6-0 hemma. Cupen fortsätter.

85 personer, som dock var försedda med flaggor och höga röster, hade kommit till Wiklöf Holding Arena för att heja fram Åland United till seger i cupmatchen mot VJS denna lördag. Vädret var stabilt, men då solen gick ner förbyttes plusgraderna och den sköna solen mot minusgrader och fuktig minustemperatur.

I fotbollsmatchen satte dock Åland United full fart och gjorde mål redan före den första minuten var spelad, då Riikka Lilja påpassligt styrde in returen på Monica Hagströms inlägg. Matchen fortsatte i hemmalagets tecken och VJS försvarade sig mest i en 4-1-4-1 formation ganska djupt inne på egen planhalva. Det var tålamod som gällde för Åland United och visst hade man chanser av olika slag. Mål blev det dock i den 13e minuten då Signy Aarna var framme och styrde in Dom Bond-Flaszas skott som ytterligare förlängdes av Riikka Lilja. 2-0 till Åland United alltså och Lilja hade varit med vid bägge mål.

Det skulle bli mera. I den 19e minuten blev det 3-0 då Kit Loferski avslutade framför mål efter Anna Westerlunds skarvnick på Sanni Ojanens frispark. Åland United fortsatte hålla i bollen och VJS hade svårt att etablera mycket till anfallsspel, Efter halvtimmen fick publiken och de övriga närvarande se kvällens snyggaste mål. Det stod Riikka Lilja för då hon med sin vänster klockrent sköt bollen, otagbart för Noa Ellinora Nastase i VJS målet, in under ribban och i vänstra krysset. 4-0 där och födelsedagsbarnet Riikka tog all glädje ur chansen av att få spela cupfotboll en kylig februarikväll i Mariehamn.

I den 39e minuten fick bortalaget till en kontring som resulterade i deras första skott på mål. Matilda Nurmi i Åland Unitedmålet kunde dock styra ut MIlla Himbergs skott till hörna. Ivana Zukovski blåste således av första halvlek i siffrorna 4-0.

Andra halvlek skulle sedan bli en fortsättning på den första, förutom att det blev segare med målgörandet. Olivia Ulenius hade vid tillfällen lekstuga på sin kant. Hennes inlägg sökte sig dock ofta inte till de farligaste målgörarpositionerna och blockades ibland till hörna. En inofficiell räkning gör gällande att Olivia vann 9 hörnor för laget denna afton.

Trots att det var Åland United som förde spelet i sin helhet kunde VJS under andra halvlek ibland blixtra till. I den 53e minuten kom Nea Aho nära hemmalagets straffområde och lyfte in bollen mot mål så pass klurigt att den seglade i ribban. Inget bortamål blev det ändå och Åland United malde vidare.

Kit Loferski tog för sig under den sista kvarten och drev bollen framåt. Några skott kom hon också till och i den 80e minuten träffade hon ribban. Målen kom sedan då klockan närmade sig full tid. I den 86e minuten nickade Sanni Ojanen in 5-0 på en hörna slagen av Riikka Lilja och på övertid var det inhopparen Pille Raadik som nickade in slutsiffrorna 6-0.

Åland United vann alltså matchen och kommer nu att ställas mot HJK F18 nästa veckas söndag. Hur cupäventyret fortsätter är just nu i andras händer, men för att vara aktuell måste Åland United vinna nästa helg och gärna göra många mål igen. Sen ser vi hur de andra spelar. Det står inte i vår makt att avgöra.

Steve Beeks var förstås glad åt segern, men väljer att se framåt mot den långa säsongen:

"Vi höll ju bollen och gjorde mål. Dock måste vi erkänna att vi inte var helt optimala framåt. Vi är väldigt förutsägbara, men kanske det är det som krävs om man sen ska kunna bli oförutsägbar."

ÅUs lag: Matilda Nurmi- Dom Bond-Flasza, Anna Westerlund (46e Pille Raadik), Sanni Ojanen, Helena Bozic (81a Cajsa Kronström)- Riikka Lilja, Margarida Sousa (70e Louise Andersson), Monica Hagström (81a Minna Kurtén)- Kit Loferski, Olivia Ulenius, Signy Aarna (65e Aada Törrönen)