8-1. Osannolika siffror för ett verkligt cupdrama

Inför Åland Uniteds sista match i cupens gruppskede var förutsättningarna klara. För att kunna bli aktuell som en av de två bästa grupptvåorna från de sex olika grupperna och därmed klar för kvartsfinal behövde laget en 7-0 seger över duktiga B juniorlaget HJK/T18 som tagit sig ända hit efter cupspel ända sedan i juni. Under lördagskvällen hade PK-35 Vanda säkrat gruppsegern och därmed var det bara att försöka måtta in mål som gällde för att kunna följa resultaten i de andra grupperna utan magsår.

Matchen inleddes i ett rasande tempo och i medvinden väntade inte Riikka Lilja, utan fortsatte bara där hon blev förra helgen. 1-0 i 4e och 2-0 i den 7e gav hemmalaget en god start. I 14e minuten nickade Sanni Ojanen in 3-0 på en hörna och i den 26e minuten satte Monica Hagström sitt första mål för dagen genom ett oerhört vackert skott från 22 meter, rakt i krysset och skrev siffrorna till 4-0. Två minuter senare fick Monni träff igen och 5-0 seglade in i bakre målgaveln direkt på hörna.

Åland United hade dominerat första halvlek och förutom målen skapade man en hel del andra målchanser. HJK/T18 stod bra upp och strävade efter att spela fotboll efter bästa förmåga. Även de hade några farliga lägen. Lilli Halttunen och Kerttu Sarelius kom närmast, men ingendera kunde överlista Matilda Nurmi i Åland Unitedmålet.

Gästerna kom friskt och tufft in i andra halvlek. Man lyckades störa Åland Uniteds uppspel och harmonin inföll sig aldrig i hemmalaget som jagade fler mål. HJK laget passade på att bjuda upp till dans och fick sedan en straff då Katrin Kirpu blev foulad. Milja Kiviranta gjorde inget misstag och i den 51a minuten hade det blivit 5-1 och en längre sträcka för Åland United att nå sitt mål.

Trots bra motstånd var det Åland United som jagade mål. Lägen uppstod och bollar studsade hit och dit i offensivt straffområde. Sedan, då Ivana Zukovski dömde straffspark steg Monica Hagström fram och avslutade i krysset till 6-1. 7-1 kom i den 87e minuten då Kit Loferski nickade in ett inlägg från Helena Bozic. Jakten på ett mål till fortsatte frenetiskt. På övertid fälldes Olivia Ulenius i straffområdet och Monica Hagström tog en gång till hand om exekutionen. vid tiden 90+2 minuter lurade Monni målvakten Maija Ilona Koota åt fel håll och rullade in bollen i mål. 8-1 var det där och en dramatisk cupafton var till ända.

Segern, och segersiffrorna betyder att Åland United nu är nära avancemang till kvartsfinaler i årets cup. Det finns en par scenarion som kan putta ner oss till tredje tvåa, men dessa är mer teoretiska. Vi ser med förtröstan fram emot de sista cupmatcherna som på grund av corona har flyttats till den nästkommande veckan. De matcher som är spelade senast den 27/2 kommer att räknas med och sedan kommer lottningen för kvarts- och semifinaler att gå av stapeln klockan 13.00 den 28/2. Kvartsfinalerna spelas senast söndagen den 13/3 och helgen därpå, veckan innan Nationella Ligan drar igång är det semifinaler.

Kvällen bjöd på en spännande match och fastän Åland Uniteds spel ännu har många bitar att jobba med kan vi kalla kvällens prestation professionell. Man gjorde vad som krävdes!

Nu är det dags för landslagsuppehåll och för dem som blir kvar på Åland blir det just landslagsmotstånd. Åland United möter nämligen Estlands landslag, som har sitt läger på Åland. Först blir det en vanlig träningsmatch söndagen den 20/2 kl 17.00 och sedan den stora Testimonial matchen för Pille Raadik onsdagen den 23/2 kl 18.30.

ÅUs lag: Matilda Nurmi- Dom Bond-Flasza, Anna Westerlund (46e Pille Raadik), Sanni Ojanen, Helena Bozic- Margarida Sousa, Monica Hagström, Riikka Lilja (67e Louise Andersson)- Olivia Ulenius, Signy Aarna (67e Aada Törrönen), Kit Loferski