3-0 hemma. Ledningen befästes mot JyPK

223 åskådare hade valt att se Åland United försvara sin ligaledning i lördagsaftonens gryning. Ett ganska energilöst JyPK föll offer för ett i början sprudlande, men allt efter mer kontorsaktigt hemmalag.

Första halvlek var inte mer än lite mer än 2 minuter gammal då Anni Miettunen träffade främre stolpen av JyPK målet vid en hörna. Den avslutande returen, då Isabella Mattsson kom åt att klämma till rensades dock undan av bortaförsvaret. Emelie Johansson kom minuten senare att avsluta på mål, eller precis utanför för att vara exakt, då Ode Fulutudilu också fick tårna på bollen men inte kunde styra den mot mål.

Mål blev det dock i den 6e matchminuten då Emelie Johansson kom in från höger och avslutade med en bredsida som gick in mellan JyPK målvakten Pauliina Tähtinens ben. Även därefter fortsatte hemmalaget att pressa på och även att skapa målchanser. Anni Miettunen drev in och avslutade med sin vänsterfot bara några minuter efter målet, men Tähtinen stod rätt och kunde fånga bollen utan större problem.

I den 18e minuten hade Åland United en av många hörnor. Miettunen slog den från höger och bollen seglade över klungan rakt på Anna Westerlund i knähöjd. Anna styrde bollen mot mål och trots Marika Ritvanens glidning kunde hon inte hindra den att gå över linjen till 2-0. Halvleken fortsatte i hemmakommando. Bollen rörde sig både sidlänges och i djupled och JyPK såg både stressat, men framför allt väldigt långt ut. Det fanns ytor att spela boll på alltså. Tiia Peltonen kunde använda sig av sina kunskaper i passningsspel och Monica Hagström samt Anni Miettunen hade nytta och glädje av att bredda spelet. Ode Fulutudilu kom till lägen, men den sista beröringen blev alltid lite för lång. Bästa chansen hade hon i den 19e minuten då hon sköt över mål efter att ha brutit in från höger.

Från höger bröt Anni Miettunen in också hon i den 31 minuten efter en passning av Peltonen. Anni gjorde bort tre försvarare i sin närmast magiska soloprestation innan hon avslutade i bortre målgaveln och satte 3-0 på resultattavlan. Matchens, om inte årets prestation hittills på WHA. Anni själv kom ännu till skott i den 41a minuten, men denna gång kunde Tähtinen klara det genom att stå rätt.

I halvtid var det mest fråga om för Samuel Fagerholm att instruera laget att fortsätta, samt att satsa på fler mål, dock utan att riskera den ledning man hade uppnått. Andra halvlek inleddes också med ganska friska anfallstag för hemmalagets del. Både Isabella Mattsson och Ode Fulutudilu fick sina chanser under de första minuterna, men Tähtinen stod stark.

JyPK hade helt klart gått in för att inte sälja sig riktigt så lätt som det sett ut i första halvlek. I sanningens namn måste dock medges att Åland Uniteds försvarsspel blev aningen passivt under den andra halvan. Man erbjöd mera tid för bortalaget då de hade boll och därmed kom spelare som Henna Honkanen att få lite mer service än hon hade fått under första halvlek.

Just Honkanen kom till en par lägen i början av halvleken. Ett farligt skott som Anna Tamminen var tvungen att slänga sig på och ett annat avslut som Tamminen täckte med sin placering. Åland United dominerade inte lika fullt i den andra halvleken, eller spelet fördes inte lika mycket på JyPKs planhalva kan man väl säga. Riktigt hotade blev hemmalaget aldrig. En skottchans hade JyPK mot slutet, men Anna Tamminen täckte den till hörna. Istället kom Shannon Simon och Ode Fulutudilu att hota framåt och avsluta både på, över och förbi mål innan domaren Sini Hakala blåste av matchen.

Åland United inkasserade alltså tre nya poäng och i och med HJKs förlust mot KuPS ligger man 6 poäng före nästa lag, dock medveten om att redan på söndag drabbar TiPS ihop med Ilves och har möjlighet att reducera försprånget till 3 poäng. Ilves är förresten Åland Uniteds nästa motståndare inkommande lördag i Tammerfors.