top of page

Tuff vecka börjar i Hagalund på tisdag

Grundserien i Nationella Ligan har kommit halvvägs. Den nionde omgången, som mestadels spelats nu i helgen avslutas på tisdag klockan 18.30 i Hagalund, Esbo. Åland United får alltså åka på ett mitt i veckan äventyr för att sedan återkomma hem inför HJK matchen som ska spelas på söndag. Matchen i Hagalund spelas tvärt emot de ursprungliga planerna inte på naturgräs, utan konstgräsplanen som ligger invid huvudstadion får agera matcharena på grund av de dåliga förhållandena på gräset.


Förutsättningarna inför matchen är också rätt delikata, speciellt för Åland United. med seger passerar man HJK i serietabellen och kommer med hjälp av målskillnad upp på tredje plats. Sedan är det just HJK i följande omgång och viktiga skalper kan tas. Detta är dock spekulationer och för att alls få poäng med hem från Esbo krävs en solid matchprestation mot ett Honka som genom åren varit en marig motståndare, inte minst i fjol då Åland United först förlorade två matcher (1-3 och 0-1) innan man fick till en liten revansch borta i oktober med segersiffrorna 1-0.


Honka har förändrats en aning inför säsongen då assisterande tränaren Omar Adlani fick ta över huvudansvaret efter Rosa Lappi-Seppäläs regim. Spelare byttes också ut. Katarina Naumanen (till HJK), Rebecca Kindstedt (till PK-35 Vanda), Katja och Krista Hakala (bägge två är nu i PK-35), Venla Lindfors (till Lidköpings FK) är alla spelare som lämnat, liksom Hanna Ruohomaa, Heini Toivonen , Suvi Kärkkäinen, Pauliina Nuora, Niia Salminen som antingen slutat eller trappat ner. Ersättare kom in i form av KuPS duon Saana hartikainen och målvakten Emma Immonen samt Elina Anttonen från TiPS. Förutöver detta har spelare ur klubbar i lägre serier, samt Honkas egen ungdomsverksamhet anslutit. Nu, under de senaste veckorna har man fått en par välkomna sommarförstärkningar då bekantingarna Nana Yang, som redan hunnit spela tre matcher och Aino Vuorinen firar sommarferier från Collegefotbollen i USA genom att träna och spela med Honka.


Man åkte på en stor missräkning redan i början av ligan då Emma Immonen skadades allvarligt mot HJK och nu har främst unga Liisa Tuomi fått bära målvaktsansvaret. Trots den stora spelarrotationen har man fortfarande kvar gamla stabila spelare som håller upp laget då det blåser. Milla Punsar, Wilma Spets, Aino Nurmi, Inka Kaivola, Daniela Sandås, Eevi Sutela, Saara Lappalainen och Jasmin Leppioja har alla varit med förut och får jobba för att laget ska ta sig ur den trend med underprestation som även denna säsong börjat med. Honka har hittills samlat ihop 6 poäng efter två vinster, mot ONS och NJS. Förra veckan höll man KuPS på små siffror och man bjuder inte på mycket, men det vassa har fattats i lagets spel hittills. Eftersom kännare rätt unisont tror att Honka har mer att ge än man hittills sett blir det ännu en gång för Åland United att ta uppgiften på största allvar.


Åland United fick ju lite avbräck förra helgen då lagkaptenen Sarah Troccoli drog på sig en utvisning efter två gula kort och därmed inte kan spela nu på tisdag. Även skador finns att ta i beaktande. Louise Andersson är tyvärr borta länge. Dock närmar sig Dom Bond-Flasza och en riktigt optimistisk syn kan ge oss chansen att hoppas på att hon är i matchruppen redan på söndag. Dock inte ännu mot Honka. Pille Raadik dras med lite slitningar och kommer inte till spel i Hagalund, liksom inte heller Monica Hagström som ännu har några veckor kvar innan det blir aktuellt. Gällande Kit Loferski, som slog ryggen förra helgen och bars ut på bår låter det till all lycka bättre än vad man varit rädd för. Fysioterapeuten Maryette Karring låter veta att Kit återhämtat sig mycket väl enligt omständigheterna. Kommer hon att kunna spela på tisdag är det dock fråga om helt oanade krafter tillägger hon.


Steve Beeks har en smal, men duglig trupp att jobba med inför tisdagen. Spelarrotationen under veckan sköter sig naturligt då en del spelare som inte ännu är fräscha för Honka kommer att vara det mot HJK. Så bästa laget startar bägge match kan man säga. Nu är det 90 minuter i Hagalund som gäller och som Steve sade:

"Har man ambitioner, då måste man vinna på tisdag. Det blir inte lätt, men vi har troligen de små detaljerna på lite högre nivå och det avgör, ifall vi använder oss av dem rätt."


Avspark tisdagen den 31/5 klockan 18.30 alltså. Kan man inte vara på plats går matchen att ses direkt på Ruutu+.156 visningar
avancia.png
ÅU logo.jpg

 Åland United 

 HJK 

HJK.png

 04 Oktober kl. 18.15 

 matchsponsor 

 köp stödbiljett: 

thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
bottom of page