top of page

Viktiga poäng att säkra på söndag inför hemmapublik!

Det börjar nästan gå inflation i dessa extra viktiga matcher som Åland United ställs inför. Vi kan dock inte blunda för faktum att de två kommande, hemma mot HJK och borta mot KuPS är mycket mycket tongivande för tabelläget och hela den fortsatta säsongen. I och med 1-1 borta mot Honka, en vunnen poäng eller två förlorade, beror på hur man vill svänga det ligger man fortfarande två poäng efter HJK och kan med seger på söndag gå om och sitta fint på tredje plats i Nationella Ligan efter 10 spelade matcher.


HJK som sin vana trogen, under ledning av Jonne Kunnas, förväntats uppnå sin potential och därmed betydligt bättre placeringar och matchresultat än de senaste åren, gjorde ju processen ganska kort med Åland United i Nationella Ligans premiär match på Bolt Areena i mars. 4-2 och inget snack om vem som var det bättre laget den gången. Sedan har spelet, lite symptomatiskt för hur det brukat bli lite planat ut och man har tappat poäng i tre matcher av de nio spelade (1-1 mot PK-35, 0-1 mot PK-35 Vanda och 1-2 mot KuPS). Lagets stora spelartrupp har levt en aning och hittills har 22 spelare varit på planen under HJKs matcher.


Senast lagen möttes dominerade unga Veera Hellman tillställningen tillsammans med Ria Karjalainen och Oona Sevenius. Hellman skadades dock direkt efter och har inte spelat efter premiären. Nu ryktas hon dock vara på väg tillbaka. Oklart dock om returen sker nu på söndag eller om det blir senare. Även Ria Karjalainen har gått skadad, men hon steg in som avbytare förra helgen mot KuPS. Tillsammans med Sevenius har Karjalainen gjort flest mål i laget, 4 st vardera. HJK har starka spelare i alla positioner och mittfältet med rutinerade räven Essi Sainio och yngre men slitstarka Annika Haanpää är en viktig central axel som ofta överglänser sitt motstånd. En ny kraft i laget sedan senast är Annika Huhta, som spelar mellansäsongsfotboll i HJK fram till sin återresa till USA och Collegeligan där i slutet av juni. Saken är den att varken HJK eller Åland United har råd att tappa poäng i denna match om luktavstånd på tabelltäten ska kunna bibehållas som realistisk.


Åland United har en tung vecka på gång. I tisdags kämpade man sig, med tunn trupp och hård blåst samt regn som följeslagare, till 1-1 borta mot Honka. Väl hemma, efter två dygn på resa går resten av veckan till att återhämta samt förbereda sig för den stora matchen på söndag. Sarah Troccoli har avtjänat sin avstängning och finns med i matchtruppen till skillnad från senast. Däremot får man klara sig utan Helena Bozic som åkte på en utvisning mot Honka och därmed är avstängd nu på söndag. Dom Bond-Flasza hamnar på fortsatta undersökningar och det kan ta en liten tid ännu innan hon är tillbaka. Pille Raadik däremot kan vara aktuell, trots att det ännu är lite öppet här mot slutet av veckan. Louise Andersson är ännu borta och likaså Monica Hagström, som dock närmar sig normalträning med hög hastighet. Netta Hanhimäki har dragits med sjukdom och det må utvärderas nu i slutet av veckan huruvida hon kan delta i söndagens match eller ej.


Steve Beeks har en utmanande match att se frram emot, men som den rutinerade coachen vet han att även de stora matcherna är just matcher. 2x45 minuter fotboll ska spelas och det lag som gjort fler mål har vunnit. Åland United har allt att vinna, dels för att få revansch för i våras, dels för framtiden såväl innefattande ligan som cupfinalen i oktober.


Matchen sparkas alltså igång klockan 18.00 söndagen den 5/6 på Wiklöf Holding Arena. Det är på samma gång Åland Uniteds sista hemmamatch före EM och nästa gång man kan se vårt lag hemma blir lördagen den 23e juli. Vi hoppas ålänningarna denna gång, på riktigt, väljer att gå man ur huset för att stöda sitt lag. Om det, av någon orsak, inte är möjligt kan man se matchen direktsänd på Ruutu+, något vi rekommenderar framom att följa diverse liveuppdateringar som, liksom vi såg i tisdags, kan visa fel.102 visningar

1 Comment


percka64
percka64
Jun 03, 2022

(Jag vill få tacka för informationen & jag teker inte skriva något åm kiitte men jag vill ju ha mera information när den kåmmer ut & jag vill få veta var Vårmötes Protokoll är för det så vill ju jag järna Hälsningar Per-Erik Valdemar Söderlund såm tycker Extra mycket åm att få bli kallad för Percka Söderlund

Like
thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page