4-0 hemma ger slagläge för Nationella Cupen!

Uppdaterat: 26 feb. 2023

Det ska bara sägas direkt. Nationella Cupen är en försäsongsturnering med försäsongsregler. Dock har man bakat in morötter som kan komma att vara viktiga under den långa säsongen. De fyra bästa lagen i denna Cup tjänar två månaders cupspel i den "riktiga cupen" i sommar. Dessutom sätts förutsättningarna för Nationella Ligan till en del genom dessa möten på samma gång som lagen får goda matcher. Ett lyckat koncept alltså.

Åland United tog ett viktigt steg för att aspirera på avancemang i Nationella Cupen denna lördagskväll genom att inför 90 åskådare ta hem alla tre poängen mot PK-35 från Helsingfors. Redan i matchens första minut var det nära mål då Dana Leskinen löpt på en boll bakom PK-35s försvarslinje och avslutade någon centimeter utanför målramarna.

I övrigt började gästerna, under Rami Rantanens ledning rätt piggt, dock utan att skapa mer än några lägen för långskott samt avslut utanför mål eller rätt på Jessica Kiviaho i Åland Unitedmålet. Suvi Markkanen kom närmast, med ett långskott som gick förbi mål i den 10e minuten. Småningom började spelet gå över till hemmalaget, som spelade mer varierat än supportrarna varit vana att se under de senaste åren. Anni Hakasalo hade lagt stegmärkena fel i den 20e minuten då hon inte fick träff på ett utmärkt inlägg av Silja Tuominen efter eminent förspel från Hailey Whitaker. 0-0 hölls på resultattavlan och det tog 9 minuter innan Dana Leskinen kunde näta på ett Gerd Müllermässigt sätt i straffområdet efter en oortodox handling av vänsterbacken Anna Nurmi som skickade in inlägget. 1-0 till Åland United i den 29e minuten alltså.

Både Leskinen själv och även Riikka Lilja hann pröva Tanja Kotoaro i PK-35 målet innan det var dags för nätrassel igen. Whitaker frispelade Törrönen på högerkanten och Aadas fina inlägg nickades i mål av Silja Tuominen som vad det verkar kommer att bli en riktig playmaker i Åland United. Länge sedan vi hade en sådan senast. Trots att Aada Törrönen kom helt fri i den 43e minuten blev det inga mer mål i första halvlek och Åland United ledde alltså med 2-0 då Sini Hakala blåste igång matchens andra halva.

Andra halvlek blev rätt underhållande på samma gång som kvällen började frysa till. Jaylin Bosak nickade över mål i den 54e minuten efter en hörna av Riikka Lilja. PK-35 var riktigt nära reducering i den 70e minuten, men såväl försvaret som Jessica Kiviaho kunde blockera Olivia Kåhres avslut. Det tog ända till den 81a minuten innan dt blev fler mål. Inhopparen Jacqui Hand frispelades ute till vänster av Anna Nurmi och avancerade, drev inåt samt sköt i bortre hörnet. 3-0 hade sett kvällens lyktor.Riktigt nära reducering kom bortalaget i den 85e minuten då Iida Värri väde och sköt tajt över ribban på Kiviahos mål. 2 minuter senare var det dock 4-0 då Jacqui Hand igen, efter eminent förspel av Elin Lindström satte bollen förbi inbytta målvakten Aada Leppänen.

4-0 var således slutsiffrorna och ett ganska sannolikt avancemang i Nationella Cupen blev därmed klart. Steve Beeks är dock inte helt överens;

"Få se nu. De andra ska också spela sina matcher" menade han kort.

En riktigt god match fick man se på Wiklöf Holding Arena denna lördag. Nationella Cupen fortsätter för Åland Uniteds del borta i Helsingfors mot HJK den 4/3 och sedan hemma mot HPS den 11/3. Häremellan ska det vara landslagsspel och sedan en träningsmatch mot Elitettans Gusk den 25/2 innan nåt mera företages.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi,, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Jaylin Bosak- Anni Hakasalo (63e Olivia Ulenius), Silja Tuominen, Riikka Lilja (81a Minna Kurten)- Aada Törrönen (63e Jacqui Hand), Dana Leskinen (81a Elin Lindström)