4-0 räckte bara till fjärde plats

Åland United, som ligger tredjesist i publikligan för Nationella Ligan denna säsong spelar till all lycka om högre placeringar på själva planen. Denna lördag hade 215 personer valt att, i den varma och sköna augustikvällen komma för att se grundserien avgöras. Åland United gjorde sitt jobb. Det skulle visa sig att det inte räckte för att ta sig upp på tredje plats, ännu.

Redan efter ungefär en minut spelat slog Riikka Lilja en frispark som gav retur, medan Honkaförsvaret rätt våldsamt drog ner Sarah Troccoli i straffområdet. Domaren Ksenia Koulik reagerade dock inte på detta och returen slogs in över Honkas försvar, där Anna Westerlund rutinerat tog fördel av att Wilma Spets ännu låg ner och därmed upphävde offsiden. Annas nick kom denna gång dock att räddas av Emma Immonen i Honkamålet.

Trots att Åland United höll i bollen mera och dominerade spelet i första halvlek var det just Spets som fick till matchens följande avslut cirka 4 minuter efter Westerlunds nick. Skottet gick dock förbi Åland Uniteds mål. I den 12e minuten blev det däremot nätrassel. Anna Westerlunds skalle var igen sist på bollen efter en frispark från Lilja. Trots att hon hölls ner av Honkaförsvararens armar kunde hon nicka bollen över Immonen till 1-0. Inte länge efter det kom Kit Loferski åt att skjuta från liten vinkel efter en charmant frigörande chipp av Margarida Sousa. Loferskis stenhårda avslut tog dock i ribban.

Första halvlek var Åland Uniteds för hela slanten. Olivia Ulenius och Jacqui Hand var inspirerade och kompletterade varandra i både presspel och anfall. Just denna duo såg sedan till att 2-0 inträffade i den 23e minuten då Ulenius vann bollen efter en lyckad lagpress högt uppe i banan och slog en passning åt sidan där Jacqui Hand dök upp. Trots att hon hade en försvarare i hasorna kunde hon avsluta med ett resolut skott förbi Immonen i mål. I den 36e minuten hann Saara Lappalainen inte med Kit Loferski och fällde henne bakifrån inne i straffområdet. Loferski tog själv hand om straffen och fast Immonen först räddade var Kit framme och slog in returen i nät och 3-0 var ett faktum.

Åland United dominerade alltså rätt kraftigt i första halvlek. Honkas chanser var få, men både Daniela Sandås och Eevi Sutela kom åt att skjuta under halvleken. Ingen av dem kunde dock överlista Lainey Burdett i Åland Uniteds mål.

Första halvlek hade varit fysisk, på gränsen till farlig. Andra halvlek skulle inte bli annorlunda. Hårda kroppstacklingar och sena glidtacklingar sågs ymnigt. Enligt matchstatistiken hade Honka 10 frisparkar och Åland United 23, vilket är en hel del jämfört med vanligt. Till all lycka uppstod inga större skador, enligt vad man vet nu efter matchen. Jacqui Hand tvingades i alla fall byta efter en smäll i den 74e minuten. Då ledde Åland United redan 4-0. Det fjärde målet kom typiskt nog även på straffspark, då Saana Hartikainen hade gjort ner just Hand i straffområdet. Loferski anmälde igen intresse och i den 59e minuten slog hon in bollen bakom Immonen, denna gång utan retur.

Åland United dominerade fortfarande händelserna trots att domaren hade problem att riktigt hålla styr på de ibland väldigt bryska ingripandena och de därpå följande känsloyttringarna och matchen blev därmed ganska hackig med många avblåsningar och diskussionsstunder. Jacqui Hand och inbytta Helena Bozic var de som kom närmast, förutom målgöraren under matchens andra halva. Milla Punsar å sin sida steg fram en hel del i Honka och kom till en par vassa avslut som dock missade mål eller klarades av Burdett. Framför allt samspelet med Noora Juusela, som kom in i halvtid skapade några gånger riktigt hyggliga avslutslägen.

För Åland United blev det att spela på resultatet och hoppas på att undvika skador i den heta drabbningen. Något förbryllade var man över de varningar som delades ut till Anna Westerlund, Steve Beeks och Marc Nordqvist i sommarkvällen. Själva matchen slutade i alla fall 4-0 och håller Åland United tre poäng från bronsplatsen i och med PK-35 Vandas sena segermål i sin bortamatch i Rönnbacka.

Nu blir det landslagsuppehåll och Nationella Ligan fortsätter helgen 10-11 september. Åland United, som ligger fjärde, kommer att få två hemmamatcher och tre bortamatcher i Mästerskapsserien som den övre slutserien heter i år. I början av inkommande vecka kommer resten av säsongens matcher att presenteras. Under helgen jobbar lagledningarna hårt med att få ihop programmet tillsammans med FBF.

Steve Beeks såg att laget presterade hyfsat bra och förtjänade segern: "Ett bra jobb här i slutet av grundserien. Nu önskas alla landslagsspelare lycka till och resten ska ha lite ledigt och sen ska vi träna för att nå medaljen och cupsegern."

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Pille Raadik (74e Helena Bozic), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Rebekka Frederiksen- Jacqui Hand (74e Monica Hagström), Sarah Troccoli (90e Signy Aarna), Margarida Sousa (82a Netta Hanhimäki), Olivia Ulenius, Riikka Lilja- Kit Loferski (74e Aada Törrönen)