top of page

Våren är här! Åland United-KuPS i en semifinal på Wiklöf Holding Arena

Vad är väl en cupmatch mot KuPS? Tuff, het, oviss intill slutet... och alldeles alldeles underbar! Åtminstone med de senaste årens möten i såväl semi- som kvartsfinaler i Finlands Cup i minne är dessa matcher något alldeles utom det vanliga. Denna lördag, den 25 mars 2023 är det dock fråga om Nationella Cupens semifinal. Bägge lagen har egentligen nått sina sportsliga mål och kvalat in till Finlands Cups femte omgång. Men det är semifinal och tre veckor till premiär i Nationella Ligan. En seger ger final och en väldigt god sista försäsongsmatch innan påskhelgen och sedan premiäromgången den 15 april.


KuPS är inte heller detta år ute efter att leka snällt. Två år i rad har man nu vunnit det finländska mästerskapet och ingen risktagning att missa titeln detta år har bedrivits. Laget tränas fortsatt av Ollipekka Ojala, men en del av ledarstaben är dock utbytt. På spelarsidan har truppen slimmats en aning. Förutom Taryn Jakubovski som avslutat sin karriär har tunga namn, som Emma Peuhkurinen, Nanne Ruuskanen, Gabriella Cuevas och Vera Varis åkt utomlands till Sverige, Norge, Polen och Island. Även andra klubbar i Nationella Ligan har fått ta del av fjolårets mästarinnor. Så klart Åland United och Anna Nurmi, men även HPS och TPS har förstärkts genom Anna-Stina Simonen och Heidi Leppämäki. På plussidan läser vi in Amerikanskorna Hannah Sharts och Savannah Lee Taylor från Colorado Buffalos och Cypriotiska dominanten Apollon Ladies FC. En brasilianska i form av Ana Paula Silva Santos, senast i Isländska Keflavik huserar på mittfältet och sedan gav Wilma Forsblom svar till hela Finland som undrade vart hon skulle gå från PK-35 Vanda genom att skriva på för KuPS. Satu Pitkänen från JyPK breddar dessutom målvaktsutbudet.


De som följt med de senaste åren vet ju att KuPS kryllar av kvalitet. Rochi och Begolli öser ju in mål på topp, systrarna Sirén dominerar mittfältet och sedan har man ju bland annat Anni Hartilkainen, Aino Kröger, Anni-Maija Kauppila och målvakten Fanny Söderström att falla tillbaka på om inte annat. I vinterns Nationella Cup spelade KuPS fyra matcher i gruppspelet, hemma- och borta mot respektive FC KTP och FC Lahti. Inga fångar togs här och KuPS målskillnad i gruppen var förkrossande 40-0. I kvartsfinalen förra helgen fick man HPS hemma och inga misstag begicks heller där, utan med siffrorna 5-2 tog man sig till ännu en semifinal på Wiklöf Holding Arena. Hittills har KuPS aldrig slagit Åland United i en cuptävling. Trots att det "bara" är Nationella Cupen fattas det inte prestige på lördag.


Åland United fick sig en hel match mot Ilves förra helgen och slutligen kom man hem med en 2-1 seger. Försäsongsträningen fortsätter och som sagts har de idrottsliga målen för Nationella Cupen uppnåtts. Att då inte försöka göra det bästa av en semifinal mot KuPS och chansen att få sig en final nästa helg vore dock dumt. Laget kommer att gå fullt, dock med faktum att detta är försäsong i bakhuvudet.


Louise Andersson och Milla Rosenberg är alltjämnt borta ur truppen. Tilda Råtts medverkar inte heller ännu, då hon flyttar till Åland först i april. Aada Törrönen fick en smäll på onsdagens träning och läget är ovisst för hennes del i skrivande stund. I övrigt har Steve Beeks en trupp som jobbat hårt, med grunder för anfall- och försvar, med hela säsongen i sikte. KuPS blir en fin värdemätare och traditionen med hiskeliga cupmöten fortsätter, i denna nya cuptävlings skepnad denna gång.


Avspark på Wiklöf Holding Arena klockan 17.30 på lördag. Vi hoppas på mycket stor uppslutning! Är man inte på Åland tex kan man se matchen genom en amatörstream (ingen kommentator) på Åland Uniteds Youtubekanal.
257 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page