top of page

Uddamålsförlust i Helsingfors

En fartfylld och rätt högklassig fotbollsmatch bjöd HJK och Åland United på i den fuktiga lördagseftermiddagen på Bolt Arena denna helg. Läget inför matchen var klart. HJK kunde få häng på titelracet genom att vinna och Åland United kunde rycka ifrån ordentligt genom det samma. Att bägge lag gick in för tre poäng var därmed helt klart och kunde också ses på planen.


Början av första halvlek var en stark tid av bortalaget. HJKs uppspel pressades rejält och Åland United kunde få till farliga lägen, eller i alla fall ett hårt tryck mot hemmalagets straffområde under stora delar. Redan under första kvarten hade både Anni Miettunen och Rosa Maria Herreros Ossorio haft sina lägen och i 16e minuten kom Ode Fulutudilu att anfalla med boll i 60 meter där hon till slut hamnade öga mot öga med Anna Koivunen i HJK målet. Koivunen täckte vinkeln och avslutet ledde till en hörna.


HJK på sin hemmaplan är aldrig att leka med och även de kunde, då man småningom vid tillfällen kunde spela förbi Åland Uniteds höga press skapa kvalitetsanfall och även direkta målchanser. I 24e minuten kom Annika Huhta i skottläge efter en hörna och bollen flög inte allt för långt utanför Anna Tamminens bortre stolpe. Emmaliina Tulkki kom i sin tur att få avlossa på mål inne i straffområdet i den 35e minuten, men Tamminen stod rätt och kunde fånga det hårda skottet. Fem minuter tidigare hade Rosa haft en chans i andra änden då Tiia Peltonens inlägg förlängts av Anna Westerlund och Rosa blev fri med bollen vid bakre ytan. Tyvärr träffade hon inte på mål och 0-0 hölls som de aktuella siffrorna på resultattavlan ännu då.


HJK agerade farligt, speciellt ute på kanten, då man kommit förbi pressen och utanför mittfältsduon Olivia Mattsson och Emelie Johansson. Just från bredden attackerade Katariina Kosola i 41a minuten, men även hennes skott från snäv vinkel letade sig förbi mål. Men sen, så sent som i den 44e minuten skulle det bli mål. Det var Kosola igen som slog ett inlägg från höger mot bakre ytan där Kristina O´Donnell fanns. O´Donnell nickade in bollen framför mål där Essi Sainio på grund av lite väl mycket bolltittande av Åland Unitedförsvararna fick tid att kontrollera bollen och sedan att skjuta den i nät. Ett väldigt viktigt mål för HJK och på basen av glädjescenerna också ett viktigt mål för Sainio.


Före domaren Minka Vekkeli hann blåsa av för halvtid kom ännu Åland United i en attack. Ode Fulutudilu avslutade förbi och då Ashley Riefner fångat upp bollen och slagit in den som ett farligt inlägg som Isabella Mattsson nästan hann fram på var det sedan slut på första halvlek.


I halvtid fanns det mest läge att förstärka de saker man gjort bra. Samuel Fagerholm manade dessutom laget att ta det lite lugnare och hålla bollen i längre anfall, då man nog skulle komma att skapa chanser. Så blev det också. Åland United började andra halvlek starkt. Rosa fick ett dubbelläge redan i den 47e minuten. Först tog bollen i stolpen och då hon själv var framme på returen kom hon inte riktigt helt runt bollen, ytan kunde bara styra den i sidonätet.


Sen öste bortalaget på. Anni Miettunen sköt över, Fulutudilu frispelades av Isabella Mattsson , men tog en för hård touch och Koivunen hann emellan. I 63e minuten sköt Ashley Riefner i ribban efter ett småfint väggspel med Rosa. Två minuter senare sköt Isabella, men tyvärr rakt på Koivunen. Det var väldigt mycket Åland United framåt, men HJK kunde ändå hänga med och själv lyfta sina anfall vid tillfälle. Eveliina Parikka fick två lägen att avgöra, då hon dels vände och sköt innanför straffområdet och sedan själv tog ett avslut. Bägge dessa gick dock över mål och bortalagets jakt kunde fortsätta.


Under de sista 10 minuterna mobiliserade Åland United ett sista tryck för att få in ett utjämningsmål. Inbytta Shannon Simon på mittfältet bidrog med fina bollar ut mot kanterna och avlastade därmed Anna Westerlund, samt kunde göra dessa lite högre upp i banan. I 79e minuten hade Rosa ännu en chans, returen gick till Monica Hagström vars avslut blev till hörna. I den 86e minuten fick Anna Koivunen sedan agera matchvinnare för HJK genom en fantastisk räddning ur krysset på Fulutudilus vassa skott.


Trots fartfyllda situationer och stor kamp från bägge sida gjordes inga fler mål och HJK tog sig in i guldstriden igen. Man ligger nu 4 poäng efter Åland United och 1 poäng efter TiPS, som har en match mindre spelad, med fyra matcher kvar av Nationella Ligan att spela denna säsong. Vi pratar alltså stort drama. Vi pratar också om att Åland United fortfarande har mästerskapet helt i egna fötter. I praktiken gäller det att vinna alla fyra återstående matcher för att säkra titeln. Vi vet alla att saker kan hända i fotboll och tanken att såväl TiPS som HJK skulle ta slätt framöver, speciellt som de två ännu ska mötas är orimlig och kommer inte att ske.


Samuel Fagerholm var förstås bedrövad över resultatet, men ändå stolt över lagets prestation:

"Det är klart att man är både arg och ledsen över detta resultat. Vi var värda mera. Nu ska vi minnas detta och helt enkelt vägra att förlora igen. Så som vi skapade framåt och jobbade åt bägge håll kan jag inte kräva mera av detta lag. I dag förlorade vi och det är inget vi mer kan göra åt det. Spelar vi dock så här kommer vi att vinna framöver."


För Åland Uniteds del blir det nu en ledig helg och så återkommer man till matchandet lördagen den 26/9 klockan 17.00 på WHA då PK-35 Helsingfors gästar oss. Några spelare åker nu på EM kval och diverse andra landslagsuppdrag, medan resten blir hemma på Åland för att vila och framför allt träna. Mycket mycket att spela för har vi ännu denna höst.
245 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page