ÅU till semifinal genom 3-2 seger i Vanda

Trots en mödosam kamp kunde Åland United, inom ordinarie speltid dessutom ta en uddamålsseger borta mot TiPS i Myrbackahallen denna söndag. Därmed är ÅU nu för första gången klart för semifinal i Damernas Finlands Cup. Inte att förväxla med silvret 2010, för då gällde det Ligacupen, som ju är en helt annan tävling.

Hemmalaget TiPS var som förväntat ett energiskt och skickligt lag som sprudlar av ung entusiasm. Åland United hade sin vana trogen svårt att riktigt nå upp till sin högsta nivå just mot denna typs motstånd. Att TiPS lite blandat om och till tränarstabens överraskning spelade 3-5-2 var kanske en orsak till att presspelet inte riktigt satt i början. Dock hade Åland United de första chanserna, då Sara Nordins skott i den 3e minuten gick till hörna och då Phoenetia Brownes avslut räddades på mållinjen i den 10e minuten. TiPS behärskade dock mittfältet en aning och i matchens 18e minut kom Nora Lehto fri och kunde chippa bollen i mål över debuterande Paula Myllyoja som resultat av svag försvarspress från Åland United. 1-0 där alltså och ganska rörigt spel från bortalagets sida.

Man kan säga att TiPS höll spelet mycket på Åland Uniteds planhalva fram till dryga halvtimmen av första halvlek. Då kom en liten vändning i kölvattnet av att Signy Aarna i 29e minuten gjort 1-1 på en snett inåt bakåt passning av Pho Browne. Målet gav lite mer pondus åt Åland United och slutet av första halvlek var inte fullt lika hafsig som inledningen. Under de sista 10 minuterna kom Rosa Maria Herreros Ossorio till att skjuta på mål från volley och Pille Raadik nickade faktiskt in en boll som sedan dömdes offside.

Då man i ställningen 1-1 gick till halvtidsvila försökte Samuell Fagerholm närmast hjälpa laget att själva ta tag i händelserna. Det gäller att se var ytorna finns och helt enkelt spela lätta passningar i dessa. Med uppbyggande ord i ryggen kom lagen ut för andra halvlek. Precis som i den första låg initiativet i början hos hemmalaget. I den 57e minuten fick man sedan lön för mödan då Moona Talka kunde ge TiPS ledningen med 2-1.

Att matcher inte är slut före de är slut är en värdefull insikt. Åland United hade ingen tanke på att inte ta hem segern denna eftermiddag. I den 65e minuten gjorde Phoenetia Browne det hon har kontrakterats i Åland United för att göra. Bri Campos serverade en djupledspassning och Pho var framme, vann bollen och placerade den bakom Riina Isokääntä i TiPS målet och utjämnade således till 2-2. Man vädrade härmed vårluft i den annars så kvava Myrbackahallen och tre minuter efter utjämningen nickade Sara Nordin in en hörna som gjorde siffrorna till 2-3.

Slutet av matchen blev sedan en kamp. TiPS satsade under de sista 10 minuterna massivt framåt och Myllyoja fick både boxas och klistra inlägg och skott. Hörnor följde på varandra, men fram kom man inte och då domaren Hanna Kapiainen blåste av matchen efter 5 övertidsminuter stod det klart att Åland United har gått till semifinal.

Huvudtränare Samuel Fagerholm var så klart glad över segern, men passade i sin kännspaka stil på att fokusera mera på prestation än på resultat: "Jag visste faktiskt inte alls att vi aldrig har varit i semifinal förut. Det är ju riktigt roligt i så fall. Spelmässigt var det ganska som vanligt mot denna typs lag. Den dag vi löser koden och kan spela rätt mot dessa, då kan vi komma att se ruskigt bra ut. Motståndarna är duktiga. All heder till dem. Det är för oss att kunna spela rätt bara så kan vi slå alla i sommar av egen kraft."

I semifinalen som kommer att spelas i mars före ligapremiären möter Åland United vinnaren mellan Honka och ONS som möts inkommande lördag. Samma dag, den 23/2 spelar Åland United hemma i Eckeröhallen klockan 15.00. Motståndet heter AIK. Välkomna att se oss då.

ÅUs lag: Paula Myllyoja- Olivia Mattsson, Anna Westerlund, Pille Raadik- Mikaela Frondelius (79e Monica Hagström), Rosa Maria Herreros Ossorio (56e Selma Viktorsson), Sara Nordin, Bri Campos, Emelie Johansson- Signy Aarna, Phoenetia Browne