top of page

Vi är i Cupfinal!

För varje människa med minsta anlag för romantik i fotbollskontext får ordet cupfinal tuppskinnet att resa sig och pulsen att slå vilt. Nu är det så att Åland United för första gången har tagit sig till en sådan i Damernas Finlands Cup. 2010 nådde vi finalen i Ligacupen, som ju är en annan, numera nedlagd tävling. Detta är den riktiga cupen och nu har vi chansen att vinna den alltså. I dagens semifinal besegrades Honka på bortaplan med 0-1 och resten är redan historia.

Matchen i sig nådde väl inte himmelska sfärer, men gott och väl var det en kamp mellan två av de bättre lagen i Finland. För både Honka och Åland Unietd var detta sista matchen innan ligapremiären som för båda äger rum nästa helg.

Matchen höll genomgående ett högt tempo utan att någonsin finna en rytm eller harmoni. I Esport Centers väldigt speciella förhållanden på tredje våningen jobbade lagen hårt utan att egentligen skapa så särdeles mycket. För Åland Uniteds del var det Signy Aarna och Phoenetia Browne som kom till avslut. Dessa missade dock målet. I andra ändan hade Honka, med Dana Leskinen som ständigt orosmoment en par lägen, som bägge klarerades av Pille Raadik. I övrigt fördes spelet mitt på planen utan att någondera laget kom åt att finna den röda tråden.

I halvtid rådde Samuel Fagerholm laget att finna nya ytor att anfalla på och Rosa Lappi-Seppälä i Honkas omklädningsrum hade säkert gett sitt lag råd att täcka de motsvarande ytorna, för spelet ändrade inte mycket karaktär. Detta föranledde Samuel att ändra på formationen i den 65e minuten. Rosa Maria Herreros Ossorio flyttades upp och mittfältet fick klaras av Bri Campos och Selma Viktorsson. Ändringen gav mer eller mindre omedelbart resultat. Först foulades Signy Aarna i ett farligt läge utan att domaren Lina Lehtovaara tog till varningar eller utvisningar. Sedan i den 68e minuten blev det mål. Aarna spelade in bollen till Pho Browne som i sin tur släppte den till framrusande Monica Hagström och där satt den. Monnis första mål för ÅU och vilken tajming för det.

Resten av halvleken blev en tafflig kamp där Honka aldrig kom tillräckligt nära för att utjämna. Den bästa chansen klarerades av Anna Tamminen och så var sagan all för Hagalundlaget i årets cupspel. Domaren blåste i pipan och Åland United hade kvalificerat sig för cupfinal mot HJK i Helsingfors i början av juni.

Samuel Fagerholm blev således historisk i dag genom att vara den första tränaren som lotsat Åland United till cupfinal. Man kan även säga att det skedde genom hans egen coaching. Själv vill han som vanligt tona ner det hela och fokusera på väsentligheter: " Det var jätteroligt att vinna i dag. Det var, måste jag erkänna också roligt att få känna att jag hade en del i det hela. Som match var detta dock ingen höjdare och vi får väl se det som ett styrkebeskedf att vi kan besegra Honka borta då vi inte spelar så bra. Det känns fint att vara i final och nu ska vi fokusera på Damernas Liga!"

Damernas Liga ja. Den startar inkommande lördag, den 23/3. Klockan 13.00 sparkar Åland Uniited av mot TiPS borta i Dickursby. Året har börjat bra. Nu gäller det att hålla flaggan uppe även i det långa ligaharvandet.

ÅUs lag: Anna Tamminen- Monica Hagström, Sara Nordin, Anna Westerlund, Pille Raadik, Emelie Johansson- Rosa Maria Herreros Ossorio, Selma Viktorsson (87e Sofia Lindström), Bri Campos- Phoenetia Browne, Signy Aarna (92a Mikaela Frondelius)


15 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page