6 mål, krånglande kontaktlinser och 3 hemmapoäng på Wiklöf Holding Arena

Trots att det fanns utrymme för 250 åskådare hade bara 131 personer valt att använda chansen att se Åland United i verkligheten igen. Vädret var det inget fel på i alla fall. Sommarvärme och solsken hela Kristi Himmelsfärdstorsdagen och så matchen klockan 17.00. Åland United hade en retsam förlust och HPS en inspirerande seger med sig från förra helgen. Ligalunken börjar stabilisera sig och det gäller att få till de hållbara spelmönstren och prestationerna i match efter match.

Inledningen av just denna match blev kanske rätt väntad. Åland United var det lag som hade mest boll och som förde spelet. HPS, som egentligen inte har något att förlora i dessa kamper pressade och störde hårt, vilket gjorde den första kvarten rätt hafsig. 2 offensiva hörnor och 3 offsidedomslut vittnar dock om hemmadominans. Först i den 18e matchminuten kom man närmare avslut då Mariana Jaleca kom åt att skjuta, dock rätt på Emilia Tuomela i HPS målet.

I den 20e minuten bjöds hela matchgemenskapen på en väldigt speciell stund då domaren Ifeoma Kulmala avbröt spelet för att korrigera sin kontaktlins inne i omklädningsrummet. Få av de närvarande uppfattade vad som riktigt hände, men enligt Kulmalas tidtagning stod spelet stilla i 3 minuter och 15 sekunder. Sen var det match igen.

5 minuter senare började det hända saker. Först avslutade Mariana Jaleca på mål efter en hörna och i följande moment var hon framme, efter att Åland United brutit HPS uppspel och spelade till Cassandra Korhonen, som efter att Tuomela snavat i rätt, eller fel, ögonblick rätt enkelt kunde placera in bollen till 1-0. Sedan i den 33e minuten fick den fåhövdade publiken på Wiklöf Holding Arena se ett konstverk, då Anni Miettunen, efter att ha fått tag i HPS rensning från en hörna spelade en lång boll ut till Dana Leskinen. Dana drog snabbt och sköt bollen över Tuomela in i bakre målgaveln och satte 2-0 på resultattavlan. Ett väldigt vackert mål.

Under första halvleks sista kvart spelade Åland United ut mera än tidigare under matchens gång. Anni Miettunen fick en chans, men sköt förbi, Dana Leskinen likaså efter ett fint kontringsanfall. Signy Aarna kom till två avslut, som ingendera gick i mål, efter riktiga mönsteranfall med många spelare involverade. 2-0 var det i halvtid och Steve Beeks fick instruera laget om hur man kunde få ännu mera ut av sin dominans och hur man kunde ändra spelet om det skulle se ut att behövas under andra halvlek.

Just andra halvlek hann bara bli fem minuter gammal innan nätet rasslade igen. Anni Miettunen slog en frispark ute till höger rakt i steget för Monica Hagström vars inlägg nådde Anna Westerlunds panna på ett helt klockrent sätt. Igen ett väldigt välgjort mål och stämningen steg i Mariehamn i den varma vårkvällen.

HPS ska ha eloge för att de fortsatte jobba och spela hela matchen igenom. Kaptenen Aino Lehtinen kom åt att skjuta i den 56e matchminuten, men Christina Dineson behövde inte agera för bollen hamnade utanför målburens stolpar. Sedan var det 4-0 då "Prinsessan Dana av Mariehamn" Leskinen tog kontroll över en oerhört vacker och välslagen lång passning från Anna Westerlund. Dana rundade just inbytta Alisa Hokkanen, avancerade längs kortlinjen (!) och sköt bollen i nät förbi Tuomela, som inte ens var felplacerad, till 4-0. Ett konstverk var det igen. Både framspelningen likväl som agerandet före samt avslutet.

Åland United fortsatte att trumma på. Spelare byttes och friska fötter började komma in. Cassandra Korhonen slet till sig ett stort läge, passade dock bakåt och Signy Aarnas skott gick knappt över ribban. I följande läge, i minut 67 var det än en gång Jaleca som fick frispela just Korhonen, som inte gjorde något misstag, utan efter att ha rundat Tuomela kunde rulla in bollen i tomt nät trots hård kamp från HPS försvarets sida.

Matchen var ju avgjord, men gästerna hade inte för avsikt att sluta jobba. Man fick till ett mål i den 76e minuten, då Åland United inte kunde rensa undan en boll ur eget straffområde. Först var Dali Meller på bollen, men i följande läge hamnade den hos Dolma Gurung som föste in klubbens tredje mål i Nationella Ligan genom tiderna. 5-1 stod sig sedan till slutet, fast Korhonen hade ett farligt avslut på Aarnas inlägg och fast HPS Ella Andberg kom till skott mot slutet. tre poäng var det och Åland United håller tredjeplatsen i ligatabellen efter fem omgångar.

Steve Beeks var så klart nöjd med en seger såsom kunnig i denna typs matchers dynamik:

"Bra med en seger. Fint med fem mål framåt. Det som nu gäller är att vara professionell och se till att vi kan utmana också på söndag. Från och med nu riktas all energi på den matchen."

På söndag igen alltså. PK-35 från Helsingfors kommer till Wiklöf Holding Arena då och tre nya poäng finns det att slåss om. Vi hoppas att alla 131 som gästade oss i dag ska komma tillbaka då, samt nästan lika många till! Samma insläppsrutiner som i dag begagnas.