3-0 hemma. Bara resten kvar nu!

Åland United har ofta inlett starkt i sina matcher under årets spel i Nationella Ligan. Dock har man inte förrän i kväll lyckats göra mål i den första minuten. Det skedde i den högoktaniga kampen på WHA mot KuPS då Rosa Maria Herreros Ossorio drogs omkull redan efter cirka 16 sekunders spel. Domaren Lina Lehtovaara pekade helt korrekt på straffpunkten och Isabella Mattsson fick för andra gången i år överlista KuPS målvakten Emma Immonen från 11 meter. 1-0 var det innan man ens hunnit förstå vad som hände.

Det kom att bli Åland United som dominerade första halvlek. Pressen satt rätt väl och KuPS spelarna hamnade ofta i tidsnöd i uppspelsfasen så hemmalaget kunde utmana och snappa upp lösa bollar samt vinna inkast och således hålla spelet på KuPS planhalva under långa stunder. Även målchanser fick man till, framför allt i den 10e minuten då först Shannon Simon och sedan Herreros kom åt att avsluta i straffområdet efter Isabella Mattssons uppoffrande förarbete ute till höger. Även Ashley Riefner, samt Shannon Simon igen kom åt att avlossa skott, som dock gick antingen precis utanför eller så hamnade i greppet på Immonen. Även Ode Fulutudilu glimtade till och kunde till följd av mycket aktivt löpande komma till avslut, men tills vidare utan lycka som accessoar. KuPS var som vanligt farliga då de kom upp i anfallstredjedel, men under de första 20 minuterna var det bara Lavdije Begollis skott från vinkel och Neea Bergs distansavslut som förorsakade större arbete för Anna Tamminen.

I den 32a minuten blev det sedan 2-0 då Ode Fulutudilu så osannolikt som det än är för en som följt lagets spel i år nickade in ett inlägg från Rosa Herreros. Odes första nickmål i år, om inte någonsin. Efter målet gick spelet ännu mer enligt Åland Uniteds taktpinne. På lite slarviga ageranden kunde dock KuPS kontra och både Begolli och ständiga oroshärden Gentjana Rochi komma till farliga lägen, som dock aldrig förvaltades i högkvalitativa avslut, till en del beroende på Åland Uniteds väldigt uppoffrande försvarsarbete.

Precis då man tyckte att första halvlek skulle komma till sin ända anföll Ode igen från vänster. In i straffområdet bar det och kapad blev hon så till den grad att Lehtovaara igen dömde straffspark. Fulutudilu själv tog hand om exekutionen och 3-0 i nätet bakom Immonen var ett faktum.

I halvtid manade Samuel Fagerholm på sitt lag att inte tappa skärpan. Det var viktigt att hålla i bollen och inte bli för passiva. Men precis som man anat kom KuPS in för att jaga i andra halvlek. Redan efter en par minuter hade så väl Rochi som Anni-Maija Kauppila haft sina chanser. Tack vare lugn och väldigt god placering redde Anna Tamminen i ÅU målet ut allt som kom framför henne. Dessutom höll backlinjen Raadik-Westerlund-Peltonen ihop och krigade samt blockerade KuPS anfallen i straffområdet.

Andra halvlek blev en jakthistoria för KuPS och förutom nämnda Rochi och Begolli kom även Aino Kröger, Anni Hartikainen och några till till situationer som hade kunnat bli reduceringsmål utan den heroiska kamp som Åland United förde. Ytterbackarna Anni Miettunen och Ashley Riefner slet hårt och på centralt mittfält jobbade Olivia Mattson och Shannon Simon föredömligt åt båda hållen. I offensiv ända var det Ode och Rosa som kom närmast, men Åland United kunde ju längre matchen led finna vägar att trycka upp från den massiva KuPS pressen. Goda inhopp och alla fem använda byten, bland annat ett debutinhopp i Ligan för Tilde Hellund, borgade för att hemmalaget orkade hela vägen. Anna Tamminen i mål kunde briljera och behärskade sitt straffområde till fullo.

Då Lehtovaara blåste för full tid och 3-0 siffrorna var klara bröt en emotionell tacksamhetsrit ut bland spelarna och publiken. Stående ovationer från läktaren gav stående ovationer från laget till svar. En brakseger, med smak av hårt arbete. Nästa vecka mot Honka har Åland United allt i egna händer för att kunna ta hem klubbens tredje mästerskapstitel och på samma gång Ålands första dubbeltitel.

Samuel Fagerholm sken som ett kex från Hangö efter matchen:

" Det här är en kalasseger. Utan tvekan ett strålande jobb. I dag har vi säkrat ligasilver och nästa söndag säkrar vi guldet!"

Åland Uniteds sista match i Nationella Ligan 2020 går alltså på Farsdag, söndagen den 8/11 klockan 14.00 i Hagalund mot FC Honka, som faktiskt har teoretiska chanser till brons åtminstone ännu i skrivande stund.

En spännande vecka med en makalöst spännande avslutning väntar alltså!