top of page

3-0 mot Ilves gav semifinalplats i cupen

179 personer hade valt att tillbringa den stormiga söndagskvällen i Eckeröhallen för att se cupkvartsfinalen mellan Åland United och Ilves. Trots lite trötta kroppar kunde hemmalaget säkra plats i semifinalen för andra året i rad.


Ilves, som tillbringat hela helgen på Åland var klart på hugget och stötte inledningsvis hårt mot Åland United med intentioner till hög press. Trots det kom första skottläget till Åland United och Monica Hagström som i den 5e matchminuten efter en crossboll från andra kanten kunde klämma till en boll som dock hamnade rakt mot Ilvesmålvakten Kiira Kaivola. Bättre gick det 4 minuter senare för Isabella Mattsson som vackert hanterade ett tidigt inlägg av Shannon Simon och kom åt att lobba bollen i nät och ge Åland United en 1-0 ledning tidigt i matchen.


Den följande 25 minutersperioden blev en ganska öppen sådan. Ilves spelade med fart och kom att bli kanske lite för raka för sitt eget bästa. Åland United var laget som hade mest boll och fast man hade långa passningskedjor var det sällan som man kunde bli riktigt farliga. Emelie Johansson kom att avsluta på en hörna i händerna på Kaivola och för Ilves del visade Pipsa Saarikoski ettrighet då hon pressade åt sig bollen och kunde leverera ett farligt inlägg, som dock ingen gulgrön anfallare kom åt att förvalta.


I den 35e minuten blev det sedan 2-0 då Olivia Mattsson levererade ett inlägg från vänster. Signy Aarna var med på bollen, som ändå studsade till Shannon Simon som i sin tur avslutade i nät från närhåll. Trots att Ilves kämpade på och Saana Tuomala kom åt att testa Anna Tamminen i ÅU målet med ett skruvat skott i den 38e minuten var det nog hemmalaget som höll i händelserna. Lite före halvtid var Hagström nära, men efter snyggt kombinationsspel i offensivt straffområde kom bollen att hamna över målet.


I halvtid hade Mika Lahtinen tydligt gått in för att satsa tuffare på mittfältet då man försökte störa Åland Uniteds speluppbyggnad. Efter att ha stått pall för den första anstormningen gick spelet i andra halvlek tillbaka till Åland Uniteds dominans. Tanken var att hålla bollen och få vila med lite längre anfall. Någon riktig harmoni infann sig inte och man fick jobba med de färdigt trötta benen. Trots att bollen mest var på Ilves planhalva blev det Ilves som fick till det skarpaste skottet på mål då Heta Olmala bröt in från höger och sköt i den 72a minuten. Anna Tamminen hade dock inga problem att hinna med och siffrorna hölls intakta. I den 82a minten satte Shannon Simon punkt för matchen genom att skruva in en hörna direkt i mål. 3-0 var det där och trots att Ilves inte slutade kämpa, utan föredömligt fortsatte spela sin bästa fotboll kunde Åland United spela på resultatet och säkra avancemanget.


Med 3-0 segern kvalade man alltså in sig i semifinalen, som kommer att spelas hemma i Eckeröhallen mot KuPS antingen lördagen den 21/3 eller söndagen den 22/3, det vill säga helgen inför ligapremiären, som också den går i Eckeröhallen den 29/3.


Samuel Fagerholm gladdes över segern:

"Det är ju cup, så det är bara segrar som räknas. Ilves är inget dåligt lag alls och i och med att vi tränat hårt den senaste tiden får jag lyfta på hatten för att våra spelare kunde genomföra denna match så här bra med trötta ben. Vi är i semifinal och vi är glada över det. "


Nästa helg tar Åland United emot Hammarby som ställer upp i Eckeröhallen på lördag klockan 15.00. Välkomna dit då för att följa formen hos cupsemifinalisterna.


Ilves lag: Kiira Kaivola- Isa Tuominen, Sanni Ojanen, Julie Forss, Noora Hämäläinen- Tuuli Enkkilä, Saana Tuomala (76e Rosa-Tuulia Mikkola)- Pipsa Saarilahti (64e Silja Tuominen), Aino Rasinen (52a Armi Heikkilä), Heta Olmala- Moona Talka


ÅUs lag: Anna Tamminen- Ashley Riefner, Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Anni Miettunen- Olivia Mattsson, Emelie Johansson (75e Selma Viktorsson), Shannon Simon- Signy Aarna (70e Ode Fulutudilu), Isabella Mattsson, Monica Hagström (88e Tilde Hellund)220 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page