0-3 borta i Åbo gav plats i kvartsfinalen

Åbo bjöd på ett härligt fotbollsväder i februarikvällen denna lördag. Regnet stod som spön i backen, kall vind blåste tvärs över planen och temperaturen hölls precis ovan nollan, men ändå kunde vi sammanfatta det hela med vått och kallt! Fotboll spelades det dock. Åland United klarade av att knipa segern och att dessutom avancera till kvartsfinal i cupen genom att vinna hela grupp 3 framför Honka och sedan dagens motståndare TPS.

Om vädret var kyligt kan vi dock konstatera att Åland Uniteds spel var varmt, på snudd till glödhett faktiskt. Redan i den andra spelminuten tvingades TPS rutinerade målvakt Siiri Välimaa till en räddning då Isabella Mattsson testade henne genom ett skott, som dock inte riktigt reflekterade en fullkomlig träff. 4 minuter senare, efter att ha fått bollen i stor yta serverad av Monica Hagström, körde Ashley Riefner framåt och inåt från vänsterbacksposition. Rief kom så nära straffområdet att hon kunde avlossa ett skott med högerfoten som skruvade in vid bakre gaveln utom räckhåll för Välimaa. 1-0 till Åland United var ett faktum redan efter 6 minuters spel.

Hela fortsättningen av första halvlek kom att bli en uppvisning av Åland United om vi ska vara helt ärliga. Bolltempot, rörligheten, flexibiliteten och samarbetet höll väldigt hög nivå och TPS tvingades försvara sig och sedan försöka anfalla med snabba bollar framåt då man vann boll. Dessa snabba bollar rann sedan för långt och mittbackarna Tiia Peltonen samt Anna Westerlund drog därmed, tillsammans med målvakten Anna Tamminen det längsta strået mot TPS offensiva spelare Tiia Hirvonen och Nelly Lehtinen.

Med fart och finess anföll bortalaget största delen av halvleken. Shannon Simon sände in farliga inlägg. Signy Aarna och energiska mittfältaren Emelie Johansson var ivrigast att avsluta. Denna dag skulle dock ingendera av dessa att komma åt att överlista Välimaa. Det skulle dock Monica Hagström. I den 19e minuten avslutade igen Isabella Mattson giftigt med ett skott. Välimaa kom i vägen men tappade en retur och där var Monni framme. 2-0 var det alltså och 13 minuter senare var hon framme igen då hon bröt en slarvig sidledespassning i TPS försvaret. Välimaa hann dock ut att täcka och Monnis avslut kom denna gång inte att sätta bollen i nät.

Slutet av första halvlek bara ökade Åland Uniteds fart och förmåga att anfalla. Ibland var det nästan cirkus på offensiv tredjedel och vid två tillfällen under halvlekens sista tio minuter var bollen mer eller mindre i mål, men fläktes undan av desperata hemmaförsvarare. 2-0 till Åland United i halvtid alltså.

TPS tränare Sami Haltia gjorde ett dubbelbyte inför andra halvlek. In kom två unga spelare. Seija Leiwo fick ta plats som mittback och Viivi Ollonqvist skulle spela forward. Så mycket kom dock inte bytena att inverka på matchbilden. Fortfarande var det bortalaget som förde spelet. Olivia Mattsson fann sig allt mer till rätta på mittfältet och gjorde en väldigt stark insats speciellt under andra halvan av matchen. Likaså var Anni Miettunen ettrig och väldigt spelsäker, samt ivrig på sin ytterbackspost. Åland United fortsatte att diktera spelhändelserna.

Anfallsvåg avlöste anfallsvåg. Haltia försökte få sitt lag att vinna boll lite högre upp, men denna kväll hängde TPS helt enkelt inte med. Ett avslut mot ÅUs mål fick man till efter en kontring, men Anna Tamminen, som nog hade en kylig kväll i regnet och blåsten hade inga som helst problem att rätt placerad hålla bollen i spel. I Åland Uniteds anfallsända sköt Mattsson, Simon och Johansson för att nämna några på, över och förbi mål utan att lyckas näta. Sedan i den 76e minuten kom Shannon Simon in från höger och avlossade ett skott som gick i Välimaas vänstra stolpe. Returdrottnigen för kvällen, Monni Hagström stod rätt även här och 3-0 såg dagens ljus i vintermörkret och dess strålkastare.

Inga flera mål sågs, fastän det fanns bud på en del och då domaren, som även hunnit med att ge Huvudtränaren Samuel Fagerholm ett gult kort, blåste av matchen hade Åland United med denna seger vunnit grupp 3 och kommer nu att ställas mot IK Myran, Ilves eller HJK i en kvartsfinal som lottas inkommande måndag och spelas om två veckor.

Samuel Fagerholm var naturligtvis nöjd med arbetsdagen:

"Stundtals spelade vi ju fantastiskt fin fotboll i dag. Många starka spelarprestationer såg vi och även fina kombinationer. Svårt att riktigt bedöma hurudan värdemätare detta var, men vi har gått till Kvartsfinal i cupen och ska nu försöka vinna hela tävlingen!"

Nästa chans att få se Åland United live blir i Eckeröhallen nästa söndag, den 9e februari då AIK från Sverige gästar oss i en träningsmatch. Stor uppslutning är önskvärd!

ÅUs lag: Anna Tamminen- Ashley Riefner, Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Anni Miettunen- Emelie Johansson (81a Selma Viktorsson), Olivia Mattsson, Shannon Simon- Signy Aarna (70e Ode Fulutudilu), Isabella Mattsson, Monica Hagström

TPS lag: Siiri Välimaa- Mira Andersson, Amalia Härkönen (46e Seija Leiwo), Laura Kattelus, Katja Hakala- Jenni Rannus, Saija Östlund, Amanda Aatsinki, Jatta Keskitalo (46e Viivi Ollonqvist)- Tiia Hirvonen (83e Nella Kettunen), Nelly Lehtinen