top of page

Vilken match igen! 1-0 hemmaseger i tisdagskvällen

Diverse förståsigpåare runt om i landet har dragit på smilbanden då Åland United inför hemmamatchen mot TPS proklamerat att man inte väntar sig en lätt match. Vem ler nu om inte Åland United?! Ett fotbollshjärta känner så klart med TPS som kämpade så hårt och var så nära en poäng. Denna gång valde dock fotbollen att vara objektivt rättvis och hemmalaget kvitterade ut en rättvis seger.


Det var ett väldigt kompakt försvarande TPS som ställde sig mot Åland United på WHAs konstgräs denna tisdagsafton inför 406 åskådare, årsbästa för Åland United. Hemmalaget dominerade matchbilden från första början och trots att TPS styrde Åland Uniteds uppspel var det mest på offensiv planhalva hemmalaget bedrev spelet. Några riktigt tydliga målchanser kom man dock inte till och det var faktiskt TPS Nella Kettunen som stod för det första skottet på mål i den 8e minuten. Anna Tamminen hade dock inga problem med att greppa den bollen och spelet fortsatte med Åland United i förarsätet och TPS kraftigt försvarande.


Hela första halvlek bjöd på kraftigt övertag i bollinnehav för hemmalaget men bara en par tydliga målchanser. I den 21a minuten spelade Isabella Mattsson till Rosa Maria Herreros Ossorio som kom i skottläge från höger. Vinkeln var inte stor, men Rosas skott täcktes av välspelande Siiri Välimaa vid främre stolpen och resulterade i en hörna. Monica Hagström hade även ett hårt skott på distans i den 33e minuten efter en frigörande passning av Anna Westerlund. Välimaa räddade skottet, men tappade sedan ut bollen till hörna. Trots allt slutade första halvlek 0-0.


I halvtid poängterade Samuel Fagerholm mest fakta i form av att vi äger spelet och att allt hänger på att bli bättre i de avgörande ögonblicken, samt att dessa inte måste komma hela tiden utan då det är läge för dem.


Med stor inspiration inledde Åland United andra halvlek. Under den första kvarten fick man till hela 7 farliga lägen. Närmast mål kom Anna Westerlund med sin ribbträff i den 54e minuten. De övriga som kom nära under denna tid var Signy Aarna, Isabella Mattsson och Rosa Herreros.


TPS försvarade fortsatt uppoffrande och såg farliga ut på kontringar, främst genom Jenni Rannus och Patricia Träsk. Då matchen kom in i sina 10 sista minuter och fortfarande låg 0-0 kom hemmalaget in i en ny andning. Inbytta Ode Fulutudilu fick bollar matade på sig och hon skapade oreda i TPS straffområde. I den 83e minuten fick Rosa ett avslut efter Odes förarbete, men sköt på Välimaa. Två minuter senare drev Ode in från höger och avslutade själv knappt över ribban. I 87e minuten var det Monica Hagström som sköt över mål, på returen efter en hörna som levt farligt i offensivt straffområde. I jakten på segermålet sköt även mittbacken Anna Westerlund över på distans i den 89e minuten.


Åland United slutade inte att tro. TPS kämpade föredömligt och hade till och med en chans att göra mål i den 87e minuten då Träsks inlägg nästan styrdes i mål av Rannus. 0-0 stod dock kvar och då man spelat 4 minuter stopptid kom äntligen hemmalagets förlösning. Anna Westerlund spelade ut till Pille Raadik som slog ett inlägg med sin vänsterfot. Bollen togs ner i straffområdet av Fulutudilu som serverade Hagström vars skott blockades av TPS försvaret. Returen kom till Fulutudilu som avslutade och satte bollen i mål via Välimaas utsträckta arm. 1-0 till Åland United och lyckan var obeskrivlig bland hemmapublik- och spelare. TPS däremot svävade i ett mörkt vakuum. I det samma avslutade domaren Lotta Vuorio matchen och Åland United hade lyckats befästa ligaledningen genom en ny trepoängare. TPS däremot hade inte klarat av att ta sin andra poäng, trots sin minst sagt heroiska kamp.


Samuel Fagerholm var tagen, men lycklig efter matchen:

"Jag har inte många ord just nu. Vi förtjänade att vinna och spelarna slutade aldrig att tro. En tuff och svår match mot ett väl kämpande motstånd."

Lagkaptenen Pille Raadik fyllde på:

"Det är för denna typs känslor, som vi har efter denna match som vi alla spelar fotboll. Det gäller att komma ihåg detta och ta med det för att vilja uppleva det igen och igen".


Snart är det dags igen faktiskt. Redan på lördag, den 29/8 kommer JyPK till Mariehamn och WHA. Matchen börjar klockan 17.00 och ännu en tuff uppgift i Nationella Ligan väntar Åland United den dagen. Kom dit vetja. Låt oss ytterligare förbättra årsbästasiffran gällande publik.

230 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen kopiera.jpg
bottom of page