5-0, fem målskyttar, upp i ligatoppen, Raadik debuterade. Allt detta en fredag i Åbo.

Att matcherna duggar tätt vet vi. Det är så det är under seriespel. Åland United fick ställa om efter kampen mot KuPS i söndags och komma matchredo till Åbo redan på fredag. Detta visade sig fungera väl.

307 ivriga åskådare fick se bortalaget ta hand om händelserna direkt från matchens början. Redan i det första anfallet kom Aada Törrönen till avslut. Bollen gick dock över mål denna gång. Några minuter senare ledde Åland Unitedpress till hörnor och ruljans i TPS straffområde. Domaren Lina Lehtovaara pekade utan att tveka på straffpunkten då Senja Salo foulades och Dana Leskinen fick chansen att slå ännu en straffspark. Denna gång lyckades straffen inte optimalt och Dana satte bollen förbi mål. 0-0 hölls intakt ännu en stund alltså.

Snart var det dock dags för det första målet. I den 13e matchminuten slog Taylor Aylmer en frispark utifrån högerflanken. Bollen seglade över spelarhögen framför mål och kämpades in igen av Riikka Lilja. TPS kunde inte rensa undan och aggressiv Åland Unitedkamp ledde till att Sanni Ojanen till slut kunde slå in 1-0 från närhåll.

Trots att TPS försökte jobba på kunde de inte etablera några riktiga anfall och Åland United tog över allt mer. Dagens stora profil var Taylor Aylmer som totalt dominerade mittfältet och styrde upp anfallsspelet med väldisponerade korta och längre passningar, samt välavvägda vändningar. Chanser kom också framåt. Dana Leskinen var ytterst nära att göra mål i den 23e minuten då hon fick huvudet på Riikka Liljas inlägg. Bollen seglade över Inkeri Niemi i TPS målet och räddades slutligen på mållinjen till följd av uppoffrande försvarsspel av Netta Laasio. Två minuter senare hade Riikka bollen i mål, men blåstes av för foul och det hela underkändes. Sedan i den 27e minuten kunde Aada Törrönen komma fri efter att Dana Leskinen, som tacklades hårt kunnat peta bollen bredvid sig. Även här hann Laasio glida ivägen och Aadas avslut styrdes förbi målet till hörna. Taylor Aylmer tog sig själv framåt i banan ibland också och avlossade några skott som dock klarades av Niemi, eller missade målramarna.

I den 33e minuten kom sedan 2-0 (eller 0-2, det var ju bortaplan). Silja Tuominens inlägg från vänster möttes av Aada Törrönen vid främre stolpen. Nicken letade sig in i bakre gaveln otagbart för Niemi. Ett mycket välgjort mål. Ännu under de sista minuterna av första halvlek trummade man på. Både Aylmer och Hailey Whitaker hade sina skott, men ingenting gick förbi Niemi mera under denna första halva. TPS kom också nära, för första gången under matchen i den 41a minuten då Viivi Ollonqvists inlägg/lobb hamnade på måltaket. Jessica Kiviaho var aningen långt ute då bollen slogs och till all lycka behöver vi inte veta om bollen hade gått in ifall den varit 20 cm lägre ner.

Halvtidsresultat 2-0 till Åland United. Veckan började ta ut sin rätt. Många slitna ben utvärderades och en viss rotation började utövas. Tilda Råtts kom in i halvtid och skulle spela energiskt hela andra halvlek.

Riktigt i början av halvleken fick TPS sin bästa målchans i hela matchen då Jessica Kiviaho tvingades slänga sig för att rädda skottet från Jenni Rannus efter en snabb kontring. Sedan var hela resten av matchen nog i stort Åland Uniteds, trots att TPS stod upp och kämpade så det hela fick en riktig klassisk "Övre Plan i Åbo karaktär", med studsande bollar och hårda smällar. Allt mer uppstod ytor på mittfältet och Taylor Aylmer kom mer och mer till bollen och kunde fördela den till de väl uppsökande offensiva Åland Unitedspelarna som hotade både brett, bakom- och mellan lagdelarna.

Dana Leskinen kom till två egna avslut under de första 20 minuterna, innan hon i den 72a minuten med sin sista bollberöring för dagen gjorde 3-0 efter en tredje retur då Tilda Råtts avslut hade räddats på mållinjen. Sedan fick Dana gå i byte och Anni Hakasalo komma in och springa av sig. I det samma skedde också årsdebuten för Pille Raadik då hon ersatte Senja Salo. Detta innebär nu att Pille har gjort sitt första framträdande i sin 13e säsong i Finlands högsta liga. Anmärkningsvärt!

Den sista kvarten kom sedan att domineras av Anna Nurmi. Allt mer ytor fanns ute till vänster och dit störtade Anna ofta, samt kunde ibland skära in och gå på egna avslut. Ett skott gick tajt utanför då hon kom åt att skjuta på en retur efter att Anni Hakasalo träffat stolpen. Sedan pressade hon Niemi till svettiga räddningar och till slut, i den 84e minuten fick Anna lön för mödan då hennes skott via TPS målvaktens händer letade sig i mål och 4-0 kunde skrivas in på resultattavlan (eller 0-4 då som sagt).

Ända till kaklet spelade man denna dag. På övertid, då Olivia Ulenius precis hoppat in, spelade hon ut till Nurmi på vänsterkanten. Anna drev fram och slog ett välavvägt inlägg precis i steget på Jacqui Hand som inte gjorde några misstag och 5-0, dagens slutsiffror såg sitt ljus.

En väl utförd match mot ett ärligt kämpande hemmalag såg man i Åbo denna fredag. Åland United går, åtminstone tillfälligt upp i ledning i Nationella Ligan med en match mera spelad än HJK, som på söndagen spelar borta mot ONS. Nästa helg spelas det igen på Wiklöf Holding Arena. Lördagen den 10/6 klockan 17.00 är det avspark mot Honka. Missa inte detta. Vi är på gång nu!

Åland Unteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Senja Salo (72a Pille Raadik), Sanni Ojanen, Hailey Whitaker- Jacqui Hand, Taylor Aylmer, Silja Tuominen (88e Olivia Ulenius), Riikka Lilja- Dana Leskinen (72a Anni Haskasalo), Aada Törrönen (46e Tilda Råtts)