4-3 och Åland United till final efter en riktig semifinalthriller, igen!

Vi har under årens lopp missbrukat termen El Clasico till den grad att vi kanske inte ska börja igen. Men man måste hålla med om att det börjar vara något riktigt speciellt med matcherna mellan Åland United och KuPS. Två cupsemifinaler i rad har vi mötts, förutom då ligamatcherna som även de till stor del varit dramatiska, och två gånger har vi varit med om svängiga, tuffa och emotionella fotbollskamper.

Åland United inledde enligt planen och tog redan i ett tidigt skede ledningen, då Sarah Troccoli frispelade Cassandra Korhonen i den 6e minuten. Cassandra kom åt bollen bakom KuPS backlinje precis före Gabriella Cuevas som krockade med målvakten Emma Immonen som inte hann fram. Bollen lobbades på äkta målgörarmanér över Immonen och rullade sakta i nät. 1-0 alltså och Cassandra hade redan tidigare fått till ett skott som gick i främre burgaveln, men på fel sida av stolpen. KuPS farligaste läge så långt hade varit ett skott utanför av Aino Kröger.

Matchen var intensiv och tuff. Känslor svallade både på och utanför planen. I den 16e minuten bjöd Immonen på en kvalitetsräddning då Korhonen fått till ett vasst avslut på Troccolis frisparksvariant. Inte långt efter det hade KuPS så när en boll i tom bur, men den komplicerade studsen hann över kortlinjen innan man fick en fot på bollen. Sedan, i den 21a minuten uppvaktade Karen Reyes KuPS vänsterback Taryn Jakubowski rätt tufft i eget straffområde. Trots att det såg ganska lättvindigt ut visade domaren Lina Lehtovaara på straffpunkten. Aino Kröger gjorde inget misstag där och 1-1 var det i detta skede.

Bara en par minuter efter utjämningen häll Åland United på att gå till ledning igen, men Pille Raadik styrde frisparksreturen över mål. Spelet böljade vidare i stora svängar. Sanni Ojanen slog huvudet ihop med Lavdjie Begolli och blev liggande på planen. Begolli kunde fortsätta spelet rätt omgående, men Åland United tvingades till flera minuter med en spelare mindre medan fysion Anders Jansson lappade igen hålet som Sanni fått i huvudet, samt band om ett kraftigt bandage. Under denna tid blev det igen straffspark för KuPS, efter att Christina Dineson hade fällt Kröger bakifrån. Gentjana Rochi blev det som denna gång satte bollen i nät och efter 35 minuter ledde således bortalaget med 1-2. Samma siffror som förra årets semifinal låg i vid halvtid alltså.

I just halvtid gjorde Steve Beeks klart för spelarna att alla möjligheter att vinna matchen fanns där. Bara med maximalt oflyt kan man få två straffsparkar emot sig. Ska vi vara helt ärliga så hade KuPS faktiskt inte haft så många riktigt farliga målchanser under första halvlek alls. Matchen var fysisk, ja. Men Åland Uniteds försvarsspel hade funkat och även framåt hade vi fått till det vid tillfällen. Det var liksom att gå ut för att helt enkelt vinna som gällde.

Och så kom det ju att bli. matchen fortsatte jämn och tuff. Aino Kröger fortsatte att skjuta med sin vänster och hamnade vid en par tillfällen lite utanför mål. Åland Uniteds farligaste läge under andra halvleks första kvart var Sarah Troccolis skott, som Immonen igen räddade briljant. Fram till den 70 minuten spelade man utan nytt nätrassel. Åland United hade en frispark, där man kombinerade mellan Cassandra Korhonen, Dana Leskinen och Sarah Troccoli. Returen hamnade ändå hos Signy Aarna som drämde till med vänstern och bollen flög in i Immonens vänstra hörn. 2-2 alltså och en dramatisk sista 20 minuter stod att vänta.

Nästan direkt efter målet kom KuPS i en attack. Kröger fick bollen förbi Dineson, men hårt kämpande Sanni Ojanen kunde rensa från mållinjen. Även ett annat fraligt läge fick KuPS då Jankulowski slog ett inlägg och Rochi missade målet med några centimeter. Lugnt blev det aldrig och det stod väldigt klart att bägge lag var beredda att slåss hårt för att nå finalen. 3-2 till hemmalaget kom sedan i den 79e minuten. Immonen klarade inte att hålla ett inlägg från Dana Leskinen. Returen kom till Selma Viktorsson som sköt mot det tomma hörnet av målet. Bollen var på väg in, men Cuevas fick en fot på den. Det blev ingen räddning, men ett självmål, då bollen sparkades in i nättaket.

De sista 10 minuterna blev precis sådana som de blir i en cupsemifinal då bägge lag vill göra allt för att vinna. Ollipekka Ojala hade bytt spelare och bytte nu några till, samt coachade framåt för allt vad tygen håller. Hårt tryck mot Åland Uniteds mål uppstod, men egentligen var det bara Aino Kröger som kunde tvinga Dineson till mer avancerade räddningar. Istället kontrade hemmalaget. Anna Westerlund slog en lång passning in bakom Nanne Ruuskanen och dit löpte Cassandra Korhonen. I 1v1 läge med målvakten Immonen gjorde Cassandra inget misstag och 4-2 vara det där i matchens 88e minut. Det måste ju vara klart där kunde man tycka.

Men KuPS hade inte gett upp. Kröger bröt igen in från höger och Signy Aarna tvingades fälla henne och bollen sattes på straffpunkten för tredje gången denna kväll. Kröger själv gjorde inget misstag nu heller och 4-3 hade det blivit. Tiden räckte dock inte för det kämpande bortalaget och Åland United hade visat psykisk och fysisk styrka genom att i år igen stiga från underläge till semifinalseger. Vi är i Cupfinal igen! För tredje året i rad! Synd att inga supportrar kunde få finnas på läktaren. Vi ska hoppas på bättre tider för publik i höst när finalen spelas, och förstås redan nu i vår, när Ligan börjar. Åland United spelar borta mot PK-35 Vanda, som för övrigt vann den andra semifinalen och blir vår finalmotståndare i oktober, den 17 april. Nästa hemmamatch blir således den 1a maj då vi tar emot JyPK i Nationella Ligans tredje spelomgång.

Steve Beeks var väldigt tillfreds med att ha sett sitt lag gå till final:

"Det här var starkt. Vi fick tre straffar emot oss. Sådant händer bara inte. Men detta var en sådan prövning, som laget klarade av att bemästra att ingen nu kan tvivla på att vi inte ska kunna göra precis vad som helst med dessa spelare och detta lag."