Blixtinledning och debutmål gav bortaseger i Tammerfors

Soligt vårväder blandat med lite vårregn gav inramningen till Åland Uniteds 7e match i årets Nationella Liga. Hemmalaget Ilves ställde upp för att som vanligt göra det svårt för gästerna. Man kan dock säga att det slogs knock out redan i första ronden, trots att det ju sedan blev mycket jämnare. När Anna Westerlund nickat in 0-1 från främre ytan på hörna och Dana Leskinen gjort både 0-2 och 0-3, först efter väggspel med Kit Loferski och ett påföljande friläge, sedan med ett fint avslut efter en kontring startad av Jacqui Hand och ett framspel av Loferski hade det bara spelats 7 minuter av första halvlek.

Ett annat lag än Ilves hade nog lagt sig och bara väntat på slutsignalen, men hemmalaget förtjänar eloge denna dag för att de fortsatte jobba och faktiskt fick tag i spelet och gjorde det hela till en helt hyfsad fotbollsmatch. Kit Loferski var i och för sig nära 0-4 i den 12e minuten, men hon hann inte helt fram på Dana Leskinens inlägg och 0-3 höll i sig.

Ju längre halvleken spelades desto mer kom Ilves in i matchen. Man vann dueller på mittfältet och spelskickliga spelare kunde stundtals kontra farligt, eller skapa tryck mot Åland Uniteds planhalva. Aino Rasinen fick ett gratisläge i 16e minuten, men Lainey Burdett stod säkert och rätt. Sedan fick även Heta Olmala, framspelad av Jenni Kantanen skottläge. Bollen flög dock över Åland Unitedmålet. Tuuli Viinikka ute till vänster spelade energiskt och kom vid en par tillfällen till farliga inlägg. Just ett sådant fann Kantanen i straffområdet i 35e minuten och ett starkt avslut gav Ilves ett inte helt orättvist mål. Rasinen sköt ännu förbi på volley i den 43e minuten och Satu Miettine blåste av första halvlek efter en minuts tilläggstid, närmast på grund av de många målen och Åland Uniteds byte då Sarah Troccoli tvingats stiga av för Margarida Sousa, i ställningen 1-3.

Inför andra halvlek plockade Åland United in friska fötter, då Signy Aarna kom i istället för landsmaninnan Pille Raadik. I det samma gjordes också en rockad, så att Kit Loferski fick spela högerback hela andra halvlek. Ilves fortsatte vara farliga och i början av andra halvlek fick Burdett agera då hon tvingades dyka framför fötterna på skickligt kombinerande Silja Tuominen och Emmaliina Tulkki.

Trots att Ilves studtals kunde hålla bollen helt hyfsat blev dock andra halvlek i sanningens namn mera påverkad av Åland United. Sanni Ojanens nick på hörna i 61a minuten räddades av Ilvesmålvakten Meri Hämäläinen med en reflexräddning på mållinjen. Aada Törrönen kom fri och sköt från vinkel tre minuter senare så att Hämäläinen fick sträcka ut ordentligt för att rädda till hörna.

Ända in på de sista minuterna jobbade hemmalaget dock hårt för att närma sig. Saana Tuomala kämpade sig till avslut, men bollen gick över mål. Sen blev det dags för slutforceringen för Åland Uniteds del. Olivia Ulenius gjorde så när sitt första mål i Nationella Ligan i 85e minuten, men Ilvesförsvaret kunde rensa undan på mållinjen. Strax därefter sköt Riikka Lilja ur trängt läge och inom räckhåll för Hämäläinen.Vidare kom Signy Aarna till skott och avfyrade i ribban i 90e minuten.

Olivias debutmål skulle i alla fall sedan komma. Åland Uniteds bästa spelare för dagen, Jacqui Hand dirigerade offensiven och gav till slut bollen till Ulenius som bara hade att kruta på. Bollen gick in i bakre hörnet. Åland United skulle vinna med 1-4 och Olivia Ulenius har gjort mål i en ligamatch.

Trots allt tog Åland United tre välförtjänta poäng i Tammerfors denna lördag. Även PK-35 Vanda och HJK vann sina matcher och vi har samma häng på topptrion som förut. KuPS förlorade dock, så nästa helgs hemmamatch på Wiklöf Holding Arena mot PK-35 Vanda borgar för en riktigt intressant inledning på sommaren.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Anna Westerlund, Sanni Ojanen, Pille Raadik (46e Signy Aarna)- Jacqui Hand, Sarah Troccoli (27e Margarida Sousa), Netta Hanhimäki (51a Aada Törrönen), Riikka Lilja- Kit Loferski, Dana Leskinen (73e Olivia Ulenius)