top of page

Tuff fredag att vänta i Åbo

Åttonde omgången av Nationella Ligan spelas inkommande helg och till följd av lördagens studentdimissioner spelas de flesta av omgångens matcher under fredagen. Bara ONS-HJK går på söndag. Åland United reser under torsdagskvällen med Viking Line för att klockan 17.00 på fredagen sparka av mot TPS på den beryktade "Övre Plan" i Åbo. Vi vill även nu i detta sammanhang passa på att gratulera våra blivande studenter Milla Rosenberg och Louise Andersson till sina examina.


TPS, som gör sin come back i Nationella Ligan efter 2021 och 2022 i Ettan inledde under vintern i stor stil och kom ända till semifinal i Nationella Cupen. Även Nationella Ligan började med dunder och brak då man i första matchen bortaslog PK-35 med 3-0. Därefter har det lite jämnat ut sig och den enda segern Akusti Salonens lag har tagit sedan dess är 2-1 bortavinsten mot ONS. Trots att man fått 1-1 hemma mot HPS och 2-2 borta mot PK-35 Vanda säger statistiken rätt abrupt, att TPS ännu inte har vunnit hemma i årets ligaspel. Laget ligger på åttonde plats med 8 poäng och målskillnaden 9-10. Av målen har tre gjorts av Nelli Lehtilä och två stycken av Jenni Rannus. Bägge tu gamla bekanta från TPS förra sejour i högsta ligan.


TPS beskrivs som ett fysiskt och oömt lag som framför allt på sin hemmaplan gör livet surt för sina motståndare. Övre Plan är aningen smalare än några andra av planerna man spelar på i Nationella Ligan och detta gör att man kommer nära sin motståndare och kan gå snabbare fast i kroppen. Laget består till betydande del av spelare som var med redan då man senast spelade i Nationella Ligan 2021. En föryngring sker så klart gradvis, men några intressanta nyförvärv finns också. För åländsk del fäster vi så klart oss vid Netta Hanhimäki, som ju i fjol spelade med oss. I mittbacksposition stångas dessutom Sanna Porali, som förutom att ha gjort en lång karriär i Finland och Norge även spelade för Åland United säsongerna 2017-2018. Den mest meriterade nykomlingen i TPS är dock Emma Santamäki, som inför säsongen återvände från Damallsvenskan och Umeå IK. Övriga nyförvärv med ligaerfarenhet är återvändaren Eveliina Heinonen från HPS och Heidi Leppämäki från KuPS. Riktigt i dagarna stod det även klart att Veera Keto kommer att finnas i TPS på lån från HPS under återstoden av denna säsong.


Årets TPS är i mångt och mycket rätt likt de gamla TPS lagen vi minns från förut. De kommer att kämpa hårt och ger man dem ett lillfinger äter de gärna upp hela handen. Steve Beeks och hans lag får hålla tungan rätt i mun från start så man kan få till den matchbild man är ute efter. Den tuffa KuPS matchen på söndag har satt sina spår och början av veckan gick mest ut på återhämtning för att sedan gå över i matchförberedande träning. Några små skavanker, som alltid efter tuffa matcher, finns men med hela teamets och Fysio Ålands hjälp hoppas vi ha alla som går att ha i matchform. MIlla Rosenberg, Minna Kurtén och Louise Andersson är fortsatt skadade. Olivia Ulenius som gjorde succé med 2 mål mot Belgien i onsdags är dock aktuell för truppen. Även Pille Raadik rör sig obehindrat på träning, så en stark startelva och en bred avbytarbänk, enligt Åland Uniteds referenser, ska vi kunna ha med oss i Åbo.


Fotboll är bäst på plats, så alla som bara kan är välkomna till Åbo och avsparken kl 17.00 fredagen den 2 juni. Kan man inte det går det åtminstone att se matchen direkt på Ruutu+. En sak att ha i minnet är att Åland United med vinst skulle ligga högst upp i serietabellen, åtminstone fram till söndag då HJK möter ONS.


Bild Sascha Zachhuber

160 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page