top of page

1-1 hemma mot ligaledarna

Så nära, så nära var Åland United att förorsaka HJK sin första förlust i ligaspelet 2019.Den krävdes hela fem tilläggsminuter på andra halvlek, både på grund av byten, men också till följd av Ashley Riefners hårda satsning som fick Anna Tamminen golvad i några minuter för att bortalaget skulle visa varför de leder ligan. De förlorar helt enkelt inte sina matcher.

285 åskådare, som valt denna match istället för Ålands i övrigt väldigt lockande nöjesutbud denna dag fick se en bra fotbollsmatch. Åland United försökte pressa HJK och störa speluppbyggnaden, men blev faktiskt efter de första 10 minuterna ganska nerpressade och HJK var laget som skapade chanserna. Å andra sidan hade Åland Uniteds försvar, med Anna Westerlund och Tiia Peltonen i spetsen en kväll då de dikterade händelserna. Inte minst Peltonens fantastiska personliga prestation, då hon vände ut Jutta Rantala nära eget mål får stå som exempel för det självförtroende Åland United visade upp denna varma julieftermiddag.

Åland Uniteds uppoffrande försvarsspel gjorde det dock svårt att kontra så särdeles farligt när man erövrade boll. I stort var det Ashley Riefner som stod för farligheterna då hon i den 12e minuten nickade en hörna förbi bakstolpen, i den 26e minuten konstsparkade innanför straffområdet så Anna Tamminen fick rädda, sköt över efter att ha erövrat bollen nära ÅU målet i den 39e minuten och strax före halvtid, i den 44e minuten styrde Nea Lehtolas skott förbi mål. Åland Uniteds första riktigt farliga chans kom minuten efter, i den 45e spelminuten, då Rosa Maria Herreros Ossorio pressade och vann bollen högt upp i plan. trots skottläge valde hon att spela sidledes till Signy Aarna som dock fock bollen lite bakom sig och skottet som följde gick förbi mål.

0-0 i halvtid alltså och i Åland Uniteds omklädningsrum gjorde Samuel Fagerholm och Vea Kumpula samt övriga staben sitt bästa för att få laget att stanna lite högre upp och faktiskt satsa på att vinna matchen. Detta fick en kanonstart då nyinsatta Isabella Mattsson redan efter två minuter kom åt att avsluta efter att HJK målvakten Anna Koivunen som blivit pressad spelat bollen rakt i Isabellas fötter. Avslutet gick dock precis utanför.

Detta var en bra fotbollsmatch och förutom tajt spel skapades det chanser i båda ändor. Ashley Riefner fortsatte att vara farlig och fick hjälp av Linda Ruutu som sköt utifrån och Jutta Rantala, vars hörnor tvingade Anna Tamminen till goda ageranden. Sara Nordin, som spelat kraftfullt på mittfältet avslutade med ett skott utifrån i den 59e minuten som ledde tlll hörna. Just denna sekvens skapade ett tryck mot HJK målet och efter ytterligare en hörna kom Isabella Mattsson åt att nicka in 1-0 i den 61a minuten. Den efterföljande kvarten förevisade den kanske bästa fotbollen för dagen, då HJK tog upp kampen på allvar och Åland United försvarade sig, samt spelade fotboll med stort självförtroende. Som jagande lag blev det HJK som hade de närmaste chanserna, vilka dock eliminerades av Anna Westerlund, Anna Tamminen eller någon annan som deltog i det kollektiva försvarsspelet. Riefner, Essi Sainio och Nea Lehtola hade alla sina chanser.

I de 74e minuten såg det riktigt illa ut då Riefner satsade fullt på ett inlägg och i det samma mejade ner Anna Tamminen. Anna kunde efter en stunds åtetupplivning fortsätta spela och ska vi vara ärliga så ägde Åland United den sista kvarten. Phoenetia Browne och Bri Campos hade sina chanser och ytterligare slet laget för att hålla i bollen, samt vinna den tillbaka så det inte bara skulle gå på tok.

45 minuter spelades och därtill oändligt många tilläggsminuter. Till slut, i den 95e minuten var det Emmaliina Tulkki som styrde in ett inlägg i mål och visade varför HJK leder damernas liga. Åland United spelade bra i dag och var utan tvekan det bättre fotbollslaget. HJK får, som de brukar, vara glada med 1-1 och att fortsättningsvis inte ha förlorat. Vi ser fram emot nästa möte, som blir i den övre slutspelsserien.

Samuel Fagerholm såg utpumpade och väldigt besvikna spelare framför sig. Han sade efter matchen:

"Den känsla som finns är enbart tomhet. Dock vet vi att vi under matchen i dag spelade som Finlands bästa lag. HJK jagade och att de gör mål precis före slutsignalen kan ingen belastas för. Om det finns sådana som inte trott på att vi är ute efter medalj i år så ska de väl tro det efter denna match. Vi kan bara acceptera resultatet och tro att det finns någon mening med all otur vi har. Vi kommer att resa oss härifrån och vi är på god väg!"

Nästa helg bär det av till Vaajakoski och JyPK borta. Sen åtrestår bara tre matcher av grundserien. Nästa hemmamatch blir den 17/8 mot IK Myran.

HJKs lag: Anna Koivunen- Maaria Roth, Anna Auvinen, Mimmi Nurmela- Nea Lehtola (90e Elina Myllymäki), Linda Ruutu, Essi Sainio, Annika Huhta (86e Vilma Hakala), Ashley Riefner- Jutta Rantala, Hanna Ruohomaa (67e Emmaliina Tulkki)

ÅUs lag: Anna Tamminen- Emelie Johansson, Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Sara Nordin (84e Sofia Lindström), Bri Campos, Selma Viktorsson (46e Isabella Mattsson)- Monica Hagström (65e Phoenetia Browne), Signy Aarna, Rosa Maria Herreros Ossorio