top of page

Tungan ska rätt i mun på lördag

En så pass unik händelse som ett nytt resmål i ligaspelet får Åland United uppleva denna lördag. Hela matchen är även i övrigt unik då det är den första matchen på landets högsta nivå någonsin på Nedervetils IP. IK Myran får, efter spelade 5 matcher nu premiärspela på sin riktiga hemmaplan. Man har aviserat folkfest och sådan ska det förhoppningsvis bli. Vem som tar hem poängen kommer dock Åland United att vilja diskutera rätt kraftigt innan dessa delas ut.


IK Myran är alltså nykomlingarna som efter två år i toppen av Ettan lyckades vinna serien och gjorde därmed sin Åshöjdens BK saga fullständig. Från en liten landsortsklubb i de lägre serierna till Damernas Liga. Dessutom har man en egen "Bagarn Olsson" i Magnus Slotte som tränat laget på alla nivåer under avancemangsåren. Till sin hjälp har han, förutom det övriga tränarteamet Kim Huuhka, som för med sig formell behörighet.


Som väntat har IK Myran haft en kämpig start på säsongen. I första matchen ställdes man mot HJK som redan i första halvlek hade pulvriserat de gulsvarta trots de många tillresta supportrarna. Sedan har matcherna följt på varandra och de två senaste veckorna har man fått på pälsen borta, först mot Honka med 1-4, sedan mot TPS med 0-4. En seger har man dock mäktat med då man i Karlebys Kipparihalli slog KuPS med 2-1. Nu, på hemmagräs och inför den entusiastiska hemmapubliken gäller det för Åland United att hålla tungan rätt i mun, för helt säkra kan vi vara att IK Myran kommer att sälja sig jätte dyrt just denna helg.


Laget bygger till stor del på spelare som fört upp laget genom divisionerna. Redan för en par år sedan fick man in amerikanska succéförstärkningar av vilka Chelsy Swackhamer fortfarande spelar i laget. Målvakten Jillian McVicker skadade sig i den andra ligamatchen och har ersatts med korttiddslånet Emma Immonen, som vi minns från PK-35 Vanda, men som numera har sin hemvist i Helsinki Football Academy. Katie Murray fullbordar lagets amerikanska treenighet genom att spela på mittfältet tillsammans med gamla goda Åland United bekantingen Viktoria Byskata. Myran har mäktat med fem mål hittills och av dessa har två gjorts av rappa forwarden Sofia Matikainen, som väl tillsammans med Vikke får anses vara lagets farligaste spelare framåt. Förra helgen hade försvaret det tufft mot ett aktivt TPS och Slotte försökte skipa ordning genom att i halvtid göra tre byten. Bland annat bägge mittback, Rebecca Rasmus (nyförvärv från GBK) och Sabina Wallis kom ut och gav plats för omdisponeringar. Bland annat därför, samt på grund av de helt annorlunda förhållandena i Nedervetils häxkittel , är det rätt svårt att förutspå hur IK Myran kommer att ställa upp. Åland Uniteds ledarteam med Samuel Fagerholm och Vesa Kumpula i spetsen har dock förberett sig och har en bild att utgå från.


För Åland Uniteds del är det dock huvudprioritet på det egna spelet. På samma gång som försvaret fortsättningsvis ska hålla, måste man bli farligare framåt. Mycket energi och hårt arbete har veckans träning fokuserat på. Maryette Karring är fortsättningsvis borta ur den spelande truppen, men i övrigt har laget tränat så pass att 3-4 spelare kan komma att förstärka Farmlaget IFK Mariehamn denna helg. Det är alltså inte fråga om vem som kan, utan hur vi ska spela. Sen kan lagledningen välja trupp och lag enligt vad som passar bäst för just denna match.


Monica Hagström, som ju kommer från Österbotten är ivrig att få spela som bortaspelare i sina hemtrakter:

"Av allt att döma blir det en riktigt tuff match på lördag. Vi möter ett nykomlingslag som spelar väldigt fysiskt och är duktiga på att förstöra sin motståndares spel. Dessutom är deras supportrar kända för att vara många och högljudda, så det skapar ännu mera stämning till denna kamp. För mig själv är denna match mycket värd i och med att jag kommer till mina egna hemtrakter och det ökar ju utmaningen att spela bra, både för laget och för mig själv. Vi är på väg dit för att vinna, njuta av spelet och för att kämpa"


Hur väl IK Myran lyckas söndra Åland Uniteds spel och hur väl Åland United lyckas bemästra de färgstarka förhållandena i Nedervetil under denna långa bortaresa, som startar på fredag- och slutar på söndag eftermiddag, får vi se med start klockan 14.00 på lördag. Nu är det dags att stiga in i kampen! Det ska vara möjligt och alla goda tankar från oss alla kan hjälpa oanat mycket!


170 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page