top of page

1-1 i tuff hemmamatch

En av säsongens hittills tuffaste och mest fysiska matcher bjöd Åland United och HJK på för alla 275 personer som valt att komma till Wiklöf Holding Arena denna söndagskväll i början av juni. För ingetdera lag var förlust eller oavgjort ett reellt alternativ innan match. Det gällde att befästa positionen bakom ledande KuPS och PK-35 Vanda i tabellen. Vi kan helt utan att rodna säga att bägge lag gick in för att vinna matchen.

Inledningen visade vart detta var på väg genom högt tempo och mycket inlevelse såväl på som utanför planen. Den första riktiga målchansen kom till hemmalaget i den 8e minuten då Jacqui Hand bröt in från vänster och sköt ett farligt skott som Annika Laihanen i HJK målet fick sträcka sig ordentligt för att rädda till hörna.

I övrigt var första halvlek i mycket en historia då HJK försökte bygga spel och Åland United pressade och satsade på kontringar. Till skott kom närmast bortalaget. Leonie Pankratz, Oona Sevenius, Essi Sainio och Ria Karjalainen kom alla till avslut, men skotten gick antingen mot den välplacerade Lainey Burdett i ÅU målet eller så utan för ramarna. I den 28e minuten fick man dock träff. Backsensationen för året, Jasmin Mansaray bröt ett ÅU uppspel på egen planhalva. Hon satte igång ett snabbt anfall och kunde själv efter en 60 meters löpning där hon bland annat sprang över Sanni Ojanen utan frisparkspåföljd resolut panga in bollen i nät i det främre hörnet. Ett snyggt mål får sägas, trots den lite dunkla upptakten.

Åland United kunde inte komma åt att utjämna, trots bland annat Jacqui Hands skott på övertid och i ställningen 0-1 gick man till halvtidsvila. Steve Beeks poängterade vikten av att våga hålla i bollen, samt att välja rätt lägen att kontra. Vidare strukturerades mittfältets offensiv om en liten aning. Man skulle in och slåss om segern.

Andra halvlek blev sedan en riktig nagelbitare. Dana Leskinen kom till avslut redan tidigt, tätt följd av Kit Loferski som jobbade på en andra våg efter en hörna. Bägge avslut gick dock utanför målramarna. HJK var fortsatt farliga, trots att Åland United nu försvarade bättre framför egen backlinje. Ria Karjalainen stod för en konstspark över ribban och Essi Sainio missade hela målet. I andra ändan fortsatte Leskinen sticka upp och kunde, framspelad av Jacqui Hand ha gjort ett utjämningsmål i den 64e minuten. Skottet blev dock svagt och Laihanen kunde rädda utan större problem.

1-1 blev det dock sedan i den 68e minuten, då Sarah Troccoli förlängde Riikka Liljas frispark mot mål. Bollen flög i en snygg båge in i nät och om den inte annars hade gått in så hade Dana Leskinen eller Sanni Ojanen som bägge var på plats ha satt in den. Nu rörde de inte bollen och målet tillskrivs alltså lagkaptenen Sarah Troccoli. Åland United var inne i ett starkt momentum. HJK hade lite före utjämningsmålet gjort några spelarbyten som ärligt talat inte gjorde bortalagets spel bättre. Hemmalaget pressade på. Ett segermål var så nära det kan vara i minut 71, då Riikka Lilja klämde på med sin vänster och bollen hamnade i stolpen.

Under den sista kvarten lyckades HJK igen bygga upp ett tryck framåt och för Åland United gällde det dels att hålla stånd, men också att kunna kontra farligt. HJK genom Annika Huhta, Oona Sevenius, Ilona Walta och Leonie Pankratz hade fler direkta chanser. Åland Uniteds försvar, ledda av målvakten Burdett och mittbackarna Ojanen och Westerlund kämpade hårt. Inget mera framåt blev det dock och matchen slutade 1-1.

En riktig kamp var detta och på samma gång som ingetdera lag kan vara riktigt nöjd får man tillstå att det allt som allt nog var så rättvist som fotboll kan vara. Steve Beeks visste så klart att Åland United gjorde en bra prestation, men att den inte kommer att räcka fullt ut nästa helg borta i Kuopio:

"Vi stod upp, var farliga och kan vara stolta över mycket i dag. Dock finns där några element som varje spelare kommer att kunna hitta i sig själv som kommer att ge oss segern nästa vecka."

Nästa vecka, lördagen den 11 juni klockan 19.00 spelar Åland United borta mot KuPS. Matchen kan framför allt ses i Kuopio, men om man inte är där finns ju Ruutu+ och nästa helg faktiskt också YLE 2.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Maryette Karring, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik (25e Margarida Sousa)- Jacqui Hand, Sarah Troccoli, Dana Leskinen, Riikka Lilja- Kit Loferski, Signy Aarna