top of page

3 poäng startade hästveckan

Så var ligaspelet tillbaka. Nationella Ligans 10e matchomgång spelades under lördagen och Åland United kom tillbaka i segerkänslan. Ingen bländande uppvisning stod man för, men väl en hemmaseger mot tufft motstånd mitt i serien. Så bra man täcks kräva alltså.

Matchen, som sågs av 326 åskådare på Wiklöf Holding Arena i strålande sommarväder, började rätt snöpligt för hemmalaget. Redan i den andra matchminuten pressade Roosa Bröijer till sig bollen efter slarv i uppspelet av Åland United och krutade på från distans. Skottet gick in under ribban och 0-1 var det innan stora delar av publiken hunnit äta ens halva hamburgaren de just köpt.

Till all lycka lät sig Åland United inte knäckas, utan satte igång matchen enligt plan och kom redan i den 11e minuten att få sig en straffspark då Mariana Jaleca foulades knappt innanför linjen. Cassandra Korhonen tog straffen och satte den säkert i motsatt hörn från det som Velma Oikarinen i PK-35 Vandamålet valde att dyka mot. 1-1 tidigt i första halvlek var det.

Spelet fortsatte ganska enligt förhandsritningarna. PK-35 Vanda höll mycket boll och spelade vårdat. De farliga målchanserna uteblev dock och Åland United försvarade lågt och tajt. Just hemmalagets låga försvar gjorde att vägen upp till motståndarnas sista tredejedel ofta blev lite lång då man vann bollen. Lite delaktiga val gällande när kontra snabbt och när hålla boll gjorde spelet lite långsamt, men i ärlighetens namn hade Åland United inga problem under första halvleks sista halvtimme.

I halvtid instruerade Steve Beeks laget hur man kan försvara effektivare med tanke på omställningar och på samma gång hur man lättare kan få kontroll även på anfallsspelet. Bara 5 minuter in på andra halvlek tog det sedan innan 2-1 föddes. Monica Hagström vann en duell inne på offensiv planhalva och spelade fram till Cassandra Korhonen som löpt sig fri i straffområdet. Cassandra placerade sedan bollen förbi Oikarinen och hemmalaget var nu i förarsätet.

16 minuter senare blev det rentav 3-1. Korhonen väggspelade med Hagström ute till höger. Hagströms inlägg kunde inte hållas av Oikarinen hårt uppvaktad av Dana Leskinen. Leskinen stötte sedan in returbollen på samma gång som hon själv slog i stolpen. Men mål blev det.

PK-35 Vanda gav inte upp. Man lyfte spelet och fortsatte hålla boll. Farligaste chansen kom till Reetta Suomela som snappade upp ännu ett slarvigt uppspel och kom i en duell med Christina Dineson. Christina kastade sig framför Suomelas fötter och kunde hålla bollen. I andra ändan hade Cassandra Korhonen ett fantastiskt läge till hattrick. Catarina Realistas långa boll ut till vänster fann Anni Miettunen vars eminenta inlägg gav Cassandra ett starkt avslut framför mål. Oikarinen fick ut händerna och hennes räddning där får nog ses som matchens enskilda prestation.

Efter 90 minuter stod det 3-1 till Åland United som håller sin tredjeplats i ligatabellen. Veckan fortsätter ihärdigt, med bortamatch mot KuPS på onsdag (18.30, sänds direkt på Ruutu+). Redan inkommande lördag är det sedan hemmamatch igen, mot Ilves på Wiklöf Holding Arena.

ÅUs lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Catarina Realista (84e Selma Viktorsson), Sarah Troccoli, Monica Hagström- Dana Leskinen (84e Signy Aarna), Cassandra Korhonen (,90e Ellen Strömborg), Mariana Jaleca (77e Karen Reyes)