6 års torka bruten. HJK besegrades på bortaplan!

"I dag var det ett riktigt fotbollslag som stod för en riktig fotbollsinsats. Jag är stolt över laget i dag. Mycket kan och skall bli bättre, men det här såg ut åt det håll som jag föreställt mig Åland United spela."

Så sade Steve Beeks efter matchen då Åland United för första gången sedan i maj 2015 besegrat HJK borta i Helsingfors. Segern var även i övrigt stor då den håller laget i kölvattnet på KuPS, som nästa lördag kommer till Mariehamn för en riktig första del av en riktig seriefinal.

Själva matchen på Bolt Arena startade med ett energiskt hemmalag som redan i matchens första minut kom till avslut mot Christina Dinesons mål. Katariina Kosolas avslut kunde dock greppas av Christina, som kastade sig i vägen för bollen i rätt tid. Ännu några minuter efter det gick spelat väldigt långt i HJKs kommando och följande skott kom från den andra sidan, också det efter en spelvänding mot tom kant och Nea Lehtola fick skjuta, dock utan att träffa mellan ramarna.

Småningom började Åland United arbeta sig in i matchen. Hög press kom att stressa HJK målvakten Annika laihanen så pass att hemmalaget allt mer sällan kunde göra sina uppspel i fred. Anni Miettunen kom nästan ända fram då hennes frispark i den 12e minuten hamnade tajt utanför Laihanens bortre stolpe. 10 minuter senare blev det sedan nätrassel, då Pille Raadik slog en fantastisk passning i djupled där Mariana Jaleca körde in från vänster och avslutade förbi Laihanen från liten vinkel till 0-1.

Spelet böljade på och chanser uppstod på bägge håll. I den 25e minuten var det nära igen, då Laihanen stördes av Cassandra Korhonen då hon skulle plocka ner Catarina Realistas inlägg. Bollen hamnade hos Dana Leskinen vid bakstolpen och avslutet missade målet med en liten gnutta bara. Sen följde en par skott från hemmalagets sida, men varken Lehtola, eller Vilma Hakala, som fick avsluta på en inåt snett bakåt passning lyckades överlista Dineson.

I den 39e minuten blev det sedan 0-2. Det hela skedde under ett rätt turbulent skede, då först HJKs Maaria Roth låg ner efter en kollision med Realista. HJK fortsatte dock sitt anfall och åkte på en kontring som ledde till hörna. Först då blåste domaren Minka Vekkeli av spelet och Roth kunde ses om av fysiopersonal. Under uppehållet gick Annika Huhta ut från planen för att byta tröja. Eftersom hon gått av planen lät domaren henne inte komma in och då även Roth fick gå av, eftersom hon fått behandling stod HJK mitt i allt med bara 9 spelare mot Åland Uniteds 11 då hörnan skulle slås. Monica Hagströms inåtskruvade hörna kunde inte plockas av Laihanen då Korhonen rätt och riktigt störde henne. Bollen studsade till Pille Raadik som beslutsamt föste in bollen. Situationen upprörde HJKs tränarstab till den grad att målvaktstränaren Juho Illi blev varnad av Vekkeli.

Ännu under de sista minuterna av första halvlek hände det saker åt bägge håll. Karen Reyes tvingade Laihanen till en räddning och Cassandra Korhonen sköt i stolpen efter ett friläge. Även Christina Dineson fick visa sig på styva linan då hon genomförde en av säsongens bästa räddningar hittills på Ria Karjalainens farliga skott. 0-2 var det i alla fall i halvtid.

Till andra halvlek slängde bägge lag in välkomna spelare. HJK lät Essi Sainio årsdebutera och för Åland Uniteds del var det dags för Sarah Troccoli att återvända till matchspel efter några veckor av skadeuppehåll. På bägge håll syntes spetskompetensen i spelet och andra halvlek blev en väldigt högklassig historia i stort sätt.

Även under denna andra del hände det saker. Karen Reyes kom fri i 57e minuten, men avslutade från aningen liten vinkel i yttre målgaveln. Minuten efter fick Hagström avsluta efter ett eminent förarbete på kanten av Korhonen. Bollen gick dock över mål.

HJK kämpade på och kunde stundtals skapa tryck mot Åland Uniteds försvar. Dock kom man sällan in i straffområdet och de chanser man fick till var mestadels skott på distans. Sainio, Hakala och Ilona Walta prövade sin lycka men fick inte in bollen i nät. De bästa chanserna för bortalaget fick Cassandra Korhonen, som var ensam med Laihanen, som lyckades rädda denna gång och sedan Reyes, som också kom i skottläge efter att ha vunnit ett slarvigt HJK uppspel, men inte kunde komma förbi HJK målvakten.

HJK försökte ända till slut, men Åland United uppträdde moget i försvaret och tillräckligt lugnt då man hade boll och således kunde man ta den första bortasegern på Bolt Arena i Nationella Ligan sedan 2018. Alltså HJK förlorade första gången sedan då en hemmamatch, så det var många sviter som bröts denna soliga eftermiddag.

Läget i toppen av Nationella Ligan är delikat inför nästa omgång, då KuPS lyckades slå in sitt segermål mot PK-35 Helsingfors i den 89e minuten och har ett fempoängs försprång till tvåan Åland United. Och just KuPS gästar Wiklöf Holding Arena inkommande lördag. Tala om stormatch!

Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Pille Raadik, Anna Westerlund, Sanni Ojanen, Anni Miettunen- Dana Leskinen (89e Ellen Strömborg), Catarina Realista, Monica Hagström (93e Selma Viktorsson), Mariana Jaleca (46e Sarah Troccoli)- Karen Reyes, Cassandra Korhonen