1 poäng för Åland United tillbaka till silverplats

Igen en gång blev det inget episkt fotbollsminne i Svedängen och JYA Housing Areena i Helsingfors. Det blev dock en poäng och fortsatt silverläge inför de tre sista matcherna.

HPS hade prioriterat lördagens match, framför onsdagens då man fick på nöten med klara 0-6 i Kuopio. Ett inspirerat lag med en par nya spelare i startelvan sett till onsdagen och en betydligt bredare trupp steg in och bjöd upp till jämn kamp ända från början. Åland United forcerade visserligen från start och Jacqui Hands inlägg och Aada Törrönens skott under de 10 första minuterna kunde en annan dag ha gett en tidig ledning. Istället blev det hemmalaget som tog kommandot. I 10e minuten fick Aada Nurmi stå alltför fri vid 16 meter och kom åt att avlossa ett skott efter en hörna, som trots ett välfyllt straffområde framför Jessica Kiviaho klingade i ribban. 2 minuter senare kom HPS från vänster. Bollen hittade framrusande Neela Antikainen som på nära håll tryckte in 1-0 emedan hon på samma gång gjorde hon sitt första mål i Nationella Ligan.

Spelet kom att bli stressat igen och HPS, som ofta är aktiva på hemmaplan kom åt att få utrymme där de är som farligast, alltså framför motståndarens backlinje. Oona Jääskeläinen var framme i den 17e minuten och via Åland Unitedförsvaret styrdes skottet i stolpen samt därifrån då till hörnflaggan. Tålamod och framför allt påpasslighet skulle dock ge bortalaget lite lön. I 25e minuten missade, helt oprovocerad målvakten Iina Rautiainen en bakåtpassning. Aada Törrönen pressade påpassligt och fick ett tomt mål att rulla in bollen i. 1-1 var ett plus i kanten vid det tillfället och en möjlighet för Åland United att komma bättre in i matchen.

I 37e minuten fick Sarah Troccoli chansen att styra in bollen vid bakstolpen, efter en andra våg till följd av en hörna. Sarah fick dock inte träff och bollen flög till Helmi Vapola som med en lång rensning satte Oona Jääskeläinen på språng. Silja Tuominen försvarade väl och hann före Jääskeläinen till bollen, men blev dock nerdragen bakifrån. Tyvärr missade huvuddomaren Minka Vekkeli denna tydliga foul och Jääskeläinen kunde forcera in i straffområdet där hon hittade Elli-Noora Kainulainen. Kainulainens avslut blockades föredömligt av Anni Miettunen, men returen studsade tillbaka till Jääskeläinen som hade att styra in bollen i tomt mål. 2-1 till hemmalaget där, väldigt snöpligt för Åland United.

Man gick således till halvtid i hemmaledning. Steve Beeks tillsammans med Pille Raadik och övrig tränarstab gjorde ett stort jobb under pausen och lyckades ingjuta laget både energi, tro och dessutom mycken teknisk och taktisk information att ta med sig ut på planen. Andra halvlek började också mycket bättre.

I och för sig hade Antikainen ett skott redan i 47e minuten som gick tätt utanför mål. I stora drag var det dock Åland United som med nyfunnen energi och dels mer funktionerande presspel, dels lättare anfallsspel fick momentum. I 52a minuten höll Aada Törrönen igen på att straffa hemmalagets slarviga uppspel. Avslutet gick dock över ribban. Minuten senare hade bortalaget en hörna som slogs in av Riikka Lilja. Bollen studsade framför mål ända fram till bakre ytan där Sarah Troccoli kunde stöta in den i nät. 2-2 och Sarahs första mål denna säsong.

En bortaseger var nu det som gällde för Åland United. Chanser skapades en del. Silja Tuominen kom till skott och Dana Leskinen kämpade hejvilt. Dana hade fyra lägen att göra mål under andra halvlek, men främst otur hindrade bollen från att gå över linjen. HPS stötte emot med kontringar. Matilda Kataja och Oona Jääskeläinen, som prickade ribban igen kom närmast ett segermål. Matchen tog ut sin rätt och ett trött Åland United fick, trots en helt okej andra halvlek åka Vikingline Buss till Åbo med en poäng i bagaget.

Den förvärvade poängen för upp Åland United på silverplats igen, åtminstone till i kväll då KuPS möter HJK på Väre Areena. Vinner KuPS den matchen säkrar de mästerskapet för i år och lämnar HJK kvar på tredje plats. För Åland Uniteds del är nästa match just mot HJK, hemma på Wiklöf Holding Arena onsdagen den 4 oktober. Medaljkampen fortsätter hård och tuff och nu är det ju bara tre matcher kvar, av vilka två är hemma. Då hoppas vi att vi ses i stora mängder!

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Anni Miettunen- Dana Leskinen, Sarah Troccoli, Silja Tuominen, Riikka Lilja- Aada Törrönen (63e Tilda Råtts), Jacqui Hand (63e Elin Lindström)