top of page

3-0 till hemmalaget borta mot Hammarby

Så var årets första träningsmatch mot riktigt dammotstånd gjord. Ingen mindre än storsatsande Hammarby IF från Stockholm tog emot Åland United denna januarilördag. Något mindre publik än i derbyt förra helgen, 296 åskådare bland vilka ett tiotal ålänningar också syntes, hade slutit upp på Kanalplan.

Själva matchen blev som väntat en historia om Hammarbys bollinnehav och ett hårt kämpande Åland United i defensiven. Under första halvlek kom hemmalaget till några målchanser av vilka Lotta Ökvist som sköt i ribban i 8e minuten och Vilde Hasund som kom i friläge i den 34e var närmast att lyckas. Åland United kontrade vid några tillfällen, men den enda som kom till någon form av avslut var Dana Leskinen som även i övrigt gjorde en bra match och arbetade hårt över stora ytor.

0-0 stod det i halvtid och Hammarby, som i alla fall var ute efter att vinna fick ändra i sitt upplägg för att få hål på den åländska försvarsmuren. Under den första kvarten i andra halvlek osade det bränt flera gånger. Kyra Cooney-Cross dundrade från distans i ribban, Madelen Janogy vände sig fri och täcktes av Åland Uniteds målvakt Jessica Kiviaho. Jesu fick ytterligare briljera då hon styrde Cooney-Cross nya kanon i den 60e minuten till hörna.

Trots hård kamp fick Åland United ändå till slut ge upp sin nolla. Senja Salo hade otur då hon täckte ett inlägg och domaren kunde bara döma straff för hands. Den straffsparken förvaltades väl av japanska Chelsea lånet Maika Hamano och i den 63e minuten stod det 1-0 till Hammarby.

Bollarna fortsatte vina mot Kiviaho. I den 66e minuten jobbade hon hårt då Hamano först kom till skott och sedan då Matilda Vinberg sköt i stolpen. I 71a minuten blev det att kapitulera då Hamano, efter framspel av Ålands egna Hammarbyare Adelina Engman rundare Jesu och satte bollen i nät till 2-0. I den 75e minuten fick sedan landslagsaktuella forwarden Madelen Janogy äntligen träff, efter minst 10 lägen. Från nära håll styrde hon in ett lågt inlägg och 3-0 stod snart på Kanalplans resultattavla.

Åland United hade kämpat hårt. Inga fler mål kom till under den sista kvarten och Steve Beeks roterade enligt bästa förmåga den för dagen väldigt tunna truppen. Alla spelare kom in och fick värdefulla matchminuter. En riktigt tuff match fick man och nu siktar vi in oss på Nationella Cupen, som startar om två veckor med hemmamatch mot PK-35. Nästa helg träningsspelar Åland United en gång till mot IFK Mariehamns P08 likt förra helgen, men sen är det alltså tävlingsmatcher som följer.