer sedan då vi leder 3-0" sade han i omklädningsrummet. Nästan så blev det faktiskt.

Andra halvlek började med fart och fläkt. Jacqui Hand avancerade ute till vänster och snappade upp sin egen retur, arbetade sig fram i straffområdet och avlossade ett skott mot bakre hörnet. Virtanen Espejo räddade skottet genom att slänga sig, men bollen gick upp i luften. Ytterbacken Anni Miettunen var alert och kunde helt ostörd nicka in bollen i ett tomt mål och 255 åskådare tillsammans med hela hemmalaget kunde jubla över 1-0 i den 47e matchminuten. Målet gav Åland United allt mer självförtroende. Stundtals såg spelet igen ut som det gjorde i somras då allt flöt på som bäst. Anni Miettunen steg fram mer och mer och blev matchens stora profil, både med elegant försvarsspel och synliga insatser framåt. Ett skott i den 54e minuten resulterade i hörna och den kanske vackraste prestationen, i 63e minuten då hon drev in på egenhand och avlossade ett avslut mot främre hörnet resulterade i samma sak, då Virtanen Espejo agerade föredömligt i situationen.

Tilda Råtts, som kommit in i halvtid spelade med stort självförtroende och kombinerade väl ihop med Dana Leskinen och Jacqui Hand, som hade några avslut utan att få hål på Virtanen Espejo. Även Anna Nurmi ville vara med och avlossade några långskott, samt lyfte returen på en hörna över både sitt eget huvud och målet. PK-35 Vanda kom inte åt att bli farliga. Cecilia Eks skott som Jessica Kiviaho räddade i 53e minuten blev det närmaste mål de skulle komma denna afton.

I 68e minuten bjöds Åland Uniteds supportrar på en verklig godbit då Anni Miettunen från egen planhalva frispelade Dana Leskinen som i sin tur sköt in bollen tätt vid Virtanen Espejos stolpe. 2-0 och man började andas medalj. Matchen skulle så klart spelas färdigt och inget är att ta förgivet i fotboll. Riikka Lilja försökte sig på skott. Sanni Ojanen styrde sin backlinje stort och Senja Salo gjorde en av sina bästa matcher på ett tag. Sedan i 88e minuten jobbade Tilda Råtts på en boll som spelats ur backlinjen. Hon snappade åt sig bollen och tog sig förbi den för tillfället rätt höga backlinjen. Ensam med Virtanen Espejo gjorde Tilda inget misstag och 3-0 såg dagens ljus och bronset var bärgat.

Då matchen visslades av sågs glada miner i hemmalaget. Några av spelarna har varit med och tagit medaljer förut, men för några var detta ligabrons den första medaljen i karriären. Och även de som varit med känner lycka och lättnad då placeringen är klar. Åland Uniteds medaljsvit håller i sig. Mot de flesta förväntningar kunde man, genom väldigt god ledning främst styrd av Steve Beeks understödd av hela ledarteamet göra ännu en succésäsong.

Nu är det en match kvar. Den går i Kuopio på lördag klockan 15.00. Där kommer att firas dubbel medaljfest då hemmalaget KuPS får sina mästerskapsmedaljer och Åland United får sina bronsbrickor. Det ultimata vore om många ålänningar och vänner av Åland United tog sig dit, men om det inte går kan man en sista gång se Åland United 2023 uppträda, antingen genom Ruutu+ eller så med statsTV och Yle 2. Redan i detta skede tackar vi hemmapubliken. Ni är inte många, men ni är värdefulla. Hoppas vi ses igen nästa år. Tävlingsmatcherna brukar ju börja redan under vintern numera.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Senja Salo, Sanni Ojanen, Anni Miettunen- Jacqui Hand (74e Elin Lindström), Sarah Troccoli, Silja Tuominen (89e Minna Kurtén), Riikka Lilja (89e Anni Hakasalo)- Dana Leskinen (89e Milla Rosenberg), Aada Törrönen (46e Tilda Råtts)