4-0 i första Estlandsmatchen

Uppdaterat: 21 feb. 2022

I ett klart vårvinterväder som mot kvällen blev rätt kyligt spelade Åland United den första av två träningsmatcher mot Estlands A-landslag på söndagen. Estland, med nya huvudtränaren Sirje Roops mönstrade en 25 spelare bred trupp, som dock innehöll massvis med internationell erfarenhet. Bland annat spelade bägge Åland Unitedspelaren Signy Aarna och Pille Raadik från start för sitt landslag på Wiklöf Holding Arena denna kväll. Åland United i sin tur ställde upp med en väldigt omkomponerad trupp jämfört med hur man ställt upp i de tre senaste tävlingsmatcherna. Både unga åländska talanger och testspelare fikc chansen från start, eller bara annars mycket speltid.

Hemmalaget startade i ett hårt tempo och Olivia Ulenius på vänsterkanten kom åt att skapa oreda bakom Estlands backlinje vid flera tillfällen. I tredje minuten skapade hon ett läge för testspelaren Linda Nyman, som avslutade, men dock över Estlands mål. Det var överlag Åland United som höll i taktpinnen, men varken man själva eller för den delen det vitklädda bortalaget kunde komma till riktigt farliga målchanser, trots fart och fläkt längs bägge kant. Vlada Kubassovas nick, som Matilda Nurmi i hemmamålet kunde plocks i famnen var Estlands bästa läge i första halvlek, som länge såg ut att sluta mållös. I den 44e minuten gjorde dock Monica Hagström ett mål som den för dagen rätt fåtaliga, men lojala hemmapubliken svårligen glömmer. En stenhård frispark från distans måttade Monni helt otagbart in i målvakten Jonna Soomets vänstra kryss. 1-0 blev det och i de siffrorna gick bägge lag till halvtidsvila.

Steve Beeks använde halvtiden till att förklara hur de för dagen ganska ovana spelarna skulle agera tillsammans. I andra halvlek var det sedan ett nytt Estland som stod och väntade. Man hade gjort hela åtta spelarbyten. Själva grunduppställningen och strategin var dock precis den samma. Estlands målchanser var väldigt på kort även i denna halvlek. Grete Daut och Mari Liis Lillemäe kom till varsina avslut, men det första gick förbi Nurmis mål och det andra kunde inbytta målvakten Elin Gripenberg rädda.

Andra halvlek gick igen i hemmalagets tecken. Tre mål blev gjorda. 2-0 i 55e minuten gleds in av Monni Hagström efter ett eminent framspel till Aada Törrönen som tackade genom att servera ett inlägg tillbaka till Monni att sätta i nät. 3-0 blev det i 61a minuten då Olivia Ulenius avslutade i nät efter fint kombinationsspel med Helena Bozic. 4-0 kom sedan mot slutet, i den 85e minuten då Margarida Sousa lobbade in bollen från distans.

Möjligheter till ännu fler mål fanns och såväl Margarida som Aada Törrönen hade sina lägen. Aadas långskott i den 56e minuten som tvingade Estlands målvakt till en kvalitetsräddning minns man speciellt. Goda takter från unga spelare som Milla Rosenberg och Minna Kurtén, samt även testspelarna Nyman, Netta Hanhimäki och Jonna Mensakov minns man också från denna kväll.

Domaren Adrian Stoia blåste av matchen i siffrorna 4-0 och lagen får nu några dagar på sig att träna vidare innan det är dags att mötas igen. Då blir det i ännu festligare förhållanden. Åland United-Estland denna onsdag, den 23/2 kl 18.30 på Wiklöf Holding Arena är Pille Raadiks testimonial match. Pille kommer att vara huvudperson och alla biljettintäkter kommer att tillfalla henne. Självklart hoppas vi att möjligast många kommer och firar den kvällen med henne och oss alla. Biljetter kostar 10€ och kan köpas på plats, eller betalas separat i efterskott, eller som donation på förhand till bankkontot FI 35 5561 1850 0032 50 . Ger du en donation, märk då betalningen "Donation Pille Raadik".

Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi (61a Elin Gripenberg)- Vera Hällefors (32a Milla Rosenberg), Louise Andersson, Sanni Ojanen, Helena Bozic (61a Vera Hällefors)- Olivia Ulenius, Margarida Sousa (32a Monica Hagström), Linda Nyman (61a Margarida Sousa), Netta Hanhimäki (61a Jonna Mensakov), Jonna Mensakov (32a Minna Kurtén)- Aada Törrönen