Bitter förlust avslutar grundserien

Trots en kanonbörjan där Åland United hade tre glasklara målchanser under matchens 6 första minuter kunde Honkamålvakten Sofia manner hålla tätt. Snart tog dock bortapressen över och i den 12e minuten bröt Aada Törrönen en bakåtpassning från Annika Idman och slog in bollen i tomt nät, dock från liten vinkel. 0-1 och inget alls såg ut att fungera för hemmalaget Honka i det skedet.

Småningom jobbade sig Honka in i matchen och en ganska svängig halvlek tvingade bägge målvakt till arbete, på samma gång som främst Honkas chanser ofta kom från distans. Halvtid dock 0-1 till Åland Unied.

Andra halvlek började likväl svängigt. Milla Punsar och Noora Juusela var aktiva för hemmalagets del och i Åland Unied var det Törrönen och Dana Leskinen som sågs stinga till mest framåt. I 57e minuten smällde det till i ribban bakom Jessica Kiviaho då Eevi Sutela klämde till. Sedan tre minuter senare i andra ändan rasslade det, då Olivia Ulenius avslutade Aada Törrönens inlägg på volley. 0-2 till bortalaget och den lite krampaktiga stämningen började släppa.

Det härliga för Åland Uniteds del tog dock slut i den 63e minuten då domaren Ali Fahad visade ut Anni Miettunen efter dennas andra varning. Åland United fick gå ner på 10 spelare och anpassa sig. Det verkade hålla en tid, men sedan i den 71a minuten rann ett inlägg från Iida Kainulainen igenom bortaförsvaret ända fram till Elli Seiro som inte gjorde något misstag. 1-2 var det där och Honkas energinivå steg ytterligare.

Matchen var nästan spikad, tänkte man då det i alla fall blev 2-2 i 88e minuten genom Juusela och tragedin för Åland United var all då Seiro igen mitt framför mål fick styra in 3-2 i 89e. Segern var väldigt välkommen för Honka som nu blandar sig allt mer i medaljstriden, men väldigt frustrerande för Åland United som tappar i guldstriden mot KuPS, som även de tappade poäng denna lördag, och nu bara ligger två poäng före HJK som tog en tennisseger 6-0 borta i Åbo.

Grundserien är färdigt spelad därmed. Åland United ligger tvåa. Fem matcher är kvar innan placeringarna är klara i mitten av oktober. Två av matcherna kommer att gå på bortaplan och tre stycken hemma på Wiklöf Holding Arena. Matchschemat kommer att publiceras under tisdagen.

Det går ypperligt att stöda Åland United även mellan matcherna genom att handla på https://www.aub.ax/ . Resultatmässigt har ligaspelet säsongen 2023 varit bland de sex bästa säsongerna i Åland Uniteds historia hittills. För att få ännu fler av dessa vill vi att alla som kan ska visa att Åland United behövs!

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Senja Salo, Sanni Ojanen, Anni Miettunen- Olivia Ulenius (90e Elin Lindström), Riikka Lilja, Silja Tuominen (64e Sarah Troccoli), Dana Leskinen (90e Anni Hakasalo)- Jacqui Hand, Aada Törrönen (82a Tilda Råtts)