0-0 räckte till tredje plats inför höstens slutspel

265 personer hade valt att se toppfotboll på WHA denna soliga, men lite blåsiga lördagseftermiddag/kväll. PK-35 Vanda från Myrbacka hade rest över havet och stod som vanligt för högklassigt motstånd till Åland United. I fotboll är ju sällan någon match egentligen viktigare än någon annan i ett seriespel, men förutsättningarna för just denna avslutsomgång för grundserien hade blivit att hemmalaget behövde en poäng för att säkra en topp 3 placering och en extra hemmamatch inför de fem sista omgångarna och bortalaget behövde alla poäng man kunde ha för att hänga med serieledande HJK, som även i dag vann borta mot TPS.

Samuel Fagerholm och Daniela Haglund hade valt att pressa högt och effektivt i akt och mening att få till ett resultat redan under den första kvarten. Efter 30 sekunder kom också dagens hetaste målchans, som det skulle visa sig. Bri Campos diagonala boll hittade Maryette Karring ute till vänster och friställde henne i direkt skottläge. Skottet var inte dåligt, men kom ur vinkel och Vandamålvakten Emma Immonen kunde rädda bollen vid sin främre stolpe och klarade sig därmed med hjärtat i halsgropen.

Matchen bjöd sedan på ganska högkvalitativ fotboll då två bra lag tog ut varandra. Åland United pressade högt och då PK-35 Vanda kom underfund med hur spela sig ur pressen kunde hemmalaget istället stänga till utrymmena bakom backlinjen. Ingetdera laget kom åt att dominera på samma gång som det kunde ha blivit en riktigt fysisk kamp om inte domaren Sini Hakala skulle ha valt att vissla så fort en spelare föll omkull, ungefär. Detta kanske ledde till att matchen senare hölls i schack, vem vet...

Åland United kom till en par skottlägen under den första halvtimmen, dock utan att kunna få bollen på mål. Emelie Johansson och Bri Campos smällde på på mittfältet och Isabella Mattsson, Signy Aarna och Jenny Danielsson slet på topp för att etablera press och vinna lösa bollar. Vid spelade 30 minuter fick bortalaget till en par lägen, då först Ashley Riefner kom igenom ÅU försvaret och sköt utanför och sedan två minuter senare då Kaisa Collin fick utrymme framför hemmalagets backlinje och kunde köra in med fart. Skottet gick dock över mål.

Slutet av första halvleks bästa målchanser tillföll Isabella Mattsson, som vände och sköt efter ett lågt tidigt inlägg av Sydney Blomquist. Över mål gick bollen. Sedan fick Jenny Danielsson två lägen, ett där hon sköt från distans och missade ribban med en tiotals centimeter och sedan en nickchans som missade mål från bakre ytan på Blomquists inlägg efter en stark Åland United sekvens.

I siffrorna 0-0 gick man till halvtidsvila och smidde nya planer. Åland United hade spelat den första halvleken med vinden i ryggen, nu skulle man hamna i motvind.

Det syntes dock inte så värst mycket på själva spelet åt vilket håll vinden blåste. PK-35 Vanda hade ny energi, men hade lika svårt som tidigare att riktigt bli farliga och komma över, igenom eller förbi Pille Raadik, Sanna Porali och Sara Nordin. Några farliga inlägg och hörnor fick man till, men Anna Tamminen behärskade denna dag sitt straffområde väl och knep inläggen säkert. Kaisa Collin oroade med en par djupledslöpningar men då hon kom närmast kunde Raadik täcka skottet till hörna. Ashley Riefner kom vid en hörna åt en boll som hon nickade lite utanför. Förutom den ganska intensiva stämningen som gjorde att alla brytningar och bollar som spelades framåt verkade vara farliga kom man inte närmare än till det nämnda. I slutminuterna hade Heidi Kollanen ännu ett skott som även det gick över mål. För hemmalagets del begränsades målchanserna ganska snarlikt av ett hårt jobbande bortalag och Bri Campos var den enda som kom till skott under andra halvlek, då Isabella Mattsson genom hårt arbete vann bollen nära PK-35 Vandas mål och spelade tillbaka för skott. Campos boll hamnade, som de flesta andra skotten i dagens match, över mål.

Vi kan säga att matchen var en högkvalitativ fotbollsmatch mellan två av Finlands bästa damlag, som dock inte kunde avgöras på grund av att riktig spetskvalitet ej infann sig på någon dera sida. En bra fotbolsmatch var det dock. Dramatik bjöds det på, inte minst i den 77e minuten då Anna Tamminen knockades till marken av Heidi Kollanen efter en frispark. Anna kunde, trots att hon blödde kraftigt ur munnen resa sig efter några minuter och spela färdigt matchen.

Samuel Fagerholm var i stora drag nöjd med lagets insats: " Vi ska inte vara ledsna över vad vi gjorde i dag. Vi kan tillåta oss att vara frustrerade att vi inte kunde kämpa fram ett mål, men vi gjorde en bra match överlag. Det visade ju sig vara ett väldigt viktigt poäng vi vann i dag, så nu då det blir höst får vi visa dess värde i de tre hemma- och två bortamatcherna vi har kvar."

Damernas Liga fortsätter nu med Övre slutspelsserien för Åland Uniteds del i september och oktober. Matchdatum och tider publiceras så klart direkt då dessa är klara och konfirmerade. Vi ligger bra till, har fem tuffa matcher kvar och precis allt är ännu möjligt. Vi hoppas våra supportrar vill stöda oss under denna levande höst 2018.

PK-35 Vandas lag: Emma Immonen- Mimmi Nurmela, Roosa Toivanen, Tiia Peltonen, Elina Salmi- Eva Nyström, Sanna Saarinen- Ashley Riefner, Roosa Bröijer, Kaisa Collin- Heidi Kollanen

ÅUs lag: Anna Tamminen- Maryette Karring, Sara Nordin, Pille Raadik, Sanna Porali, Sydney Blomquist- Bri Campos, Emelie Johansson (84e Rebecca Björkvall)- Jenny Danielsson, Signy Aarna (68e Rosa Maria Herreros Ossorio), Isabella Mattsson