top of page

Viktig bortamatch på lördag

Alla vet vi att i ett seriespel är alla matcher lika viktiga. Ändå blir det alltid vissa av dem som sticker ut. Ibland är det så som nu, att situationen för stunden stärker matchens betydelse. En kuriosadetalj om lördagens bortamatch i Uleåborg är att detta torde vara första gången i modern tid som Åland United spelar i ett bottenmöte. Ser vi på tabellen i Nationella Ligan ligger hemmalaget ONS sist och Åland United näst sist som de enda lagen på noll poäng efter två omgångar. Nu är det alltså dags att bryta den i sanning oturliga trenden och ta fulla poäng med till Åland.


Det gäller dock att inte ta ut något alls på förskott. ONS på sin hemmaplan är en obehaglig motståndare som kämpar hårt om varje boll. Ingen har väl glömt förra sommarens 1-1 på Heinäpääs konstgräs. Nu är det Heinäpää igen som gäller, fast denna gången inne i fotbollshallen. Efter klara 2-8 i baken borta mot KuPS spelade man en tajt match mot PK-35 Vanda förra helgen och förlorade 1-2 efter ett snöpligt självmål på slutet. Även i Uleåborg är man ute efter poäng denna helg.


Nya tränaren Toni Koskinen har matchat mot pojklag och lag ur lägre divisioner hela vintern och således är ONS ännu också ett lite oskrivet blad, trots att tendenser för lagets spel kan skönjas efter de två inledande matcherna i Nationella Ligan. En del nytt har man sett till i fjol. Sonja Ferm från Honka ersätter Iina Rautiainen som gått till HPS i mål. Bland de övriga nyförvärven ser vi Piita Kytölaakso från VIFK, som gjorde lagets mål förra helgen mot PK-35 Vanda. RoPS duon Nea Tenno och Iris Lukkarila, samt FC OTPs Emma Hiukka samt egna junioren Claudia Palosaari bildar de övriga tillskotten. På minussidan märks, förutom Rautiainen, Inari Salo (Ilves) och Jade Ylisipola (SJK) samt förra årets kapten Natasa Ruuskanen tillsammans med Tilde Hellund, Kia Tolonen, Annika Kangas och Peppi Saarinen som slutat sin spelarkarriär.


Lagets stöttepelare är fortsatt Sara Sievistö och Inka Sarjanoja som kan göra det svettigt för vilket försvar som helst i årets Nationella Liga. ONS kommer att slåss med högt huvud och att vara beredda att knipa precis allt som görs tillgängligt i varje match, då de skapar sig ett läge att slåss för sin existens i högsta serien. Väldigt tufft att möta dem på bortaplan alltså.


Åland United förbereder sig för en lång resa som startar fredag eftermiddag och slutar på söndagen. Förberedelserna går enligt schema men på matchdagen får man klara sig utan Steve Beeks som är avstängd på grund av de två varningar domaren Lotta Vuorio valde att dela ut förra helgen. Per Löfkvist tillsammans med målvaktstränaren Ian Brooks håller i matchcoachingen och med tanke på Pers statistik, samt statistiken för när Steve inte är på plats ska hoppet om ett gott resultat leva högt i Åland Uniteds läger.


Louise Andersson och Milla Rosenberg är fortsatt skadade. Denna helg är även Pille Raadik otillgänglig, precis som Elin Gripenberg, Minna Kurtén och Othilia Nordberg som ska spela med IFK Mariehamn. Riikka Lilja, som redan fanns i truppen mot HJK fast hon inte var helt 100 är nu i betydligt bättre skick och kommer att kunna bidra på ett helt annat sätt. En tunn trupp åker till Uleåborg, men den är beredd att ta ansvar.


Avspark klockan 14.00 på lördag i Heinäpääs fotbollshall i Uleåborg. Kan man inte vara där sänds matchen direkt på Ruutu+. Dags att inleda jakten på tätplaceringarna med en balanserad och poänggivande insats.


Bild Sascha Zachhuber

159 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page