3-0 hemma ger semifinal i påsk

Noll åskådare, men över 200 virtuella biljettköpare och därtill flera hundra andra som såg matchen via Åland Uniteds youtubekanal, förutom då funktionärer, där inte minst de volontärarbetande pensionärerna eller annars bara frivilliga supportrarna som lottats att få agera bollpersoner (Bollkajsa kan knappast användas om 60 åriga herrar) förtjänar att nämnas, fick se Åland United ta sig förbi kvartsfinalskedet i cupen och är nu i semifinal, men möjlighet att kunna säkra en tredje cupfinal i följd.

PK-35 steg in på Wiklöf Holding Arenas konstgräs med avsikten att utmana de regerande cupmästarna. Ganska direkt fick man dock se sig jobba i uppförsbacke, då Sanni Ojanens långa passning letat sig över bortalagets mittbackar och friställt Cassandra Korhonen med PK-35 målvakten Tanja Kotoaro. Mål blev det där och Steve Beeks matchplan bet direkt, genom väl utförda aktioner på planen av spelarna. Inte mera än 7 minuter till spelade man innan 2-0 var ett faktum. Denna gång var det Dana Leskinen som vann en förlupen boll efter ett inlägg, utmanade och tog sig förbi motståndarna samt slog ett inlägg mot bakre ytan, där Korhonen fanns med sitt huvud. Nicken förde förde bollen i stolpen och returen studsade oturligt rakt på antingen Kotoaro eller så Pia Tavi som jobbade hemåt. I mål gick bollen och hade man varit cynisk så hade man utsett segraren i matchen redan där.

Nu minns ju alla som såg förra årets cupsemifinal att en 2-0 ledning inte alls betyder att saken är klar. Spelet fortsatte och fast inga direkt farliga situationer uppkom i någondera ända både blandades och bjöds det. En av de mera positiva fläktarna var Karen Reyes som gång på gång utmanade på sin högerkant och även fick till ett antal farliga inlägg.

Trots att Åland United egentligen dominerade matchbilden var det bortalaget som kom till flest avslut. Ibland skedde det på grund av slarviga beslut, ibland just på grund av att man satsade på att hålla matchen levande. Moona Talka, Amanda Rantanen och Olivia Kåhre kom alla till skott utan att lyckas under första halvleks sista 20 minuter.

I halvtid gjorde Steve Beeks klart för laget att det man bjöd på kanske skulle räcka, men inte helt säkert. Det skulle krävas att man avstod en del personliga ambitioner till förmån för lagets bästa för att kunna få till en riktig brakseger.

En kvart av andra halvlek hann man spela innan hemmalaget fick lön för mödan. Sarah Troccoli försökte sig på ett avslut i den 64e minuten. Skottet blockades av PK-35s välkämpande försvar och bollen hamnade hos Dana Leskinen som helt enkelt rundade målvakten och mer eller mindre sprang in med bollen i mål till 3-0.

Halvtimmen som var kvar blev något som kunde kallas för en transportsträcka. Det var knappast oklart vem som skulle vinna, men bägge lag ville ändå avsluta med flaggan i topp. PK-35 jagade ändå en potentiell upphämtning och trots att Åland United höll mycket av bollen blev det Emilia Kupsanen, bland annat med ett stolpskott, Amanda Rantanen och Moona Talka som hade sina skottlägen.

Åland United red ut stormen och är nu i en cupsemifinal för tredje året på raken. Vem motståndaren blir under påskhelgen hemma på Wiklöf Holding Arena får vi veta under söndagen då matchen mellan Honka och KuPS spelas med avspark klockan 13.00.

Steve Beeks var så klart nöjd med att ha gått till semifinal, men inte helt lika exalterad över lagets prestation:

"Vi spelade helt okej och det räckte till seger. I andra halvlek hade vi mera kontroll än i första, men det berodde nog mest på att motståndaren sjönk än att vi blev bättre. Vi har mycket att jobba på i veckan som kommer. Bra att vara i semifinal i alla fall."

Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Dana Leskinen (89e Minna Kurtén), Sarah Troccoli, Selma Viktorsson (79e Louise Andersson), Monica Hagström (79e Ellen Strömborg), Sarah Reyes (89e Vera Hällefors)- Cassandra Korhonen (57e Signy Aarna)